Наблюдатели за задължителното гласуване: Ще намали тежестта на контролирания вот, но дава шанс на популистите

Наблюдатели за задължителното гласуване: Ще намали тежестта на контролирания вот, но дава шанс на популистите

© Анелия НиколоваСоциолози и политолози коментират днешното предложение на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване.


Геновева Петрова: Ще намали тежестта на контролирания вот


Има на въпроси, на които БСП задължително трябва да даде отговор и които вероятно се опитва да избегне с повдигане на темата за задължително гласуване, коментира пред "Дневник" политологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. Не бих искала да предполагам дали става въпрос за опит за надиграване с коалиционните си партньори или с останалите политически конкуренти, но от гледна точка на обществото БСП дължи отговор на въпроси за ситуацията, в която се намира страната в момента.
С това не искам да кажа,че темата със задължителното гласуване не е важна, напротив важна е и ние го отбелязахме, когато президентът поиска провеждане на референдум по трите изборни въпроса - за мажоритарен вот, за задължително и електронно гласуване, посочи Петрова. По думите й една такава промяна трябва да се прави с цел да се решат сериозните проблеми на изборния процес, а не някой да се опитва да създава предпоставики за по-добър изборен резултат, включително и за някаква форма на служебна победа.


Един от най-сериозните проблеми на изборите за момента е купеният, организираният, контролираният вот, тоест неавтономният вот. Неговата тежест е голяма, когато има ниска избирателна активност и в този смисъл задължителното гласуване отчасти, ако не изцяло, би могъл да разреши тези проблеми. Действително има шанс това да е механизмът за намаляване на тежестта на контролирания вот. Това е и причината задължителното гласуване да среща сериозна подкрепа от хората от толкова време насам и нещо, за което да мислим, обясни Петрова.


Тя отбеляза, че в изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев Станишев не е чула подобни аргументи, с което той остава впечатление у хората, че неясно защо се повдига тази тема от негова страна към момента. Само няколко месеца преди това имаше инициатива от президента, включително гражданска подписка за референдум и знаем добре позицията на БСП по тях. Това предложение в този момент може да говори нещо на коалиицонните партньори и на другите политически актьори, но за хората е неясно защо сега се повдига тази тема, посочи политологът.


Според нея е некроктно упражнение да се изчислява сега как би се отразило задължителното гласуване на всяка паритя, защото вотът както и на последните избори, не е предрешен предварително, а зависи от много фактори като ситуацията в страната, в Европа и в международен план. Голяма грешка би било от страна на всеки да смята, че задължителното гласуване би му осигурило преднина, аванс или да отслаби позициите на конкурентите му. Особено що се отнася да големите партии, които имат номинално най-голям брой привърженици, и статистическите отклонения са най-големи. Всеки уважаващ себе си професионалист не би си позволил да прави екстраполации в този момент. При по-малките партии отклоненията са по-малки и по-малко би могло да се сгреши, но това трябва да се прави въз основа на проучвания, ако има насрочена дата на избори, коментира Петрова.


По думите й ако се вземат за основа нагласите от евровота при предсрочни парламентарни избори и задължително гласуване може да сме относително сигурни, че няма да има само 4 партии в Народното събрание. Трудно е да се направи оценка и не искам да си позволяваме да спекулираме с това коя партия би имала по-добри или по-слаби позиции, посочи тя. Добави, че на евровота дясно мислещите избиратели намират повече аргументи и смисъл, имат и алтернативи, които да подкрепят при евентуални избори, дори и при задължително гласуване дясноценстристкото пространство има шансове за по-добри резултати.


Юрий Асланов: Ще отстрани един недъг, но може да породи нови


Задължителното гласуване ще отстрани един недъг, но дали няма да породи други, коментира социологът от агенция "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов пред агенция "Фокус". В много държави, в които имаше задължително гласуване, беше отменено, в други бяха отменени санкциите, които се прилагаха преди това, най-добре е този опит да бъде проучен, каза още Асланов.


Голямото събитие е, че вчерашната конференция на практика сближи ГЕРБ и БСП. Оттук нататък от двете партии зависи дали ще си подадат ръка и ще извършват спешните промени в законодателството и Конституцията по новата идея на Сергей Станишев и ще договорят дата за избори, смята той.


Никой не може да контролира отстранявайки един недъг на българската демокрация колко нови ще произведе. Това е въпрос на предстоящи тепърва консултации, които за мен най-напред трябва да се проведат на експертно ниво, от някакви контактни групи на политически сили и чак тогава да се стигне до политическо споразумяване от съответните легитимни политически органи, допълни Юрий Асланов.


Необходимо е време обществото да узрее и това да бъде обществен дебат. Очевидно е, че с оглед на днешната идея няма време да се организира референдум или по-точно този референдум да узакони или да отхвърли политически решения, които са взели политическите органи преди това.


Първан Симеонов: Отваря вратата за екстравагантни идеи


Не съм сигурен дали БСП предлага задължително гласуване, или Сергей Станишев. Това прилича на много емоционален акт, донякъде може би с раздразнение срещу ДПС, с търсене на някаква конюнктурна полза, но не и със стратегическо мислене, коментира пред "Дневник" политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. "И това прилича повече на личен акт на Станишев, нещо като "отмъщението на Станишев", казано с усмивка", добави той.


Първо, не виждам как работи стратегически в полза на БСП. При задължително гласуване се стимулира активността. Така олекват партиите с твърди електорати, предвидими, контролирани, инерционни. Това не е добра новина за самата БСП, смята Симеонов.


Той вижда три мотива за предложението на Станишев. Първият е да протака – с предложението си той отлага същностите въпроси и може би си дава време за решаване на личната си политическа биография. Второ, така сменя темата. "Сега коментираме не кога ще са изборите, а предимства и недостатъци на задължителното гласуване", каза политологът.


По думите му третият мотив на Станишев е да натрие носа на ДПС. Защото по този начин лидерът на социалистите казва ясно на коалиционния си партньор: "Нещата могат да се случат и без вас". Защото и ГЕРБ, и "България без цензура" веднага подкрепиха идеята и се оказва, че като губещ изглежда именно ДПС във функцията си на "диспечер на политическия процес". "Така Станишев каза: "Да, потъваме, но ще потъваме заедно с вас", казва Първан Симеонов.


По думите му все пак е трудно да се гадае кой ще спечели от задължително гласуване. "Първо, много хора решават за гласа си не просто в последния момент, а буквално в последната секунда. С което изненадващите резултати на изборите ще ни се видят като детска игра, сравнени с изненадите от задължителния вот", счита той.


Второ, могат да се появят всякакви причудливи и дори урудливи политически явления, защото част от хората ще потърсят опция да гласуват срещу всички и могат да гласуват за откровени популисти, радикали и прочее. Трето, насила хубост не става. И четвърто, задължителното гласуване отваря кутията на Пандора. Сега ще избуят всякакви екстравагантни варианти – нови конституции, мажоритарност, привидни решения, заклинания, с които си мислим, че всичко може да се промени. А всъщност проблемът е в икономиката на страната. Много по-нужно сега е въвеждането на икономически мерки, които да се следват, дори с цената на консенсус между партиите и взаимни отстъпки. "Някой от "Атака" днес каза, че БСП се атакизира. Доста точно определение", заключи Симеонов.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 390 Весело

  Пиплистите ще намажат на първите 1-2 избора. Но всъщност най-важното е, че хората ще станат поне малко по-политически ангажирани... а това вече ще доведе до по-висока политическа култура във времето, дори и при 15/15 =)

 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 578 Неутрално

  А тия които живеят извън България пак ли ще са задължени, ами ако няма наблизо секция?

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бърз референдум:
  + ''за'' задължително гласуване
  - ''против''

 4. 4 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Глоби ще има ли или по демократски направо затвор

 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 617 Любопитно

  Швейцария се радва на висок жизнен стандарт, не защото вярва на наблюдатели и/или експерти, а защото референдумите определят политиката и.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Бай Ганьо пак ще прави избори.
  Цалото МВР , ДАНС и Цацаров ,не могат да разкрияткт
  куването на гласове.Сал едни нищо и никакви журналисти останаха.

 7. 7 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#5] от "The sphere":
  Швейцария се радва на висок жизнен стандарт, не защото референдумите определят политиката и, а защото не граничи с Румъния, Турция, Гърция, Македония, Югославия и Русия.

 8. 8 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#6] от "deepblue":

  Малък ъпгрейд на идеята на Борисов да уволни половината ДАНС и да назначи журналисти на техните места:
  - 1 месец преди избори всеки журналист става временен агент на ДАНС и получава по едно СРС с което да заснема - така репортажите им стават валидно доказателство

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 9. 9 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 479 Весело

  Той вижда три мотива за предложението на Станишев. Първият е да протака – с предложението си той отлага същностите въпроси и може би си дава време за решаване на личната си политическа биография. Второ, така сменя темата. "Сега коментираме не кога ще са изборите, а предимства и недостатъци на задължителното гласуване", каза политологът.
  По думите му третият мотив на Станишев е да натрие носа на ДПС.

  Всичките три опаковани вЪв едно лЪскаво балонЧе, напЪлнено сЪс гореЩа Червена прЪдня !
  СерЖ, аЗЪ изЛитам !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Аз съм против задължителния вот. Хората, които нарочно не гласуват са по дифолт политически и социални невежи и неграмотници. В момента, в който ги накараш да гласуват нарочно, могат да ти докарат само беля на главата. Спомнете си всичките поети-самодейци, които звънят на Петър Волгин и другите линии за слушатели, с разни стихотворения тип:

  "О, вий клатик*рци в парламента,
  кога хубави закони ще гласувате,
  джобовете ни с левове да се напълните,
  народа да опаричите, да има пари за всичко,
  че мъките народни край нямат.... "

  Ето този тип "капацитети" ще си излъчат адекватни на техния акъл "представители".

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 949 Разстроено

  На Станишев вчера му забиха ножа в гърба.Днес Геновева Петрова иска от него това което прави да е обществено значимо и ясно за всички.В никакъв случай да няма политическа стойност.Ето,това се нарича женска наглост.Ама президентът бил казал нещо подобно,но от управляващите не го чули и не реагирали.
  Ами,питайте президентът защо никой не го чува като каже нещо.

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Задължително гласуване - не! Но задължително участие в изборите - да! Участвал като негласувал.
  Така негласувалите ще определят броя на депутатите - гласували 30%, 30% от 240 в парламента.

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Популисти са тези дето искаха задължително гласуване, а като стана реалност, осъществима за 2-3 седмици, подвиха опашки и духнаха кой накъдето му видят очите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Популистките партии ще имат известен временен успех, който бързо ще намалее след като хората бъдат задължени да се интересуват какво се случва в страната им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Популизмът е част от борбата на идеи - не ме е страх от популизма.
  Страшно е крепостното гласуване.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1362 Весело

  [quote#12:"yavooor"]Така негласувалите ще определят броя на депутатите - гласували 30%, 30% от 240 в парламента.[/quote]
  80 дупетати!!! Ех как добре звучи )
  Тъкмо ще отпадне онова крайно непонятно "преразпределение", при което безлюдни региони излъчват повече депутати от далеч по многолюдни

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хайде, феновете на задължителното, давайте, правете агитки! Нали това ви беше меракът?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Иванка Ватева
  Иванка Ватева
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Няма идеална демокрация.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  "По думите на Петрова такава промяна трябва да се прави с цел да се решат сериозните проблеми на изборния процес, а не някой да се опитва да създава предпоставики за по-добър изборен резултат, включително и за някаква форма на служебна победа."

  Моля, някой по-умен да ми обясни, как задължително гласуване ще създава предпоставики за по-добър изборен резултат, включително и за някаква форма на служебна победа?

  Тази сусиуложка какви ги реди?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 22. 22 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 390 Весело

  [quote#10:"cinik"]Хората, които нарочно не гласуват са по дифолт политически и социални невежи и неграмотници.[/quote]

  Точно тези гласуват или под строй, или по навик, или за 20 лева, тип 15/15, с мозък в главата колкото да се обади в някое предаване и да попсува на воля =)

 23. 23 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 801 Неутрално

  По-добре популисти отколкото комунисти...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 24. 24 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#10] от "cinik":

  [quote#10:"cinik"]Хората, които нарочно не гласуват са по дифолт политически и социални невежи и неграмотници.[/quote]

  Много умно, красиво и интелихентно си го казАл. Ашколсун за демократичната мисъл!

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Няма лошо, ама хайде всеки български гражданин да има възможност да гласува... по пощата и дори електронно. Така де, дори и в чужбина, тези хора са си граждани, та е редно като ще ги задължаваме, да им отрежем оправданията с малкото места за гласуване в чужбина.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И каква ще е санкцията за негласувалите?Защото аз вече никога няма да гласувам на избори.От 1994 г до последните парламентарни избори винаги гласувах и какво от това.Първоначално гласувах за СДС,после за Синята коалиция и накрая за ДСБ.И само веднъж тези,за които гласувах управляваха.Моите сънародници си избираха си избираха комунистите,царя,бодиграда на царя ,агентите от Д/П/С,а напоследък и за руските националисти от Атака.В България имаше само един политик,който наистина можеше да оправи положението в държавата и той се казва Иван Костов.Но простият народ се подведе по манипулациите на агентите на Москва и не му гласува доверие.Щом е така -нека си избират ,който искат.Аз нямам намерение да гласувам за съдружника на Пашата,защото се водел десен или за Пръмова.

 27. 27 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Задължителното гласуване би дало резултати по целесъобразност (за някои), но е теоретически неправилно. Правилното решение е да се въведе образователен ценз - около 5-ти клас - и максимална граница за гласуване - около 55-60 г. Това изисква промяна в Конституцията и преподписване на редактирани международни документи или оттегляне на подписите от тях. Но историята изисква това да се направи, защото е изключително важно.

  Идеята ДОИП е разработвана вече 10 години от GlobalLeader, но, както във всяко мошеническо общество, качествените идеи и автори остават непризнати, както е показано на илюстрациите:

  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t1.0-9/295459_10151380009089510_2109478298_n.jpg

  https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1/1480563_610299015690752_1748567264_n.jpg

  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/1175080_603385389714184_322947714_n.jpg

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6497 Неутрално

  обърках се , ако не е задължително , поне да е електронно .

 29. 29 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Това трябва да бъде решено от народа с референдум, а не от парламента без рейтинг. Само след референдум подобно решение ще има тежест и възможност да просъществува. Въвеждане на задължително гласуване без референдум ще саботира и провали идеята.

  Въвеждането на задължително гласуване не е "идея на Станишев" както тръбят по-глупавите медии. Той досега беше против на предложението на президента и 500 хиляди граждани подписали се под искането за референдум.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#5:"The sphere"]Швейцария се радва на висок жизнен стандарт, не защото вярва на наблюдатели и/или експерти, а защото референдумите определят политиката и.[/quote]

  В грешка си - заблуждаваш се, че референдумите са панацея, а всъщност те са екстра. Свестните / образовани, морални, възпитани/ хора винаги ще постигнат добър стандарт, боклуците / необразовани, мързеливи, завистливи хора/ ще катастрофират, независимо от системата. Никой не е станал по-свестен благодарение на рефрендумите, но, веднъж изградили свестно общество, свестните хора могат да им се порадват / докато обществената ситуация го позволява/ !

 31. 31 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#12:"yavooor"]Задължително гласуване - не! Но задължително участие в изборите - да! Участвал като негласувал. [/quote]
  Хе, хе - къртиш, интелектуалецо

 32. 32 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#21:"Viscount Ganyo"]Моля, някой по-умен да ми обясни, как задължително гласуване ще създава предпоставики за по-добър изборен резултат, включително и за някаква форма на служебна победа? [/quote]

  Ако приемем, че задължителността ще доведе до по-масово гласуване, то това ще намали тежеста на купения вот, който по дефиниция е толкова по-значим, колкото по-ниска е избирателната активност. Това е единият от позитивните ефекти.
  Втората последица ще е рязкото намаляване на стойността на етническия вот - турците и циганите масово гласуват, голямата част от въздържатели са етнически българи. Ако те бъдат включени в изборите - ролята на ДПС ще намалее значително.
  Третата очаквана позитивна последица е свързана с качеството на избирателите - кретените, бабичките и малограмотните гласуват по-масово от образованите българи. А от качествени избиратели могат да се очакват по-добри изборни решения.
  Та така

 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 690 Любопитно

  По принцип не съм приятел на задължителното гласуване, защото то кара хора без всякаква политическа култура и без всякакъв интерес и информираност до урните, но в специфичният български случай мисля че е наистина добро нещо, за да отстрани хронично ниската избирателна активност която силно подрива демокрацията. Държавността живее от участието на населението в общественият живот, а когато по-малко от половината участват в избори това е сериозна болест на държавата. И позицията "всички са маскари" е колкото типично нашенска толкова и пагубна. Никога няма да се появи партия която да представя интересите на някого от начало до край, но тогава всеки си избира тази която е най-близко до представите му идава гласа за нея. При над 100 партии вероятността да се намери такава е доста голяма, а в противен случай търсиш съратници и основаваш собствена. Така че в случая съм твърдо ЗА!

 34. 34 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 690 Разстроено

  Но много ме е яд, че се замълча по една друга много важна тема: дистанционното гласуване. Идеята за електронно гласуване беше много добра и се прилага успешно в редица страни, въпреки техническите предизвикателства. Но дори и там където няма електронно гласуване, в почти всяка нормална държава има възможност за дистанционно гласуване по старомодния класически начин по пощата. Това е много важно не само за нас в чужбина които трябва да пътуват сума ти време до следващото консулство по изборите, но и за многото българи в България които не живеят или не се намират в деня на изборите там където са регистрирани. И аргументите че не било кой знае каква работа да се вдигнеш за един ден когато са избори и да пътувашса абсолютно кухи. Като човек който редовно го прави имам пълно разбиране за всеки който не намира времето или средствата за това. Това е една напълно ненужна и лесна за отстраняване пречка пред гражданите да изпълняват най-важното си право (а скоро може би и задължение) и държавата трябва да им помага а не а им пречи. Ако в Германия, Австрия, Швейцария, Великобритания и в редица други страни това функционира прекрасно не виждам защо да не се въведе и у нас!

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Затова ли глупакът Бареков се надува като червен балон!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  [quote#35:"Храбър"]Затова ли глупакът Бареков се надува като червен балон!?[/quote]
  Не бе! Той Бараката няма нищо общо с БСП. Тя връзката им е от…..второ коляно.
  Цв. В. е уж от син сой, ама има прекалено силни червени връзки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Viscount Ganyo":
  За коя (или по-скоро чия) палачинка говориш……мило момче?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Каква ли "вратичка" е открил СССеРгейчо в задължителното гласуване? Нали до преди няколко седмици беше против Референдум точно по този въпрос? Или постъпва детински "на си ти кукличките, дай си ми парцалките" с ДПС?

  Принципно съм против задължителните неща. Но в случая съм ЗА задължителното гласуване. Не ми е ясно КАК ще бъдат прилагани евентуалните санкции (липсата на идея за санкциите е голям недостатък в говоренето за задължително гласуване). Подозирам, че няма да има ефективни. Но все пак "вменяването" на задължение за гласуване ще закара до урните поне още 10-на процента от народонаселението .

  Популистките партии и сега печелят прекалено много, но ТПМ (Това е Положението, Минке). Ако поне малко се намали тежестта на конкролирания вот - ще е успех. Не пречи да го пробваме. Политиците си правят всевъзможни експерименти върху нас, нека един път да е обратното.

  Притесненията (и воплите) за "нарушена демокрация" са крокодилски сълзи. В латино-американските държави има доста "ограничения", но където ги спазват има що-годе демокрация. Където ги нарушават (въпросните ограничения) просто има имитация на демокрация. А при нас има не "латино", а "балкански" синдром. За симптоматичното му лечение трябва да си намерим балканската "демократична диета". Пък дано малко по малко балканските субекти се научат, че когато има избори се пуска бюлетина, а не след тях да се ругае по кръчмите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЙЕИ":

  В една от балтийските страни хората в чужбина гласуват като се изпраща писмо по пощата. предварително завяваш онлайн намерението си да гласуваш.

 40. 40 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Без електронно гласуване за българите зад граница, задължителното гласуване и на мене ми се струва, че може да се окаже по-скоро вредно, отколкото полезно.
  А и може да отприщи гласуването напук с недействителна бюлетина.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  По принцип не гласувам. Да гласувам по принуда за мене е мазохизъм. Но още по-голям мазохизъм е да търпя изстъпленията на етническата партия. Без да се притеснява от нищо Местан събори правителството и насрочи нови избори. Всъщност не ме смущават нито Местан, нито Доган, а техния електорат. Тези хора гласуват заради турското, искат да им е турско. Те гласуват да стане турско в България. Доган и Местан само се възползват. Е, аз не искам да стане турско в Б-я. Затова ще гласувам.

 42. 42 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Ще има множество недействителни и празни бюлетини.

  А от друга страна, неграмотници и илитерати ще избират кой да ни управлява.

  Не си мислете, че разни малоумници и тъпаци ще изберат мъдро кой да дойде на власт. Те ще гласуват за себеподобни сред кандидатите.

  Така ще определят бъдещето на всички ни.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 43. 43 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЙЕИ":


  [quote#2:"ЙЕИ"]

  А тия които живеят извън България пак ли ще са задължени, ами ако няма наблизо секция? [/quote]

  Уважаеми другарю ЙЕИ ще гласуват електронно ако не е въведено ще пътуват или глоба 200 евро.
  Ако не искат да пътуват да пишат на президента да се откаже от мерака си.

 44. 44 Профил на bucconero
  bucconero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Отдолу съм копирал скисък със страни, които имат задължително гласуване. На пръв поглед не е ясно, че това е някакво магическо решение за проблема на електоралното невежество и апатия. Комшиите от Гърция и Турция са в списъка...

  Източника е вестник Гардиън от 2005г.

  Austria
  Argentina
  Australia
  Belgium
  Bolivia
  Brazil
  Chile
  Costa Rica
  Cyprus
  Dominican Republic
  Ecuador
  Egypt
  Fiji
  France (senate only)
  Gabon
  Greece
  Guatemala
  Honduras
  Italy
  Liechtenstein
  Luxembourg
  Mexico
  Nauru
  Paraguay
  Peru
  Philippines
  Singapore
  Switzerland (Schaffhausen)
  Thailand
  Turkey
  Uruguay

 45. 45 Профил на Косара Белниколова
  Косара Белниколова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля някой да ми обясни какво ще се подобри, ако задължиш милиони неграмотни и аполитични хора да гласуват? Единственото, за което се сещам е, че купувачите на гласове ще трябва да се бръкнат по-дълбоко и това хич няма да ги спре.

  Единственото адекватно решение е образователен ценз. За жалост не го виждаме в референдума, т.е голям пропуск.

 46. 46 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Електронното гласуване единствено ще ни отърве от платения и корпоративен вот и ще изравни бройката с неграмотниците и лековерните.

 47. 47 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lollita":

  Електронното гласуване ще е израз на образователния ценз!

 48. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Да! Популизмът няма да изчезне! На против! Нали той създаде и издигна на гребена на вълната ББЦ! Но, с популизъм до време! Колкото и лъскава да е опаковката, в един момент я сваляме и се вижда от всички какво има в нея! За да има свестен избор, трябва да има първо мисъл, осмисляне, а после и свободна, отговорна волеизява! Такова нещо няма и няма да го има със задължителен вот. Изборния процес се дескридитира от самите партии, а после и водената политика, отношенията между избиратели и избрани не е такава, каквато я искат избирателите! Те нямат механизми за участие в политиката и контрол над избраниците си!

  goblenka
 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1372 Весело

  [quote#29:"emil"]Това трябва да бъде решено от народа с референдум, а не от парламента без рейтинг. [/quote]
  Всъщност защо да "не"? Тези правят гласуването задължително, а после се провежда референдум, дали са престъпници (да имали сме и опит за такъв референдум в историята си) и целият народ си казва думата... А ако са, тогава договорите които са сключили, както и заемите които са теглили, се проверяват основно дали не са от типа "омразен дълг".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK