САЩ са дълбоко загрижени, че "Стройтрансгаз" ще строи "Южен поток" в България (допълнена)

Посланикът на САЩ в България Марси Рийс

© Георги Кожухаров

Посланикът на САЩ в България Марси РийсВ края на май компанията "Южен поток България" официално обяви, че българската отсечка на газопровода "Южен поток" ще се строи от консорциума "Стройтрансгаз". В него влизат руската компания "Стройтрансгаз" с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу представители на руското правителство и руски бизнесмени, допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Другият участник в обединението е консорциум "Газпроект юг", който е съставен от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".


По информация на "Дневник" представители на американското правителство са поискали информация за това решение от България. Затова потърсихме коментар от посолството на САЩ в София. Публикуваме едно към едно отговорите на посланик Марси Рийс:


Имало ли е реакция на САЩ, че в България е избрана за строител по проекта "Южен поток" фирма, в която участва Генадий Тимченко, който е в списъка на САЩ за санкции?
Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода "Южен поток" на "Стройтрансгаз". В отговор на действията на Русия в Украйна САЩ включиха "Стройтрансгаз" и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април тази година. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със "Стройтрансгаз" и замразяват капиталите на тази компания в САЩ.


Бихте ли коментирали този избор и може ли да има ефект върху двустранните отношения?


Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин. Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройтрансгаз" могат да се окажат обект на американските санкции, които са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.


Имало ли е срещи между български и американски представители, на които темата е коментирана?


Правителството на България е запознато с нашата позиция по отношение на това решение.


А как биха реагирали САЩ, ако в страни партньори, членки на НАТО, не се съобразяват със санкциите, наложени от тях? Как би се тълкувало това?


Важно е САЩ и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия. Компании и личности, които предоставят материална подкрепа на "Стройстрансгаз", могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.


"Дневник" се обърна за коментар по темата към Министерството на външните работи. Говорителят на Министерство на външните работи Ивайло Кашканов заяви, че се поддържа постоянна връзка с американските власти. Той обаче отказа да коментира темата, като подчерта, че Министерството на икономиката и енергетиката е водещо по нея. До края на работния ден от икономическото министерство не отговориха на изпратените въпроси.


Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради изграждането на "Южен поток", тъй като има съмнения, дали той е съвместим с европейското енергийно законодателство. По думите на зам.- председателят на БСП Димитър Дъбов от вторник "трябва да проявим характер и да доведем докрай изграждането на "Южен поток". Ден по-късно, на срещата с лидерите от Г-7, председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че Брюксел ще гарантира, че цялата енергийна инфраструктура и проекти в ЕС ще отговарят на 100% на европейските правила за конкуренция при обществените поръчки в енергетиката и процедурата срещу България показва, че комисията не се шегува.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK