България без стиснатост, или за даренията за партията на Бареков

Николай Бареков

© Анелия Николова

Николай БарековПрепубликуваме текста на Давид Джамбазов от сайта "Отворен парламент". Заглавието и акцентите са на "Дневник"


Наблюдатели, рекрутирани от компания за лесен кредит; застъпници, съгласили се да дадат личните си данни срещу 30 лева – бедни хора се събуждат една сутрин, осъзнавайки, че са се превърнали в елит – най-щедрите дарители за политическа кампания в историята на България. 500 човека, които могат да засрамят всяка американска кампания за набиране на средства, или казано по-просто – "България без Цензура" отива на европейски избори.


След документирането от Би Ти Ви и Нова ТВ на няколко индивидуални случая на нарушения на Изборния Кодекс, свързани с коалицията зад Николай Бареков, нека погледнем как изглежда цялостната картина на даренията за "България без цензура" (ББЦ) и да преценим дали става въпрос за изолирани случаи, на които телевизиите попадат по щастлива случайност, или данните повдигат сериозни въпроси за някаква по-обща зависимост.
Следната инфографика представя развитието на кампанията във времето от 4-ти април, деня на откриване на сметката на коалицията до 22-и май – последния ден за набиране на средства.


Няколко неща веднага правят силно впечатление. Дните, в които има дарения далеч не са равномерно разпределени. Всъщност дарения е имало в само 26 от 49 възможни (50%). За сметка на това, в дните, когато е имало дарения, средно те са били по 20. Общо 251 дарения или 50%, са постъпили само в 5 дни (10%).


В самото сърце на кампанията, от 26 април до 7-и май, за 11 дни  има само едно единствено дарение. По същото време, по всички телевизии текат реклами за ББЦ, пътят от София до Бургас е залят от билборди на партията, а в интернет google ads се грижи ликът на лидера на партията -Николай Бареков, да изкача вежливо изпод всяка втора статия в Гардиън или видео в YouTube.


Друго, което силно се набива на очи е географската концентрация във времето. В много дни изглежда, като че ли даден район се активира за кратко с много дарения, след което замира. Особено бие на очи датата 20-ти април – Великден. Това е и най-активният ден в кампанията, когато Северозападна България, най-бедния регион на Европейския Съюз, светва като дарителска Коледна елха.


Монтана, Враца, Козлодуй – хората там явно виждат възкресението на надеждите си в България без Цензура и хукват да даряват кампанията. Интересното е, че от 113 дарения, 74 са за точно 300 лева. Явно такава е цената на точно това възкресение. По някаква случайност, 300 лева е и точно под лимита, за който не се изисква декларация и подпис.


В рамките на Северозападна България, Великденските дарения са от 21 различни населени места, много от тях села. Можем спокойно да предположим, че на Великден хората са били вкъщи при семействата си на трапеза с козунак и агне. Изниква въпросът, кой и как е ходил да събира тези дарения от толкова много различни места. Как, навръх Великден, докато Николай Бареков е зает да показва мускули по телевизията в пряко предаване от фитнеса, кампанията му показва такива дарителски мускули в селата на Монтана?


Още два момента са много интересни от графиката. Първият е 4-ти април – денят в който се открива дарителската сметка на ББЦ. Още на този ден, явно минути след като някой от кампанията е подписал всички документи в ДСК, вече има опашки от ентусиазирани и информирани дарители – 42-ма на брой, разпръснати от София до Пловдив и Велико Търново.


Вторият интересен момент е в самия край – от 19-ти до 22-ри май. Тогава, въпреки че предизборната кампания вече приключва и по-голямата част от парите би трябвало вече да е изхарчена, вълна от щедри дарители отново залива сметката на ББЦ. За тези четири дни, 99 човека (20% от всички дарители) успяват да внесат своята лепта – общо 622 600 лева, или точно половината от общата сума, внесена за коалицията.


От тях, 42 дарения (420 000 лв.) са в максималния размер от 10 хиляди лева. Тъй като телевизионните спотове, билбордовете и обиколките по страната се заплащат по време на самата дейност, остава мистерия в какви разходи за кампанията са отишли тези 622 000 лева. Особено при положение, че наблюдателите по закон са неплатени доброволци.


На следващата графика можем да видим и разпределението по дни на броя дарения и на сумите получени от тях. Не може да не направи силно впечатление колко сериозно се повишава средният размер на дарението в края на кампанията – картина поставяща сериозни въпроси пред статистическата наука.


България без стиснатост, или за даренията за партията на Бареков

В заключение, нека помислим върху един последен факт. В предизборната кампания на коалицията на ББЦ, няма нито едно дарение под 200 лева. В държава, където за повечето хора това е огромна част от месечния им доход, е интересно, че нито един дарител не е дал някаква по-скромна сума, в съответствие с данните от набирането на средства за всички други каузи в България.


"Клиентите са ни скъпи", гласеше един рекламен призив.


Явно кампаниите също.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  То се видя как КОЙ дарява на Дудука 1 200 000 от името на нищо не знаещи бедняци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 457 Неутрално

  мафията отива на избори

  proudly built in Bulgaria
 3. 3 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Бареков му е скъп ...

  krastitel
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ....няма нито едно дарение под 200 лева.....


  Еми човекът си каза,че приятелите му са богати.
  И плакАха,плакАха.....

 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Любопитно

  А Цацаров дали е сред дарителите?

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Закривайте тази измислена партия.Дали ще ме управляват обръчите на Доган,или руските бандити на Бареков,пардон,на Цветан Василев,все същата рабопта.

 7. 7 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дайте сега по един пак такъв подробен анализ и за останалите партии, хайде, не бъдете стиснати.

 8. 8 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Ще възкръстне пак човекът

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Див е той, див е ... навред по Балканите!
  Вилнее вече и в сърцето на Европа ...
  АлеЕКОооооо, Алеко????

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Любопитно

  До коментар [#10] от "anthony68":

  Защо? Това оправдава ли Бюрека?

  Да разлая троловете!!
 12. 12 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поздравления за усърдното проучване. За другите партии ще видим ли?

 13. 13 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 815 Неутрално

  За съжаление и на самите задкулисни диригенти, матряла с който работят е тъп на лейка и всичко лъсва при най-малкото разбутване на нещата. И мафията ни е смотана, майка му стара...

 14. 14 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 923 Весело

  "Интересното е, че от 113 дарения, 74 са за точно 300 лева. "  Алоо, пърдон, Прокуратурата ли е ?

  /телефонната връзка прекъсна.../

 15. 15 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално

  България в пародия на държава. Къде е ЦИК? Къде са правораздавателните органи? Пълна пародия. Трагедия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 541 Неутрално

  толкова млад, а вече с напълно проигран имидж... гнус и отврат...

 17. 17 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ама и тези хора, които са се вързали на тази простотия... къде сте бре? и толкоз ли сте прости, да не видите как пак ви водят към още по-голяма мизерия?

 18. 18 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 447 Неутрално
 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Още една добре напомпана политическа кукла !
  Това смята да ни управлява.Вече министри подбрал , пък той ще е министър -председател два мандата. В България работи един непознат дори на Паркинсон и Питър закон - колкото си по-нахален , толкова по-високо излиташ !

 20. 20 Профил на boris333
  boris333
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Отново медията добре свърши работата си, изкуственият скандал е на лице.

 21. 21 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 914 Любопитно

  "Газа за какво го употребяваме? За осветление; за някои мотори; за подпалване сегиз-тогиз някоя осигурена къща или сеното на комшията, или архивите на някое учреждение и най-сетне, за обливане и подпалвание някои упорити немирници, които по никой начин не искат да се признаят, че са, например, предатели." - Алеко Константинов

 22. 22 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 703 Разстроено

  Корупция по американски.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 23. 23 Профил на alexthemaina
  alexthemaina
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#5] от "lone_wolf":

  xaxaxxaxa
  Това беше готино,
  За съжаление май само тогава ще се повдигне обвинение, макар и да не е ясно и това

 24. 24 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Ами не, в щатите партиите получават от корпоративните печалби, а тази схема си е чисто пране на пари. Някакви пари отиват при Бюрека и той си ги харчи както си реши.

  От къде идват е въпроса? (Реторичен)

 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всички лъжат и манипулират, ама Бареков го прави толкова нескопосно, че чак се чудя на ума на тия, дето са гласували за него и му вярват!

  goblenka
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Това което беше ясно за всички които по-някакъв начин следят нещата днес вече стана очевидно.
  Но докога хората и службите на кито плащаме, ще се правят на умрели лисици и ще отказват да свърпат това за което ние им плащаме е въпроса.
  Да не коментираме политическите метаморфози на Бареков - довчера за народна република, днес за монархия и забележете пълната комедия, монархия с участието на Ангел Славчев - довчерашния "Че Гевара" - цирк в чист вид)

 27. 27 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 552 Любопитно

  До коментар [#20] от "boris333":Защо да е изкуствен? Фактите са си факти!

  Sic transit..
 28. 28 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 381 Весело

  В този случай лудостта на дудука няма да му е от полза. Прокуратурата обаче , може и да му помогне.

  Be3Al2(Si6O18)
 29. 29 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 488 Любопитно

  [quote#20:"boris333"]Отново медията добре свърши работата си, изкуственият скандал е на лице. [/quote]

  Мустакът по-добре ли плаща от спинозния?

 30. 30 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Бруталното погазване на закона е повече от очевидна. Ако правораздавателните органи не се задействат и този път, крайно време е да се оформи един колективен иск по закона за вреди от държавата. Да, така ще осъдим и самите себе си, но пък и държавните служби трябва да разберат че ще има възмездие. Най-малкото ще бъдат и изгонени от топлите им местенца и ще им доставим удоволствието от катарзиса.

 31. 31 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Ало, Цацаров, ДАНС, събудете се бе.
  Имаме ли служби и разследващи органи?
  Значи един журналист може да направи разследване, което да ни покаже картинката, а държавните органи, които по закон трябва да се борят с тези нарушения, че и престъпления, не могат да привикат и да разпитат стотина човека и да заковат ''цензурата'' и кукловодите и.

 32. 32 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#5:"lone_wolf"]А Цацаров дали е сред дарителите?[/quote]
  А-а, не. Той е от спестителите. Според последната му данъчна декларация, човекът е успял да спастри в банката 140000 лв.

 33. 33 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 381 Весело

  Бареков ще създаде първата в света Народна република-монархия Искрено му пожелавам успех в начинанието

  Моля, не ме свързвайте.нито с Позитано ,нито с ГЕРБ.... Свободен съм да пиша това което мисля....
 34. 34 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много приятен материал. Остава да се хванат дирите на Цветан Василев и да се осветли връзката му с финансирането от стопански и финансови субекти, свързани с руската федерация. Простичко е. Въпрос на желание само.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#33] от "registriran":Па защо не ? Нали имахме цар- министър-председател !

 36. 36 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#5] от "lone_wolf":Той е непарична вноска-прави се на сляп и глух.Това му е вноската.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 37. 37 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#33] от "registriran":

  Може би нещо като народна монархия

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 38. 38 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Наясно сме, че в изработването на тази марионетка са вложени умисъл и много пари. Интересно е, на каква печалба се надяват сценаристите и кукловода от представленията на творението в столицата на Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK