Наблюдатели за задължителното гласуване: Ще намали тежестта на контролирания вот, но дава шанс на популистите

Наблюдатели за задължителното гласуване: Ще намали тежестта на контролирания вот, но дава шанс на популистите

© Анелия НиколоваСоциолози и политолози коментират днешното предложение на лидера на БСП Сергей Станишев за въвеждане на задължително гласуване.


Геновева Петрова: Ще намали тежестта на контролирания вот


Има на въпроси, на които БСП задължително трябва да даде отговор и които вероятно се опитва да избегне с повдигане на темата за задължително гласуване, коментира пред "Дневник" политологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. Не бих искала да предполагам дали става въпрос за опит за надиграване с коалиционните си партньори или с останалите политически конкуренти, но от гледна точка на обществото БСП дължи отговор на въпроси за ситуацията, в която се намира страната в момента.
С това не искам да кажа,че темата със задължителното гласуване не е важна, напротив важна е и ние го отбелязахме, когато президентът поиска провеждане на референдум по трите изборни въпроса - за мажоритарен вот, за задължително и електронно гласуване, посочи Петрова. По думите й една такава промяна трябва да се прави с цел да се решат сериозните проблеми на изборния процес, а не някой да се опитва да създава предпоставики за по-добър изборен резултат, включително и за някаква форма на служебна победа.


Един от най-сериозните проблеми на изборите за момента е купеният, организираният, контролираният вот, тоест неавтономният вот. Неговата тежест е голяма, когато има ниска избирателна активност и в този смисъл задължителното гласуване отчасти, ако не изцяло, би могъл да разреши тези проблеми. Действително има шанс това да е механизмът за намаляване на тежестта на контролирания вот. Това е и причината задължителното гласуване да среща сериозна подкрепа от хората от толкова време насам и нещо, за което да мислим, обясни Петрова.


Тя отбеляза, че в изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев Станишев не е чула подобни аргументи, с което той остава впечатление у хората, че неясно защо се повдига тази тема от негова страна към момента. Само няколко месеца преди това имаше инициатива от президента, включително гражданска подписка за референдум и знаем добре позицията на БСП по тях. Това предложение в този момент може да говори нещо на коалиицонните партньори и на другите политически актьори, но за хората е неясно защо сега се повдига тази тема, посочи политологът.


Според нея е некроктно упражнение да се изчислява сега как би се отразило задължителното гласуване на всяка паритя, защото вотът както и на последните избори, не е предрешен предварително, а зависи от много фактори като ситуацията в страната, в Европа и в международен план. Голяма грешка би било от страна на всеки да смята, че задължителното гласуване би му осигурило преднина, аванс или да отслаби позициите на конкурентите му. Особено що се отнася да големите партии, които имат номинално най-голям брой привърженици, и статистическите отклонения са най-големи. Всеки уважаващ себе си професионалист не би си позволил да прави екстраполации в този момент. При по-малките партии отклоненията са по-малки и по-малко би могло да се сгреши, но това трябва да се прави въз основа на проучвания, ако има насрочена дата на избори, коментира Петрова.


По думите й ако се вземат за основа нагласите от евровота при предсрочни парламентарни избори и задължително гласуване може да сме относително сигурни, че няма да има само 4 партии в Народното събрание. Трудно е да се направи оценка и не искам да си позволяваме да спекулираме с това коя партия би имала по-добри или по-слаби позиции, посочи тя. Добави, че на евровота дясно мислещите избиратели намират повече аргументи и смисъл, имат и алтернативи, които да подкрепят при евентуални избори, дори и при задължително гласуване дясноценстристкото пространство има шансове за по-добри резултати.


Юрий Асланов: Ще отстрани един недъг, но може да породи нови


Задължителното гласуване ще отстрани един недъг, но дали няма да породи други, коментира социологът от агенция "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов пред агенция "Фокус". В много държави, в които имаше задължително гласуване, беше отменено, в други бяха отменени санкциите, които се прилагаха преди това, най-добре е този опит да бъде проучен, каза още Асланов.


Голямото събитие е, че вчерашната конференция на практика сближи ГЕРБ и БСП. Оттук нататък от двете партии зависи дали ще си подадат ръка и ще извършват спешните промени в законодателството и Конституцията по новата идея на Сергей Станишев и ще договорят дата за избори, смята той.


Никой не може да контролира отстранявайки един недъг на българската демокрация колко нови ще произведе. Това е въпрос на предстоящи тепърва консултации, които за мен най-напред трябва да се проведат на експертно ниво, от някакви контактни групи на политически сили и чак тогава да се стигне до политическо споразумяване от съответните легитимни политически органи, допълни Юрий Асланов.


Необходимо е време обществото да узрее и това да бъде обществен дебат. Очевидно е, че с оглед на днешната идея няма време да се организира референдум или по-точно този референдум да узакони или да отхвърли политически решения, които са взели политическите органи преди това.


Първан Симеонов: Отваря вратата за екстравагантни идеи


Не съм сигурен дали БСП предлага задължително гласуване, или Сергей Станишев. Това прилича на много емоционален акт, донякъде може би с раздразнение срещу ДПС, с търсене на някаква конюнктурна полза, но не и със стратегическо мислене, коментира пред "Дневник" политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. "И това прилича повече на личен акт на Станишев, нещо като "отмъщението на Станишев", казано с усмивка", добави той.


Първо, не виждам как работи стратегически в полза на БСП. При задължително гласуване се стимулира активността. Така олекват партиите с твърди електорати, предвидими, контролирани, инерционни. Това не е добра новина за самата БСП, смята Симеонов.


Той вижда три мотива за предложението на Станишев. Първият е да протака – с предложението си той отлага същностите въпроси и може би си дава време за решаване на личната си политическа биография. Второ, така сменя темата. "Сега коментираме не кога ще са изборите, а предимства и недостатъци на задължителното гласуване", каза политологът.


По думите му третият мотив на Станишев е да натрие носа на ДПС. Защото по този начин лидерът на социалистите казва ясно на коалиционния си партньор: "Нещата могат да се случат и без вас". Защото и ГЕРБ, и "България без цензура" веднага подкрепиха идеята и се оказва, че като губещ изглежда именно ДПС във функцията си на "диспечер на политическия процес". "Така Станишев каза: "Да, потъваме, но ще потъваме заедно с вас", казва Първан Симеонов.


По думите му все пак е трудно да се гадае кой ще спечели от задължително гласуване. "Първо, много хора решават за гласа си не просто в последния момент, а буквално в последната секунда. С което изненадващите резултати на изборите ще ни се видят като детска игра, сравнени с изненадите от задължителния вот", счита той.


Второ, могат да се появят всякакви причудливи и дори урудливи политически явления, защото част от хората ще потърсят опция да гласуват срещу всички и могат да гласуват за откровени популисти, радикали и прочее. Трето, насила хубост не става. И четвърто, задължителното гласуване отваря кутията на Пандора. Сега ще избуят всякакви екстравагантни варианти – нови конституции, мажоритарност, привидни решения, заклинания, с които си мислим, че всичко може да се промени. А всъщност проблемът е в икономиката на страната. Много по-нужно сега е въвеждането на икономически мерки, които да се следват, дори с цената на консенсус между партиите и взаимни отстъпки. "Някой от "Атака" днес каза, че БСП се атакизира. Доста точно определение", заключи Симеонов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK