Плевнелиев: България трябва да потвърди пред НАТО, че ще вдигне разходите си за отбрана

Българският президент Росен Плевнелиев поздравява американския си колега Барак Обама при срещата му с лидерите на страните от Централна и Източна Европа във Варшава

© Reuters

Българският президент Росен Плевнелиев поздравява американския си колега Барак Обама при срещата му с лидерите на страните от Централна и Източна Европа във ВаршаваНа срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това трябва да направят и другите страни от НАТО, коментира българският президент Росен Плевнелиев пред журналисти във Варшава. Той обобщи темите от работните разговори на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ Барак Обама, провели се вчера в полската столица, предаде прессекретариатът на българското президентство.


"Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен беше Плевнелиев. Според него България трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО. Страната ни може да изпълнява съвместно с Румъния и Турция задачите по охрана на въздушното пространство в региона на Черно море. Съществуват и възможности за съвместно изпълнение на проекти по концепцията за интелигентна отбрана заедно с другите държави от НАТО в региона, посочи държавният глава.


"България не може да стои настрана от процеса на интеграция, който протича в момента", подчерта той и изтъкна примера на държавите от Вишеградската група и балтийските страни, които вече имат много добре работещи съвместни проекти и програми. "Президентът Обама посочи много ясно, че Америка стои твърдо зад своя ангажимент към демократичните държави, членки на НАТО. Всяка една страна обаче трябва да направи необходимото, защото сигурността не се подарява, тя трябва да бъде изработена със съвместни, колективни усилия", каза още българският президент. Той изрази категоричното си мнение, че София трябва да се включи активно в обявената от Обама във вторник програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа, по която ще бъдат финансирани съвместни учения, и разширяване на отбранителните способности на страните от региона.


"Всички заедно оценяваме, че се намираме в един решителен момент за сигурността в Европа. Трябва да бъдем на нивото на очакванията, да имаме единен силен глас с надеждата, че Русия ще промени своята политика, за да може отново действията на всеки един в Европа да се базират върху ценностите на правовата държава и международния ред, а не върху правото на силния", коментира още Плевнелиев във Варшава.

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Честито! Предлагам да вдигнем и данъците, за да финансираме и вдигането на разходите си за отбрана! Или по-добре да вземем нов заем? Кое ще е по-добре?

  nègre littéraire
 2. 2 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това е целта , да се бръкнем за нови железа .

 3. 3 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Любопитно

  А кой ще даде пари за тоя мурафет?

  heruvim
 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Неутрално

  трябват нови избори...

  и тези (цензурирано) да отидат в зандана

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Весело

  Плевнелиев: България трябва да потвърди пред НАТО, че ще вдигне разходите си за отбрана

  Подкрепям!

  Браво на Президента!

 6. 6 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#5] от "BlueWater": Забравил си да викнеш ура!

  heruvim
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Щом е за вдигане, няма проблеми. Веднага ще направим 30 социални столови, 20 градини за деца на военнослужещи, 5 поделения за "теоретична подготовка" и 10 пера за ранно пенсиониране.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  НЕ искам данък НАТО . Искам образование и здравеопазване !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ето ви го Роската бе!

  Пренавит и подкован! Да са ви честити летящите ламарини и пробитите плаващи корита!

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Трябва ни силна и добре въоръжена армия, иначе сами каним зелените човечета.

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#5:"BlueWater"]Плевнелиев: България трябва да потвърди пред НАТО, че ще вдигне разходите си за отбрана [/quote]Всички страни членки на НАТО са се съгласили за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Не иронизирай Главнокомандващия ако обичаш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Този път не съм съгласен с Росен.
  В крайна сметка кой застрашава нас и ЕС?
  Евентуално Русия.
  Но ако се сумират разходите за отбрана на ЕС, те многократно превишават тези на Русия и вероятно са сранвими с БВП-то на тази страна.
  Разходите на целия ЕС за отбрана са по-високи номинално и от тези на САЩ. Въпреки това военният потенциал на ЕС в сравнение с този на САЩ е смешен.
  Просто парите се разходват неефективно.

 14. 14 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  11 млрд за социалното (предимно за мързеливци и смукачи) срещу 3 млрд за отбрана и 3 млрд за МВР....Това е в момента.
  ...ама самолет или подводница се крадат по-трудничко....

 15. 15 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#7] от "cinik":

  Като му гледам усмивката на Обама на снимката, май за други разходи иде реч. Не си толкова глупав, за да се сетиш за какви.

  nègre littéraire
 16. 16 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Президентът обеща драстично увеличение на парите за отбрана Правителството ще трябва да намери 600 млн. лв.България ще охранява Черно море заедно с Турция и Румъния. На фона на все по-тежкия недостиг на средства за сектори като здравеопазване и образование България направи сериозна заявка пред ключови съюзници да увеличи почти двойно бюджета си за отбрана. Това стана по време на срещата на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ във Варшава, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша. Форумът премина под знака на обещания от всички натовски държави да увеличат военните си бюджети като част от поуките от кризата в Украйна. Барак Обама обяви план за програма на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на усилията за подобряване на сигурността и взаимодействието на страните от НАТО в Централна и Източна Европа.

 17. 17 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 463 Неутрално

  „България трябва да потвърди пред НАТО, че ще вдигне разходите си за отбрана“

  Може, но ако извадиш парите от твоя джоб. Моя не пипай, че ще се наложи да ти „счупя" ръчичките.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 18. 18 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На практика увеличението от 600 млн. лв. във военния бюджет е цената, която България ще трябва да плати за покупката на осем нови изтребителя.

 19. 19 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "StanDim":


  [quote#14:"StanDim"]...ама самолет или подводница се крадат по-трудничко....[/quote]

  И с какво точно на теб са ти полезни железа за 1,5 млрд. долара примерно? Щото толкова ни е вноската по дълга през януари.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 20. 20 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори прогнозира, че това ще се случи на 8 юни. "Чувам много обезпокоителни работи, че ще подписват за военна ескадрила, а вече в най-голямата икономическа криза ГЕРБ плащаше по 300 млн. на година за военните хеликоптери, които те бяха договорили. Чувам, че на 8 юни ще договарят такива неща, вие видяхте, дори богатите държави отказаха да купуват самолети сега"

 21. 21 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 675 Весело

  Дайте ни техника, дори и втора употреба, че сегашната е от миналото хилядолетие. Ние обещания не ядем!

  EU now have 1 GB empty space
 22. 22 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проектът за покупката на нови изтребители беше форсиран в началото на април след посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който ясно показа в София, че трябва да се прекрати зависимостта на българската армия от Русия. Расмусен призова България и да изпълни обещанието да отделя по 2% от БВП. Въпреки че още тогава не беше ясно откъде ще се вземат парите за покупка на нова военна техника, българските власти отговориха положително на призива на Расмусен.

 23. 23 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С такъв върховен главнокомандващ въоражените сили сме си само за е*ане....

 24. 24 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Във Варшава президентът Плевнелиев повтори, че страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО

 25. 25 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Срещу кого ? - руснаците - ако искат ще ни смачкат .

  "Ребята давайте будем подруги !"

 26. 26 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#18] от "stratosfera":

  Ахм... само да допълня, става дума за всяка година, а не само тази.

  По 8 самолета на година са ни малко множко на тоя гол г.з а?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 27. 27 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Искам референдум като в Швейцария. Там нали гласуваха искат ли нови самолети или не. Тук защо не може?

 28. 28 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#25:"xyha"]Срещу кого ? - руснаците - ако искат ще ни смачкат[/quote]
  "България ще охранява Черно море"

  Бе аз само да питам..От кого ще го пазим това пусто Черно море?? Щото като гледам...само американците и французите са дошли в него.

 29. 29 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Всяка държава издържа армия, или своя, или чужда.

  heruvim
 30. 30 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#26] от "Dorian Gray":

  Нека събират собствените си пари от офшорките и парите на тия като Паси, които ни набутаха в това НАТО. Защо сме ние длъжни да плащаме за отбраната на богатия Запад и на американците?

 31. 31 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Германия отказва да го направи, защото е бедна.
  Или, защото смята, че не си струва да прави допълнителни разходи, заради американските интереси.
  Богата България обаче е първа наведена до земята.
  У нас всеки притежава офшорка. Или поне така смята това същество, назначено за "президент" докато се вози на задната седалка.
  Не, че нещо ще се промени в качеството на българската армия с пет или осем бойни летателни единици, но пък това са гарантирани печалби за американските оръжейни компании и съответните комисионни за тукашните собственици на офшорки с властова захранка.

 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#13:"fras"]Разходите на целия ЕС за отбрана са по-високи номинално и от тези на САЩ. Въпреки това военният потенциал на ЕС в сравнение с този на САЩ е смешен. [/quote]Елементарни ЛЪЖИ!

  Разходи за отбрана през 2013г на страните членки на НАТО.

  САЩ...................753.582 млрд. $

  Европа...............269.736 млрд. $

  Financial and Economic Data Relating to NATO Defence
  стр.3
  http://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_topics/20140224_140224-PR2014-028-Defence-exp.pdf

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#25] от "xyha":

  [quote#25:"xyha"]Срещу кого ? - руснаците - ако искат ще ни смачкат .

  "Ребята давайте будем подруги !"[/quote]

  Ако бяха треперковци като теб, старите българи нямаше да бият като маче у дирек руснаците през 1916, нито турците през 1913, да не говорим пък за сърбите през 1885, когато армията ни още е с цървули.

 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако България включи пенсиите на военните във военният бюджет, както е във всички страни от НАТО, тогава ще излезе че бюджета е над 2%.

 35. 35 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Неутрално

  [quote#27:"stratosfera"]Искам референдум като в Швейцария. Там нали гласуваха искат ли нови самолети или не. Тук защо не може? [/quote]

  Защото в България директна демокрация е непознато животно, а при нивото на избирателите дори е невъзможна. За да не съм разбран неправилно, директната демокрация се избягва дори от политиците в Западна Европа. Дори в Калифорния, където тя се практикува, резултатите са плачевни и водят до лоши закони.

  heruvim
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1477 Весело

  Шизофренията на безродниците е уникална. Под всички статии въздишат по военна мощ на матушката, оплакват съсипаната българска армия и прочее, обаче сега, след като омразният им Плевнелиев иска повече пари за армията, те всички стават пацифисти и искат парите да отидат за образование и болници.

 38. 38 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Отлична позиция, адекватна на обстановката.
  Достоен Президент на всички българи!

  (за контрабългарите отговаря вицето марга)

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 39. 39 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Гневно

  Старшинките , какво става , стискате се , а, не ви се дават пари за отбраната. Любимата ви Россия , трябва да ни хване по бели гащи.
  Бре колко пестеливи станахте изведнъж. А навремето през тези 45 години , не само половината бюджет на държавата давахте за прогнили руски джелеза, но и бяхте готови половината младеж да хвърлите с по един калашник в ада ако получите заповед от Москва. Пуста сопа неокастрена

 40. 40 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 640 Весело

  Хе, хе, голЕм смЕх тука...абе комотворковци, що плач, що "патриотични" сълзи и сополи изляхте когато на 6 Май "парада" на българската "войска" приличаше на сборище на ловна дружинка, самолетите ни не излетяха щото имало облаци...
  а сега сте заподскачали, как така ще даваме пари за Армията ни вместо за социални за циганите дето ви гласуват...Няма по-голям безродник от комунягата ей...

 41. 41 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#34:"dissident"]Ако България включи пенсиите на военните във военният бюджет, както е във всички страни от НАТО, тогава ще излезе че бюджета е над 2%.[/quote]- Грешите,

  защото разликата между парите за пенсии на полицаи и военни ОБЩО, и вноските на работещите в МВР и армията в НОИ е 350 млн. лв! В момента служителите на МВР са повече от военните!

  Цитирам:

  "С колко процента трябва да се увеличат осигуровките на полицаите и военните, за да покриват разходите за пенсии на бившите кадри на силовите ведомства?

  - За да се случи това, осигурителната вноска за фонд “Пенсии” на военнослужещите трябва да бъде 36,6%, което е с около 16 процентни пункта повече от сегашния й размер. Диспропорцията е толкова голяма не само заради ранното пенсиониране, но и заради това, че много военни отпреди прехода продължават да получават пенсиите си. Сега работещите в армията и службите са много по-малко заради промените в тези институции. Не е коректно да се твърди, че голямата диспропорция е само заради привилегията за значително по-ранното пенсиониране.

  - Колко струва покриването на тази диспропорция?

  - В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г. този разход е около 350 млн. лв. Това е разликата между планираните приходи от вноските на служителите на силовите ведомства и разходите за военните пенсионери. Ако се отчете вноската на държавата като осигурител, разликата ще бъде по-малка.

 42. 42 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е поредната глупост - Плевнята си изпълнява чужда поръчка. Ако гласувате за правителство което има това за агенда ще сте най голямите каръци! Вместо да се построи инфраструктура с възвръщаемост ще купувате самолети които няма да допринесат нищо. Ще са само разход в бюджета, а дори и да се наложи да се ползват някой ден, сигурно няма да са в оперативно състояние. Примерите по света са много. Иран имат Ф-14, Венецуела имат Ф-16 и всико са пълни коптори без непрестанни доставки на части от САЩ .

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#39] от "цаки":

  Тогава такива бяха годините. Бяхме държава граничеща с НАТО. Сега кой има желание да ни нападне - Русия? Путин крои планове как ще акостира 100000 зелени човечета за захват на канала за огурци от Перник. Смешни сте.

 45. 45 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Няма лошо ако 2% са за отбрана, но за образование и здравеопазване трябва да са повече, поотделно всеки.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 46. 46 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#45:"Mark Twain"]Няма лошо ако 2% са за отбрана, но за образование и здравеопазване трябва да са повече, поотделно всеки.[/quote]Те отдавна са повече но пак са недостатъчни.

  за 2014г.

  образование --------------3.8% от БВП
  здравеопазване ----------4.0% от БВП

 47. 47 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За какво мислите че МкКейн идва в БГ. Той е лицето на военната индустрия.

  По добре ЮП за 12млн на километър от колкото тази глупост. Едното има потенцял за икономическо развитие друго просто ще ръждясва - и хАмерикансото железо ръждясва!

 48. 48 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#5] от "BlueWater":
  от утре започвай да отделяш от заработката си във форума, 1000000 милиард трябва за изтребители ф-15 трета ръка! А президента не е ли на ясно, че тези пари просто ги няма!

 49. 49 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#33] от "spiegel":

  [quote#33:"spiegel"]българи нямаше да бият като маче у дирек [/quote]

  Биха ги , а какво постигнаха ? - ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ .

 50. 50 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#44] от "chushko":
  [quote#44:"chushko"]Сега кой има желание да ни нападне - Русия?[/quote]
  А кой превзе Крим? Патагонците. И защо. Щото императора е пращал солдатите, да се бият в него преди 200-300 години. Ми то и в България ги е пращал.

 51. 51 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#49] от "xyha":

  Какво постигнаха ли? Не допуснаха да станем Задунайска губерния, да дойдат руснаците като победители да грабят и изнасилват, па накрая и болшевики да ни управляват още от 1918.

 52. 52 Профил на badsnake
  badsnake
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#18] от "stratosfera":
  Нови изтребители за 600 мил. ???????, та тия които ще ги взимаме са на около 20 г., не е ли по добре за тия пари да вдигнем една супермодерна педиатрична болница оборудвана с най-модерна техника

 53. 53 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#46:"BlueWater"]Те отдавна са повече но пак са недостатъчни.
  [/quote]

  Това означава, че БВП е недостатъчен. Там трябва да се добави доста.

  heruvim
 54. 54 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пари няма. Повечето пари на държавата ни биват профуквани покрай руски корупционни схеми. Първо трябва да бъдат озаптени рубладжийските крадци в страната ни, а едва след това да се опитваме да градим - и отбрана, и образование, и здравеопазване, и какво ли още не.

  Свобода за Надежда Савченко!
 55. 55 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "цаки":

  Крим си е Руски! Виж че не изстреляха и един патрон за разлика от Киевската хунта в Източна Украина. Да му мислят превратаджиите ние грехове нямаме за сега!

  А иначе Путин винаги може да изкара БГ от НАТО само да пожелае. Най много три ракети Искандер и членството ни приключва - други ще ходят на война с Раша вместо нас. Да не говорим че стратегическите бомбандировачи са разместени в Крим вече. Моли се никой да не напада Раша и всико ще е бизнес както по старому. Притрябвала му Бълхария на Путин.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  [quote#55:"chushko"]Бълхария[/quote]
  Много е интересно как всички путинофили винаги обиждате България.

 58. 58 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#57] от "Yard":

  Те Отечество нямат.

  Свобода за Надежда Савченко!
 59. 59 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#51] от "spiegel":

  Нима ? от четвърта икономика в Европа , ударихме дъното, и си плащаме още на тези където ги "бихме" . Да не говорим колко народ си отиде заради такива пишман националисти от кръчмата като тебе .

 60. 60 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#57] от "Yard":
  До коментар [#58] от "GogoPG":

  Нямаме отечество от клавиатурни патриоти като вас. Казал съм го и преди - да гори Българското знаме ако зад него се крият и пред него се заклеват предатели като Плевенлиев. Той е нищо повече от един редовен ЦРУ агент.

 61. 61 Профил на geri.miteva
  geri.miteva
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да, само това оставаше да се реши.

 62. 62 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 501 Неутрално

  От кога прецедента има право да поема финансови ангажименти от името на държавата?
  Това не влиза в неговите правомощия.
  Да ги иска тези пари от приятелите си -олигарси - Боко,Цветелинка, Прокопиев, Златев, ТИМ, СИК и прочие.

 63. 63 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#60] от "chushko":

  Викаш ЦРУ агентите са предатели, а КГБ агентите са патриоти.

 64. 64 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Премиерът на Чехия Богуслав Соботка заяви, че страната му не подкрепя засилването на военното присъствие на НАТО в Европа, съобщава УНН. „В сегашната ситуация нашата страна няма нужда от това“, смята той.
  По думите му, редица страни от Европа, сред които Полща и страните от Балтийския регион, може да са на друго мнение, но Чехия смята, че засилването на присъствието на САЩ има смисъл само в случай на заплаха за сигурността.

  Във вторник президентът на САЩ Барак Обама се обърна с молба към Конгреса да отпусне допълнително 1 милиард долара за засилването на военното присъствие на САЩ в Източна Европа. /БЛИЦ

  Чехите са по-тъпи от нас сигурно...
  Оставка!

 65. 65 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "Yard":
  До коментар [#56] от "simeon_76":

  Когато КГБ агент си позволи да влияе негативно на България ще се обява против него преди ти да си разбрал още за какво става въпрос. В случая е обратното. Генерално пдкрепям становището на симеон_76.


 66. 66 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#1] от "Осип Хармс-Манделщам":
  Като за начало можем с тези 7 млрд. лв. за Южен поток да купим модерни изстребители за ВВС.

  Gunter glieben glauchen globen
 67. 67 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#55] от "chushko":
  [quote#55:"chushko"]Да не говорим че стратегическите бомбандировачи са разместени в Крим вече[/quote]
  [quote#55:"chushko"] Най много три ракети Искандер [/quote]
  Е точно за това ни трябват съвременни изтребители и т. н. За да пазим имотите на горките, посъбрали някое евро, русначета и вложили ги на слънчево и сравнително цивилизовано място. Да ги пазим от собствените им бомбардировачи и безаналогови ракети. И това , ако не е отплащане за това, че дедите им са проливали са кръвта си за нашето освобождение , здраве му кажи. Те и допълнителен данък ще платят за тези изтребители, само , да ги опазим.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 948 Гневно

  Това е необохдимо-синът на окръжният ГОЦЕ-делчевски партиен секретар да се отчете там пред НАТО-то! Че сме вдигнали разходите за отбрана! Предлагам или да вземем нужните пари от спешната помощ и здравеопазването, както правят всички десни!
  Или да обложим собствеността на ВЕИ-тата! еднократен данък 70%! С който ЦЕЛЕВО да подменим старите 35 годишни руски изтербители с 45 годишни американски такива 45 годиШни стигат! Стигат! Врееемето е наше! Нали така бе, демократчета !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#67] от "цаки":

  Против ракета с низка траектория летяща с повече от 2200 метра в секунда няма истребител, няма друга ракета, няма нищо което САЩ биха продали на България. Няма нищо което дори може да я засече навреме за да се реагира. Защо забраниха далекобойните варянти на тези ракети? Преди АЙНФ договора светът е имал нов лиценз за съществуване всеки час. А иначе с точност 5м ще пипне Графа и пристанищата и край, стратегическата стойност на България се свежда до нула.

 71. 71 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#70] от "chushko":
  Оттаковам те старши. Като развален громофон си. Саветски.

 72. 72 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Колко данъци е платила жената на плевнелиев? 500 лв! А си купува рокли за 9000 вл-4500 евро! Е, затуй няма пари за армията-щото некой укрива данъци! То е известно и офшорните фирми на г-на президент-нищо лошо, добра корпоративна култура! Но сега иска той да избягва плащането на данъци, а ние да му плащаме обещанията и масрафите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 73. 73 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#52] от "badsnake":

  Трябва да съживим американския ВПК, като изкупим трета ръка оръжие .Америка е важна,не някакви си българе.

 74. 74 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 984 Весело

  [quote#70:"chushko"]Против ракета с низка траектория летяща с повече от 2200 метра в секунда няма истребител, няма друга ракета, няма нищо което САЩ биха продали на България. Няма нищо което дори може да я засече навреме за да се реагира. [/quote]Ще ме уморите от смях с тази ОГРОМНА опорна ДУПКА.

  Цитирам:
  "Какво представлява Искандер?

  Искандер не е руска, а съветска технология(руснаците след разпадането на СССР не са създали нищо) – ракетен комплекс с далекобойност около 300 км и whacky trajectory, основно срещу жива сила на противника, артилерийски ситемии, ПВО. Ракетата може да носи касетъчен заряд или атомна бойна глава. Войната в Грузия през миналата година, в която Русия използва почти целия си запас от ракети Искандер показа, че те са много слабо ефективни срещу подвижните грузински ПВО и артилерия. Резултатът от използването им срещу грузинската армия клони към нула.

  За сметка на това, Искандер се оказаха много ефикасни срещу “неподвижни обекти” – грузинските летища, нефтопроводи и най-вече си спечелиха слава в Гори, където бомбардираха с касетъчни заряди мирното население. Ефектът “Искандер” върху мирното население може да видите тук:

  Армагедон: Руските варвари в Грузия 2008
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=1208

  Добро оръжие ли са съветските ракети Искандер?

  И “да” и “не”. Те са неефикасни срещу подвижната армия на противника още повече след като знаем, че руската армия не разполага със средства за откриване. Тя няма дори разузнавателни безпилотни самолети. В същото време Искандер е добро оръжие за масово поразяване на цивилни т.е. за убийство на невинни хора. По този начин Искандер беше използван в Грузия и очевидно така биха го използвали руснаците и срещу Полша.

  Има ли западно противооръжие, което може да спре съветските ракети Искандер ако те бъдат пуснати срещу Полша?

  Да, има:

  1. Самите полски Patriot PAC-3 PDB-6 са пригодени за поразяване на маневриращи ракети.
  http://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot

  2. Полските Ф-16 могат да бъдат снабдени с AIM-9X NCADE-modified seeker, които могат да унищожават Искандер още при старта му. Това е особено интересна опция защото Кьонингсберг не е голям и полските Ф-16 практически без да навлизат в руското въздушно пространство могат да унищожат ракетите.
  http://www.deagel.com/news/Raytheon-Successfully-Tests-NCADE-Air-Launched-anti-Ballistic-Missiles-Seeker_n000003231.aspx

  3. Европейските антиракетни комплекси, които са монтирани и на покрива на новата сграда на ЕК в Брюксел – противоракетите Астер 15 и Астер 30 могат да бъдат използвани и в Полша.
  http://www.mbda-systems.com/mbda/site/ref/scripts/EN_Aster-15-SAAM_87.html

  4. Противоракетните системи за къса дистанция Phalanx Close-In Weapon System
  http://fas.org/man/dod-101/sys/ship/weaps/mk-15.htm
  и най-новото противоракетно оръжие немско производство на Рейнметал(почти винаги немците са най-добрите) Skyshield 35.
  http://www.rheinmetall-defence.com/index.php?fid=1547&lang=3&pdb=1

  Така че руските заплахи както винаги са буря в чаша вода насочена за вътрешно ползване. Когато някой започне да ви разказва колко велика е Русия, запитайте го – щом е толкова “велика” защо не можа да победи малка и бедна Грузия?"

 75. 75 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#70] от "chushko":


  До коментар [#69] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":


  До коментар [#68] от "reakzioner":

  Намалете комсомолско-пенсионерския плам и поработете над правописа си.

 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Наш Президентчо освен да поддаква и да си рецитира сведеното му - друго не може.
  Нито има реални правомощия.

  Ако е толкова ербап - да покаже тогава от къде да се вземат тези 600 милиона допълнително.
  Може да си поореже орденораздаваческият си на Сульо и Пульо бюджет, например.
  Или да не раздава хенералски болтове на калпак. На 6 май произведе цели 11 (единадесет!) парчета! Нови към старите!
  На фуражка хенералска спрямо кепе войнишко пак подгониха бай Тошовия "стандарт".
  Като е Главнокомандващ - да си погледне как се разходва военния бюджет и да пусне поне една проформа лакардия за "оптимизация"! Ама не! Той си гони "процента".
  Ху кеърс от смисъла и ефективността? Процента глей!
  Че за него рапортуваш, от него лапат!

 77. 77 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нека да каже кои страни от алианса са увеличили драстично разходите си за въоръжение. Или ние ще сме първите и най-големи послушковци. А послушко нимер едно е Плевнелиев.

 78. 78 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#35] от "херувим":

  Абсолютно вярно! Аз дори си мисля, че предвид нивото на избирателите, в момента пряката (директната) демокрация у нас е вредна.

 79. 79 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Интересно, един и същи хора се вайкат как сме си "унищожили армията" и същите хора са против отпускане на средства за армията ...

 80. 80 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#27] от "stratosfera":

  И ако на Референдума се гласува за нови изстребители? Това ще реши ли проблема? Между другото как гласуваха по този въпрос швейцарците на последния референдум?

 81. 81 Профил на Внимание! Говорит Москва!
  Внимание! Говорит Москва!
  Рейтинг: 213 Весело

  Както каза, Пол Крейг Робъртс, на УСА им трябва нова Студена Война, но препоръча на Русия просто да ги игнорира.

  Цялата работа е Военно Промишленият Комплекс, да не остава без поръчки, че ще им паднат доходите.

  http://youtu.be/s3tftbb-E3I

  http://youtu.be/mityZWUMSxg http://youtu.be/c2TaJ3V55Ac
 82. 82 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не съм съгласен. Който има зор - да си вдига разходите.

 83. 83 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#33] от "spiegel":

  Така е. Стара максима е, че Армията трябва да се държи добре въоръжена и нахранена, за да гарантира националната цялост и независимост. Лошото е, че духът на старите Българи го няма, а още по-лошото е, че такъв не можем и да си купим.

 84. 84 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма пречка още утре минималната заплата в България да стане 500 евро. Каква е логиката според вас в държави, които имат много по-голям дълг от вашата страна, десетки, стотици пъти по-голям, заплатите да са пъти по-големи от вашите. Как е възможно в една фалирала държава, каквато в момента е Гърция, държава която дължи стотици милиарди и която без финансовата помощ, която й оказваме би банкрутирала мигновено, как е възможно и там заплатите да са пъти по-големи от вашите? Задавали ли сте си този въпрос?

 85. 85 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#83:"sbk"]ошото е, че духът на старите Българи го няма, а още по-лошото е, че такъв не можем и да си купим.[/quote]
  В Ирак, в Ирак, в Ирак, в Ирак да набивате краак
  И нека всеки туупаан, да ходи в Афганистан

 86. 86 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "eyewitness":

  Нарязаха ракетите бяха вече изплатени и собственост на държавата понареждане наСАЩ. Бяха изплатени и налични две ескадрили МиГ-23МЛ и МЛД, ескадрила Су-17М3, няколкостотин Т-55 и поне 200 Т-72М1, да не споменаваме за куп ПЗРК, артилерийски системи и дявол знае още какво, за което не се е чуло. Да, има разходи по консервация и/или поддръжка, но да си изхвърлиш всичките дрехи, щото не са модни, а после да врещиш с пълно гърло, че ти е студено, граничи с малоумието - при това не откъм границата между разумно и малоумно, а откъм тази между малоумно и безумно.

 87. 87 Профил на hristovata78
  hristovata78
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хората няма какво да ядат, този нефелния за отбрана и за пари за оръжия приказва. Да не си взел някоя комисионна от някой оръжеен завод бе

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на hristovata78
  hristovata78
  Рейтинг: 213 Неутрално

  едните слугуват на руснаците, другите - на американците - все не стават

 90. 90 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  единствената заплаха в черно море е за ... калкана . обаче пък що шарани хванаха в софийски териториални води , не е истина .
  на снимката горе кой е туземеца всъщност ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 91. 91 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#59] от "xyha":

  Тоест ти искаш без бой да им се дадеш на руснаците, за да може още веднъж да разорят България като през 1944-1989? Страната ни още не се е оправила от първата руска окупация, втора няма да преживее.

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#64] от "viva13":
  Предполагам,че чешкият премиер отчита настроенията в страната,.Словашкият премиер Фицо се е обявил решително на
  предложението за разполагане на постоянна база на тяхна територия, с аргумента "още помним 1968 година ,затова не искаме отново чужди войски на своя територия".

 93. 93 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#66] от "Blood Red Skies":

  [quote#66:"Blood Red Skies"]Като за начало можем с тези 7 млрд. лв. за Южен поток[/quote]

  Къде са тези 7 млрд. лв.? Може ли по-подробно, къде точно се намират в момента?

  nègre littéraire
 94. 94 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#83] от "sbk":

  Да, за съжаление. Духът е решаващ. В Сръбско-българската нямат нито опит, нито въоръжение и въпреки това побеждават. Сега много нашенци, не бих ги нарекъл българи, не искат да имат армия, още по-малко са готови да се жертват за отечеството си и са готови сами да поканят путлеристите.

 95. 95 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 470 Разстроено

  "Не може да се оправдаваме само с икономическата криза. Ние трябва да работим за своята сигурност, а това означава и инвестиции", категоричен беше Плевнелиев
  -------------------------------------------

  Кризата е налице, Росене! Кризата дойде от САЩ!

  За чия сигурност става дума и от кой ще се пазим? Аз нямам офшорки, аз не нападам вербално други държави, аз нямам нужда да се пазя от никой!

  Или това правителство да вземе пореден заем за да дрънкаме и ние оръжие, а в същото време да сме първата държава в ЕС по бедност!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 96. 96 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#32] от "BlueWater":
  Ситуацията е даже още по-кофти като съотношение.
  Защото това са общите бюджети, а само за НАТО-вската структура и операции, общите, Щатите са с над 70% от разходите.
  И те си пищят отдавна, че Европа се скатава.

  Освен това с анексията на Крим и на практика унищоженият украински флот ситуацията е друга и изисква мерки.
  Но твърдо против мерките да са "пари на процент"!
  Парите трябва да са според задачите. И възможностите.
  Да се оптимизира и стегне войската, да се преподредят целите и задачите и тогава въобще да се води разговор, че ще бъде единственият смислен.

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2586 Любопитно

  До коментар [#67] от "цаки":Ти наистина ли смяташ,че има шансове за непровокирана агресия на руснаците срещу България?Членството ни в НАТО при един военен конфликт наистина създава възможност за удари срещу някоя база или военни кораби на алианса в наше пристанище,ама руснаците не биха бомбардирали граждански обекти в една страна със силни русофилски настроения. 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#96:"xm..."]Защото това са общите бюджети, а само за НАТО-вската структура и операции, общите, Щатите са с над 70% от разходите.
  И те си пищят отдавна, че Европа се скатава. [/quote]

  Който разпалва войни да си ги плаща!

  Стига им, че пращаме за наша сметка окупационни корпуси в Ирак и Афганистан! Но когато САЩ трябва да пуснат наши фирми във възстановяване на ударените страни янките си правят оглушки!

  Да правим разходи за тях сме добри, но да дадат поне една малка част от "баницата" не ставаме! Мерси, но от такива "съюзници" нямаме нужда!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 100. 100 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#87:"hristovata78"]Хората няма какво да ядат, този нефелния за отбрана и за пари за оръжия приказва.[/quote]
  3ащо си плащат данъците тогава?
  По логиката на властта -щом си плащаш значи си наяден доволно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK