Плевнелиев настоя за разнообразяване на източниците на газ

Президентът Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Президентът Росен ПлевнелиевБългария трябва да поеме ясни ангажименти за своята енергийна сигурност и диверсификация на източниците на природен газ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти във Варшава. Енергийната сигурност беше една от основните теми в разговорите в полската столица между държавните и правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и президентът на САЩ Барак Обама, съобщи прессекретариатът на държавния глава. 


Плевнелиев подчерта, че е крайно време да се положат усилия за ограничаване на енергийната зависимост чрез ускоряване на газовите връзки със съседните страни и изграждане на инфраструктура за втечнен газ. 


"Отдавна говорим, че търсим алтернативни доставчици на газ, крайно време е да положим усилия за това", каза президентът и даде примери с Полша, Хърватия и Балтийските страни, които ограничават енергийната си зависимост чрез строителството на собствени терминали за втечнен газ, които ще дадат възможност за доставки от различни страни.
"Плаващ терминал за втечнен газ или стационарен в Гърция е работеща идея за България и региона и за нея трябва да се положат максимални усилия", заяви президентът и изрази надежда този проект да се осъществи.


По думите на Плевнелиев, трябва да се ускори изграждането на газова връзка със Сърбия и с Румъния, което ще позволи свързаност съответно с Хърватия и с Полша. "Ето как по един много ефективен начин можем да получаваме газ от различни посоки", посочи президентът.  Газовата връзка с Турция пък може "да реши проблема с диверсификацията" на трасетата, допълни той.


Президентът призова политиците да обяснят честно на гражданите, че в световен мащаб цените на енергията няма да се понижават. "Държавите полагат усилия да стартират национални програми за енергийна ефективност, това е пътят за решаване на проблема с високите цени на енергията генерално, които няма да спадат през следващите години. Като знаем това, трябва да помогнем на хората сметките им да намалеят чрез инвестиции в енергийна ефективност", напомни Плевнелиев.


Държавният глава и президентът (1990-1997 г.) Желю Желев са сред гостите в сградата на полския Сейм за речта на президента на Полша Бронислав Коморовски по повод 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK