Правната комисия претупа изслушването на кандидатите за главен съдебен инспектор

Теодора Точкова (вдясно) и Вера Чочкова преди изслушването им в комисията.

© Надежда Чипева, Капитал

Теодора Точкова (вдясно) и Вера Чочкова преди изслушването им в комисията.Правната комисия в парламента изслуша разсеяно и в присъствието на около половината от членовете си двамата кандидати за главен съдебен инспектор - съдиите Вера Чочкова от Софийския градски съд и председателя на Административния съд в Хасковово - Теодора Точкова. В края на заседанието председателя на комисията Четин Казак си пожела "конструктивност" за успешното приключване на "тази сага".


В комисията не присъстваше представител на инспектората или на Висшия съдебен съвет, както и никой от народните представители не зададе единствените въпроси от неправителствена организация - Българския институт за правни инициативи.


За избор на главен съдебен инспектор е необходимо квалифицирано мнозинство от ⅔ от народните представители - т.е. за да бъде избран някой трябва да гласуват 160 депутати, което означава, че до избор може да се стигне, ако ГЕРБ гласува с мнозинстевото. Това едва ли ще се случи, което означава удължаване на кризата с институцията, която на практика е блокирана вече повече от година и половина.
Гласуването трябва да се проведе не по-рано 14 дни след изслушването в комисията, което означава не по-рано от 19 юни.
И двете кандидатури бяха излъчени от най-голямата магистратска организаиция Съюза на съдиите след консултации и  публично изслушване пред гилдията. Впоследствие и двете номинации бяха внесени от БСП, въпреки че Бойко Борисов беше обещал партията му да застане зад кандидатура на Съюза на съдиите. След това той се отметна, защото нито един от кандидатите не бил подходящ.


На изслушването днес представянето на съдия Вера Чочкова звучеше по-убедително, но предизвика по-малко въпроси от страна на депутатите. По информация на "Медиапул" за фаворит е смятан другият кандидат - Теодора Точкова. Според изданието за избора й вече е имало совалки сред депутатите лично от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който продължава да бъде смятан за близък до ГЕРБ. С подкрепата на тази партия той оглави съда, без да има никакъв опит в административното правораздаване. 


Съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова

© Надежда Чипева, Капитал

Съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова


"Необходима е реформа, дори и с радикални мерки"
В представянето си Чочкова заяви, че е известна сред колегите си като безкомпромисна и в отговор на въпрос каза, че не се притеснява да влиза в спорове. Мотивира участието в конкурса с това, че има "енергия и идеи и не се плаши от работа". В концепцията ти тя акцентира върху това, че работата на инспектората трябва да се промени с оглед препоръките от докладите на Европейската комисията, да се преодолее формалността при извършването на проверките и да се уеднакви практиката на инспекторите.


Според нея съдебният инспекторат е разпознат единствено като репресивен орган, заради наложената практика да следи само срочността на актовете на магистратите. Затова и Чокова смята, че разумният срок за изписване на мотиви може да е по-дълъг от инструктувният (по закон той е едномесечен). "Недопустимо е да се поставят изисквания, без да се анализира сложността на делата, натовареността на магистрата. Магистратите са хора, имат нужда от почивка и от обучения за повишаване на квалификацията си. В разумни рамки може да се изведат критерии за натовареност", смята още съдия Чочкова.


Според нея ефективното правосъдие е качественото правосъдие и затова трябва да се намери баланс между спазването на сроковете и писането на актове.


"Наскоро четох статистика, че в България има много голям дял на прокурори и съдии на глава от населението, но и много ниско доверие в  българската съдебна система. Естествено, малко по-високо е отколкото в парламента", вмъкна в представянето си Чочкова. На това не реагира никой депутат.


Кандидатът за главен съдебен инспектор предлага и да се направи преглед на всички  осъдителни решения на съда в Страсбург, в който да се посочат и конкретните магистрати, които с работата си са станали причина България да бъде осъдена.


"Има и рецидивисти между тях, което може да бъде основание за дисциплинарна отговорност - да се вземат мерки, защото подобно поведение не може да бъде толерирано", заяви още Чочкова.


Заместник-председателят на парламента Мая Манолова попита кандидата щом е известна като безкомпромисна, дали има критики и към собствената си работа, защото "когато човек е безкомпромисен към другите, увереността му следва да идва от собственото му поведение", заяви Манолова.


"Аз съм един от хората, които успяват да се вместят и в инструктивните срокове. Няма как да бъда атакуван по тази тема, защото няма как да търся поведение, което самата аз не съм спазвала", заяви Чочкова.


Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви концепцията на Чочкова за радикална и я дали съдебната система ще издържи на идеите й. "Длъжна е да издържи. Време е жадуваната реформа да се сучи. И то явно ще трябва да е с радикални мерки". отвърна кандидатът. Извън залата тя допълни, че се е изненадала от определението за радикалност


"Смятам, че работата трябва да се върши качествено и в това не виждам никакъв радикализъм, според мен е нормално. Върху Инспектората към ВСС пада огромна отговорност за това как трябва да изглежда съдебната система. Затоова е Важно е да има избран кандидат и работещ орган", заяви още Чочкова.


Кандидатът за главен съдебен инспектор Теодора Точкова, която в момента е председател на Административния съд в Хасково.

© Надежда Чипева, Капитал

Кандидатът за главен съдебен инспектор Теодора Точкова, която в момента е председател на Административния съд в Хасково.


Аналитично звено и повече публичност
 "Инспекторатът следва най-вече да анализира събраните данни и да предлага решения за преодоляване на слабостите, следва да сигнализира за отправяне на искания за приемане на тълкувателни решения. Работата на инспектората трябва да бъде по-публична" - това бяха част от акцентите, които другият кандидат Теодора Точкова включи в представянето си пред парламентарната правна комисия.


Според нея е необходимо създаване на по-подробна вътрешна норма за функционирането на Инспектората, както и приемане на стратегия за работата му. Точкова предлага и създаването на аналитично звено, което да обобщава данни, да прави изводи, на базата на които да се предприемат съответни мерки. "Не са разписани по ясен начин в пълнота конкретните правомощия и начин на функциониране на Инспектората. Първата ми задача ще бъде да разгледам и да прецизирам вътрешната правна рамка, на база на която ще функционира органът. Много е важно да се приемат вътрешни правила, които по ясен начин да показват как ще бъде оценявана работата на органите на съдебната власт", смята Точкова.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  чочкова и точкова - още има да чакат да ги избират.....

 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Фарс!
  Съдебната система вече не съществува. Това са някакви палячовци, на които е дадена власт и се контролират от мафиотските структури. Чочкова, Точкова, Мочкова, говори ми на дедовия...

 3. 3 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Несериозна работа и поглед за главен съдебен инспектор...

  П.С. Погледнах общата им снимка - заприличаха ми на женския вариант на Крачун и Малчо...

 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  И сега. Няма точка за чочка.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Какво да им слушат, избора е предрешен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  комисията е изслушвала точкова и чочкова?!?

  РЕФОРМИ !
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Че има ли някой който да не знае че никой няма да бъде избран в този парламент.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK