Едно наум: Евразийският съюз щял да бъде шанс за България

Президентите на Русия Владимир Путин, на Казахстан Нурсултан Назърбаев и на Беларус Александър Лукашенко на церемонията за подписването на договора за сформирането на Евразийския съюз

© Reuters

Президентите на Русия Владимир Путин, на Казахстан Нурсултан Назърбаев и на Беларус Александър Лукашенко на церемонията за подписването на договора за сформирането на Евразийския съюзВ рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информации, откъси от материали, изказвания и анализи, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.


Негативни от Евразийския съюз могат да бъдат само хегемонистки геополитически интереси за доминация над едно разкъсано и слабо пространство. И ако за САЩ такава позиция е обяснима, то Европейският съюз само ще спечели от икономическото консолидиране на това пространство. Крайно време е ЕС да разбере своите истински интереси, да ги следва и отстоява. Но за това е необходимо "Европа да бъде повече Европа!", а не нечий протекторат.


Това пише в днешния брой на вестника на левицата "Дума" проф. Петко Ганчев, председател на Геополитически център Евразия - София, и бивш депутат от НДСВ и посланик на България в Беларус. 
"ЕврАС, който се формира върху носещата конструкция на Митническия съюз между трите държави (Русия, Беларус и Казахстан - бел.ред.), няма политически амбиции и ще бъде нов мощен икономически съюз с над 170 млн. население. Той заема географски огромната част от пространствата на Евразия с почти 20 млн. кв. км площ. Този съюз разполага с огромни природни богатства като прясна вода, гори и руди. На него се падат 20% от световните запаси на газ и 15% от запасите на нефт", изброява Ганчев, за да покаже потенциала на новия съюз. И продължава: "Това означава, че ЕАИС ще бъде онова мощно икономическо звено, което ще свързва Европейския съюз с бурно развиващия се Азиатско-Тихоокеански регион - Индия, Иран, Китай, Виетнам, Корея, Япония и т.н.".


Според философа България като членка на Европейския съюз, "която не само се разполага на подстъпите на Евразия, но има и своите исторически корени там", може и трябва да се възползва от шанса да бъде свързващо звено между двете икономически обединения. "Време е да се разсеят илюзорните надежди и очаквания за едностранни, само в рамките на ЕС, икономически връзки и сътрудничество", призовава той. 


Аргументите за това, че Евразийският съюз щял да бъде шанс за България, изглеждат безброй. Те са "по силата на исторически, етнически и културни фактори", защото видни "евразийци" намират българите за най-близки по манталитет до техните народи.


В икономическо отношение симпатиите също са налице: "Излишно е да напомням, че само допреди две десетилетия българската икономика беше в голямата си част свързана именно с това пространство като пазар и партньор". Скъсването на тези връзки според Ганчев бележат "изминалия близо четвърт век" "с краха на българската икономика, която не можа и не й беше дадена възможност да се интегрира пълноценно с икономиката на Западна Европа".


"Няколко важни момента", когато мислим за бизнес възможностите, които се разкриват пред България с формирането на Евразийския съюз, са тези, че "там, сред народите на Беларус, Русия и Казахстан, обичат България, помнят я с добро и с радост ще сътрудничат с нея"; "второ, по силата на географски, ландшафтни и климатични особености икономиките на Беларус, Русия и Казахстан, а и на Армения и Киргизия, се различават от икономиката на България", т.е. няма да й бъдат конкурент, а партньор. И "трето, в съвременната глобална епоха на интензивни интеграционни процеси най-добрата форма за успешна икономическа дейност - търговия  и производство, са не индивидуалните структури, а съвместните предприятия".


Според Ганчев българският бизнес трябва да обърне поглед към "огромните масиви гори в Беларус и Руската федерация за производство на дърво, мебели, хартия", "производството на мляко и месо в Беларус, нефтопреработващите рафинерии, които снабдяват страните от ЕС с продукти на високата химия, степите на Казахстан, които тепърва започват да се залесяват и се нуждаят от устойчиви на солените почви дървета и земеделски култури, огромните рудни богатства и възможности за скотовъдство".


От друга страна, ясно се виждат възможности за сътрудничество и в индустриалната химия, космическата индустрия и консервната промишленост, тъй като "страната ни е прекрасно място за производство на плодове и зеленчуци", "тук възможностите са огромни". Освен всичко друго можем да видим и бум в туризма, защото "страната ни има уникални културно-исторически паметници и обекти, които могат да бъдат обект на интерес от гражданите от ЕАИС".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  проф. Петко Ганчев

  Професор?! Майко мила!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  и това от вестника на партията на шефа на ПЕС?!?

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЩО Е ЕВРАЗИЯ ! - провикна се наш Петку

 4. 4 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  "Това пише в днешния брой на вестника на левицата "Дума" проф. Петко Ганчев, председател на Геополитически център Евразия - София, и бивш депутат от НДСВ и посланик на България в Беларус."
  Я царо какви хубави хора си е избирал за депутати.

 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ай сиктир, ако да бихте били тъй любезни, а?

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "....производството на мляко и месо в Беларус, нефтопреработващите рафинерии, които снабдяват страните от ЕС с продукти на високата химия, степите на Казахстан, които тепърва започват да се залесяват и се нуждаят от устойчиви на солените почви дървета и земеделски култури, огромните рудни богатства и възможности за скотовъдство".

  Къв е тоя, бе?

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Господи ... слез и си прибери вересиите!!!
  МОЛЯ ТЕ ГОСПОДИ!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 507 Весело

  този "професор" по какво точно е специалист? възрастта му е около 80+, като гледам

  proudly built in Bulgaria
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Започнаха да изпълзяват разни...

 11. 11 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Според философа България като членка на Европейския съюз, "която не само се разполага на подстъпите на Евразия, но има и своите исторически корени там", може и трябва да се възползва от шанса да бъде свързващо звено между двете икономически обединения...там, сред народите на Беларус, Русия и Казахстан, обичат България...[/quote]
  Философ, ама дървен... Защо да бъдем "свързващо звено" между - условно казано - азиатеца и европееца (да не казвам "маймуната и човека", вместо да бъдем европейци?

 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Още един мухлясъл мозък..Че и професор.Че и философ...

 13. 13 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  На автора от Дума му е лесно да възхвалява Евразийския Съюз/ЕС/ само вади старите агитационни материали и заменя СССР с ЕЗ/ Евразийския Съюз/!

 14. 14 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Весело

  Какви глупости говори това изкопаемо? Все едно чета учебник по родинознание от едно време - "в Белорусия има месо и мляко, братски Казахстан се слави с дървесния си материал. Хората там ни помнят с добро" и т.н. Не знам какво къде има, ама хората във всяка една държава от ЕС живеят десетки пъти по-добре от тези в ЕАС. И какво значи, че икономиката ни не е успяла да се интегрира с тези на ЕС? Въобще как се интегрират две икономики, какво означава?! И ако т. нар. "интеграция" е нещо хубаво и търсено, то предпочитам да се опитвам да се интегрирам неуспешно с Франция и Германия, отколкото да успея с Казахстан и Беларус.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 15. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Не, моля ви се, нека България да бъде част от Европа, а не "свързващо звено" между Европа и Азия.
  А като чуя "историческата принадлежност" и вече виждам зелени човечета и референдуми.

 16. 16 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 630 Неутрално

  От написаното стигам до извода че философ е диагноза...

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#6:"SSS"]Къв е тоя, бе?[/quote]
  Не знам, но това звучи като бисерите на кандидатстудентите, а уж е професор.
  Професор по какво?
  КПСС?

 18. 18 Профил на det.lassiter
  det.lassiter
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Я по добре ни кажи, проф. Ганчев, колко нови технологии/иновации/научни открития са произлезли от ЕврАС през последните 30-40 г, в която и да е сфера? На езика на математиката отговорът е: клони към нула, и то много голяма нула.

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#14] от "clint_eastwood":

  Особено предпоследния абзац......
  Това....наръчник за бизнесмени ли е,какво е....

 20. 20 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Весело

  Всеки има право на своите 5 мин. слава.
  И в тази връзка кой щеше да чуе, че и да му публикува мнението на "професора", ако беше казал, че е за Европейският съюз....

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 21. 21 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Те Русия, Казахстан, Беларус от над 100 години все потенциал имат, и все уж започват да се развиват, и все заради това трябвало към тях да ходим според приятелите комунисти. Не се ли измориха да се надяват?

 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Гневно

  Крайно време е всички, които са за Евроазиатския съюз да си стягат куфарите и да заминават за Москва. Тук са НЕЖЕЛАНИ!!!

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на Обектив
  Обектив
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Не, благодарим!

  Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun. And when at last the work is done, don't sit down it's time to dig another one.
 24. 24 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1324 Гневно

  А, не, мерси за такива "шансове"!!!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 25. 25 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... не ми е ясно защо не, парите не миришат ... за съжеление натам отдавна са се насоцили други, които имат вече позиции, немци, американци, англичани ... няма кой да ни чака да се наканим ...

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Весело

  Дядо,верно ли е,че слоновете летят.Кой ти говори тези глупости бе моето момче.Ами така пише във в-к "Дума".Аааа,ами летят,ама само три -четири метра.

 27. 27 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "deymus":

  Професор по история на комунизма!

 28. 28 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote#15:"Yard"]като чуя "историческата принадлежност"[/quote]

  Да, айде да ни спестят това, че преди 1300 години сме дошли оттам, искаме просто да живеем свободно и достойно, а не да циклим с някакви братски, културни връзки и други глупости. Това, че имаме общи езикови, религиозни и исторически черти никак не променя факта, че ни изнудват и доят и изнасят беззаконие и робство.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 29. 29 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Хубаво е наред и със сериозните новини човек да прочете и някоя глупост и да се посмее :)  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Добре, но България няма да иска да проведе референдум за Евразийски съюз,няма политическа сила да се нагърби с каузата(освен "Атака",но след изборния провал се съмняваме),а и БСП отказа да слее НАП и Агенция "Митници".

 31. 31 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Весело

  Евразийският съюз е извор на демокрация, на човешки права, на свобода на словото,там въобще не знаят два месеца преди изборите кой ще бъда следващият президент!


  Боже, защо ни наказваш с такива индивиди!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 32. 32 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 620 Весело

  Забавно четиво.И все пак си мисля,че за България е по-добре да е част от най-богатия пазар в света този на ЕС който разчита на образование и иновации,а не на огромните полета и богатите на ресурси Евразийския съюз.И малката разлика е,че управлението на държавите членки на ЕС е демократично,а не като несменяемите Путин,Лукашенко и Назарбаев.

 33. 33 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Весело

  "Европа да бъде повече Европа!"
  Като я преместим в Азия.

  "България като членка на Европейския съюз, "която не само се разполага на подстъпите на Евразия, но има и своите исторически корени там"
  Е те това вече е романтизъм. Крайно време според проф. и посланник Петко , на Бай Ганьо, унуката, да си оставим дълги опашки на полуобръснатите глави, да турим конска пъстърма под седлото , да се мятаме на конете и да потегляме към Алтай. Всичко, каквото успеем да завоюваме по пътя, като цитирам: " степите на Казахстан, които тепърва започват да се залесяват и се нуждаят от устойчиви на солените почви дървета и земеделски култури, огромните рудни богатства и възможности за скотовъдство" си е е наше. Аз пръв се записвам. Държа на поста ичургу-боил.

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#o:"Profesoro"]Според Ганчев българският бизнес трябва да обърне поглед към "огромните масиви гори в Беларус и Руската федерация[/quote]

  ДПС да им ги изсече

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Професорът от някогашната академия на БКП АОНСУ и настоящ депутат от НДСВ професор Петко Ганчев .


  Без коментар.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 36. 36 Профил на vmro
  vmro
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Червени отрепки!Изпълзяха динозаврите които вече 25 години си мечтаят за възстановяването на СССР.

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#30:"xalikarans"]Добре, но България няма да иска да проведе референдум за Евразийски съюз[/quote]

  И аз много искам да се проведе. И след референцума всички, които гласувате за ЕАС, си хващате чемоданчетата, отивате на вокзалчето, влакчето - и след 2 дена в любимия в ЕАС!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на juliadelta
  juliadelta
  Рейтинг: 458 Весело

  "Професоре", да не е пристигнал оня влак с парите от Русия, за който разказа Валентин Вацев?

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#25:"опа"]за съжеление натам отдавна са се насоцили други[/quote]

  Тия дето са се НАСОЦИЛИ са КНДР, Венецуела и Куба

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 626 Гневно

  Както е тръгнало скоро може да сме част от Африканският съюз.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 42. 42 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Ей, само чогунени глупости по тези ширини...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 43. 43 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  *чугунени

  Предразсъдъците са за ограничените.
 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Месо, мляко и дървета има във всеки селски двор. А тия щом нямат безплатен ток и пенсии по пет хиляди лева и коледна надбавка от две хиляди, си ги задръжте за вас.

 45. 45 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  [quote#40:"hasmokar"]Щом не сакате да се говори български и след 100г тука, прислугувайте на янките и евронацистите, може и да ни отредят по-предно место у концлагера за претапяне на славяни и прочие плебей[/quote]

  Ха, интересно, не мога да се сетя някога САЩ да са заемали антибългарски позиции, но виж, помня, че СССР бяха големи радетели за създаването на македонска и добруджанска нация, а Руската империя направи всичко възможно да осуети Съединението и да предотврати създаването на Българската екзархия в реални граници. Просто си мисля, де, като ще си говорим за говоренето на българска (а не, примерно, македонска) реч...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#40:"hasmokar"]Щом не сакате да се говори български[/quote]

  Аз искам руснаците най-после да признаят, че азбуката на която пишат е БЪЛГАРСКА! И краката трябва да ни целуват за това!

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#40] от "hasmokar":

  Щом не сакате да се говори български и след 100г тука, прислугувайте на янките и евронацистите

  Шо казаа ?

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#30] от "xalikarans":

  Отдайте се на поместване на снимки!
  Коментарите не са ваша силна страна!

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  "... че само допреди две десетилетия българската икономика беше в голямата си част свързана именно с това пространство като пазар и партньор".
  Нали за това после се оказа,че нискокачествените стоки,които сме изнасяли за този пазар никой друг не иска да ги купи.Бяхме неконкурентноспособни и май още отчасти сме такива.Ако произвеждаме качествено,ще има къде да го продадем,даже и на държавите в Евразииския съюз,но защо трябва постоянно някой да ни свързва с него.

 50. 50 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#46] от "Позитаник потъна":

  Аз искам руснаците най-после да признаят, че азбуката на която пишат е БЪЛГАРСКА! И краката трябва да ни целуват за това!

  Силно За!
  +++++++++++++++

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#12] от "eurogi":

  Определено може да стане конкутенция на Ю.Вучков, но в телевизия АЛФА!

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Сега някой да го прати тва в централата на ПЕС и лично на другаря Шулц.

  "Я з москалями не балакаю!"
 53. 53 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#2:"zarco"]
  И това от вестника на шефа на ПЕС?!? [/quote]
  Американците пак са насочили ХАРП-а към "вестник" Дума.

 54. 54 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#51:"lone_wolf"]конкутенция [/quote]
  конкуренция

  Да разлая троловете!!
 55. 55 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Едно наум: Евразийският съюз щял да бъде шанс за България:
  .....................
  "Шанс " е , разбира се ...Нова клетка за всички , нови джуджета - поне за по 30 години ан власт , нови визи - за света ...нови - стари фуражки на власт ...
  Ново софийско жителство - ОЩЕ не можеш да живееш в Империята - където пожелаеш..:
  НОВИ - СТАРИ ОЛИГАРСИ , СТАРИ ФИЛМИ - ЗА ЗАПАДА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И нови СЪВЕТСКИ ФИЛМИ ... Нови мита за коли , забрани за учене и работа на запад , еле пък за почивки , нови червени знамена навсякъде и т.н..
  КАК да НЕ е "шанс " - пак да сме КРЕПОСТНА на КГБ- мужиците !!!Такъв "шанс " просто не е за изпускане ...

  BIG AL
 56. 56 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аман от дърти комунисти, за които бъдещето е производство на мебели и мляко

 57. 57 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 402 Гневно

  Ей,не спирате да промивате мозъци!Престани да лъжеш,че руснаци и тям подобни изпитвали носталгия бла,бла,не е вярно!Ние не изпитваме нищо към тях,ходи си ти там професоре!Баста!Бахти нахалника!!!

 58. 58 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "clint_eastwood":

  +++++++++

 59. 59 Профил на giv
  giv
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе тия любители на Евразия ще ни накарат да излезем пак на улицата и ще повторим изгонването им с камъни, както натирихме Виденов...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 60. 60 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От повече от 130 години берем горчивите плодове на евразийския съюз.
  Така че, не, благодаря.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 61. 61 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Любопитно е не само как България гледа на ЕАИС , но и
  как ЕАИС гледа на България ?
  И защо при положение , че сме сред 10-те най про-руски страни в света /според самите руснаци/ , цената на газа за нас е сред най-високите ?
  От гледна точка на интереси , Русия успява с много по-малко средства да си осигури подкрепа в България - достатъчно е да "мотивира" несменяемото ръководство на поне 2 от водещите партии . ЕС изсипва над милиард годишно , но понеже малка част усвояват управляващите , не успява да наложи влиянието си . САЩ се опитват чрез фондации и налагане на пропазарни и демократични реформи да постигнат същото , но очевидно губят играта и парите си . Китай демонстративно каза на Орешарски , че не сме му интересни . Арабите продължават да се чудят как да влагат и умножават парите си , но и те не смеят да инвестират у нас .

 62. 62 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  Да да, да ядем банани само по новогодишните празници, да караме москвичи и всеки петък да дават руски новини плюс филм за войната. Тоя у ред ли е въобще?

 63. 63 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#49] от "rosiraycheva50._":

  Митове и легенди ... България няма как някой да я пусне в машиностроенето.

 64. 64 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 402 Весело

  Това трябва да е учителя по "политология" на мадам ПирговА и другата подобна сволоч.

 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  [quote#9:"angora_bg"]Такива че да скрие топката на Костов[/quote]
  Е той тоя гений като гледам е скрил топката от себе си.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4988 Любопитно

  До коментар [#55] от "BIG AL":

  А жените ще бъдат ли общи?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на defjam
  defjam
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами като толкова му харесва евразийския съюз на професора, нека имигрира в Казахстан!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на The Crack Fox
  The Crack Fox
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И кой пречи на наште бизнесмени ? Да отидат там , да сключат договори и да си пласират стоките където могат… Свободен пазар, да действат!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 69. 69 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  С Евро-Азия - СССР, един път катастрофирахме. Виновниците не бяха съдени и днес , ни лук яли ни мирисали, предлагат да се върнем пак в там.

  Някой беше казал, че ако не знаеш къде си бил, ти е все едно къде отиваш...
  Народее!!!!

 70. 70 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  докога подобни глупости изобщо ще бъдат обсъждани?!? бяхме в един такъв съюз, той от самото начало започна като пробит и провален съюз. нужно ли е отново изобщо някой в тази държава да тиражира подобни новини, за да предизвиква размисли у по-тъпите ни съграждани на тема СССССССР-2?

  РЕФОРМИ !
 71. 71 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#4:"цаки"]Я царо какви хубави хора си е избирал за депутати. [/quote]

  Нищо не е избирал, точно обратното бе: те, ДС, си го избраха и го върнаха.

 72. 72 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Боже, боже. Та в тези страни още не са направили 100 октанов бензин- внасят го!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 73. 73 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Да се цитират и обсъждат текстове от "Дума" е прахосване на време. Със същия успех може да опиташ да анализираш и търсиш смисъл в среднощния лай на някой уличен пес.
  Направих си труда да хвърля един поглед в сайта на "Геополитически център Евразия", за чието съществуване досега не подозирах. Също напразно усилие
  Словоблудствата на този "професор" Ганчев може да представляват интерес единствено за специалистите по остри психични разстройства. Или като свидетелство за трагичното състояние на психотерапевтичната помощ в България.

 74. 74 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#62:"agl52316780"]Да да, да ядем банани само по новогодишните празници, да караме москвичи и всеки петък да дават руски новини плюс филм за войната[/quote]
  Чакай малко! Това с карането на москвичи изобщо не е лесна работа. Събираш парички 10 години, даваш ги на "Мототехника"(или к'вото там беше), слагат те в списъка и почваш да чакаш. Чакаш 10-15 години. Може и повече. И като ти дойде ред, ако още си жив - получаваш. И не задължително к'вото искаш а к'вото има. Изборът е богат-ако няма москвич, може да се сдобиеш със запорожец. Или трабант.
  Хубаво е да се припомнят тези благинки от соца. Питайте родители, баби, дядовци...

 75. 75 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Това пише в днешния брой на вестника на левицата "Дума" проф. Петко Ганчев, председател на Геополитически център Евразия - София, и бивш депутат от НДСВ и посланик на България в Беларус.

  По-нататък не четох - загуба на време.

 76. 76 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Този как е станал Професор? Предполагам по марксизъм-ленинизъм? Те бяха "филисофи".
  Трябва да му напомним, че България се намира в Европа, за разлика от страните, от Евразия.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 77. 77 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  go back на руски от български джуки

 78. 78 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Цитет:
  "проф. Петко Ганчев, председател на Геополитически център Евразия - София, и бивш депутат от НДСВ и посланик на България в Беларус"
  .....
  Четох само дотук. Това казва всичко.

 79. 79 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Real Adventure Machinery":

  Петко Димитров Ганчев – Професор, доктор на философските и доктор на политологичните науки. Роден в с. Староселци, Плевенска област.
  От кадрите на АОНСУ !

  The best way out is always through Robert Frost
 80. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Весело

  [quote#30:"xalikarans"]Добре, но България няма да иска да проведе референдум за Евразийски съюз,няма политическа сила да се нагърби с каузата(освен "Атака",но след изборния провал се съмняваме),а и БСП отказа да слее НАП и Агенция "Митници". [/quote]
  Две крокодилчета се срещнали. Едното било зелено, другото завило наляво...
  Ти ще се научиш ли да формулираш ясни логически съждения?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 81. 81 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Нормално за бивш депутат от НДСВ, да не е стигнал в образУванието до по-големи висоти от учебника по география за 7-ми клас.
  От друга страна все пак е професор и вероятно си е написал статията, според нивото на четящите, което може да брои, някъде къде "петанйсе".
  Олигофрени.

 82. 82 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе да бяхме влезнали бе!!!! Поне щяхме да го разтурим

 83. 83 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Памперсът го стяга тоя прафесор!

  4itatel
 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  [quote#0:"Пишман-Професор Ганчев"] България като членка на Европейския съюз, "която не само се разполага на подстъпите на Евразия, но има и своите исторически корени там" [/quote] Този да си изяде дипломата!България е европейска държава и няма корени в "Евразия" !Може комунистите-предатели да имат някакъв "евразийски" корен,но нека не си прехвърлят болните фантазии върху българите!Пълния погром за крайно-русофилската АТАКА трябва да им подскаже,че тук няма почва за такъв "евроазийски" проект!Не ги щем,просто казано!

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#6] от "SSS":


  [quote#6:"SSS"].производството на мляко и месо в Беларус,[/quote]Тия пак ще гонят САЩ по млеконадоя.Как за четвърт век не им дойде акъла в главите-не знам!!!

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#34] от "Позитаник потъна":


  [quote#34:"Позитаник потъна"]Според Ганчев българският бизнес трябва да обърне поглед към "огромните масиви гори в Беларус и Руската федерация[/quote]

  ДПС да им ги изсече [/quote]Може и Пръмова и Гиню Ганев да направят още една Габонска Афера...

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#30] от "xalikarans":


  [quote#30:"xalikarans"] но България няма да иска да проведе референдум за Евразийски съю[/quote]Жалко,защото щяхте да получите 10% подкрепа.15 % със евроазийците-роми...

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#39] от "Позитаник потъна":


  [quote#39:"Позитаник потъна"]НАСОЦИЛИ[/quote]Това е явно ново прилагателно и идва сигурно от "социализъм" ,тоест-нещо като" наживели са се на социализъм" ..

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#46] от "Позитаник потъна":


  [quote#46:"Позитаник потъна"]Аз искам руснаците най-после да признаят, че азбуката на която пишат е БЪЛГАРСКА[/quote]Къде ти-видния руски националист -Сидеров казва,че нямало нужда от превод,когато се говорело на руски-"всичко се разбирало" !Тези щели да защитават българския език!!!

 90. 90 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#49] от "rosiraycheva50._":


  [quote#49:"rosiraycheva50._"]Ако произвеждаме качествено,ще има къде да го продадем,даже и на държавите в Евразииския съюз,[/quote]Това и днес е така-България има силни позиции във фармацията и козметиката там,и без да е в ЕАС и въпреки руските мита.Няма нужда да се връщаме към малоумен проект като СИВ!

 91. 91 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#85:"yanne"]Как за четвърт век не им дойде акъла в главите[/quote]
  То акълът не е като артрита или диоптрите та да дойде с времето. Който си го няма - колкото повече чака да дойде, толкова повече го няма.
  "професор" Петко е необоримо научно доказателство за тази моя теория.

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#62] от "agl52316780":


  [quote#62:"agl52316780"]да караме москвичи[/quote]Москвич фалира-ще караме стари модели дачии с марката лада...

 93. 93 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 901 Неутрално

  болни мозъци

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#91] от "fireball":


  [quote#91:"fireball"]То акълът не е като артрита или диоптрите та да дойде с времето. Който си го няма - колкото повече чака да дойде, толкова повече го няма. [/quote]Така,не само Проф.Петко е доказателство,ами и Пиргова и Щрека и-Достена!Лошото е,че някои от тези още преподават и увреждат и днешните млади.Пиргова е в СУ,както и Искра Баева(влюбената в Людмила Живкова) ...

 95. 95 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#94:"yanne"]Лошото е,че някои от тези още преподават и увреждат и днешните млади[/quote]
  Спикъкът с университетски преподаватели-троглодити е дълго и тягостно четиво, в което блестят имената на множество кандидати за световните палентологични музеи.
  И не всички са на преклонна възраст. Ей на, няма как да не споменем приживе спиртосания професор драгомир драганов, дето след един таратор чупи скалата на дрегера...

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  България беше толкова време под диктовката на тези…".Но за това е необходимо "Европа да бъде повече Европа!", а не нечий протекторат…"
  Ами нали това ми е думата! До сега ние бяхме именно мечешки протекторат и какво спечелихме….?
  Аз не виждам никаква печалба за родината ни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Благодаря другарю Петко Рублев ! Не искаме вече СССР!

  klimentm
 98. 98 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Повикът "Назад към пещерите" искат да стане привлекателен.
  Не, байно!
  Предпочитам да обитавам къща с градина и басейн.
  От личен опит зная и настоявам, че е хиляда пъти по-комфортно от пещера, както и от панелна гарсониера.
  Затова искам в цивилизована Европа, не в евразийската кочина.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 99. 99 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  [quote#1:"Позитаник потъна"]проф. Петко Ганчев[/quote]

  Въх и тоз "професоре"?
  Да не е от "библиотекарския", а?
  И взел да ме убеждава, че при путя ще ми най-хубаво.
  Добре, че не чета парцали като "дума".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 100. 100 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#17:"deymus"]Професор по какво?
  КПСС? [/quote]
  Професор по научен комунизъм, бивш преподавател в АОНСУ. Вече пенсинер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK