Прокуратурата протестира срещу домашния арест на шофьора, сгазил Паоло в Стара Загора

На лобното място на Паоло хора продължават да слагат цветя всеки ден.

© Сашка Панайотова

На лобното място на Паоло хора продължават да слагат цветя всеки ден.Окръжната прокуратура в Стара Загора е протестирала пред Апелативния съд в Пловдив мярката за неотклонение на Георги Сапунджиев домашен арест. Както е известно, Сапунджиев е обвиняем за смъртта на 4-годишния Паоло Иванов, който беше прегазен в пешеходната зона на града.


От прокуратурата в Стара Загора искат на обвиняемия да се наложи най-тежката мярка - задържане под стража.


Както е известно, с решението за домашния арест не се съгласиха и хилядите хора, които излязоха на мирни шествия в над 20 български града в България през уикенда. На събиранията се появиха и искания наказанието за убийство на пътя да стане 15 г. затвор, да няма възможност за споразумения, а подсъдимите да имат забрана да напускат страната. При сега действащото законодателство, ако Сапунджиев бъде признат за виновен, той може да получи между 3 и 10 години лишаване от свобода.
Хората, включили се в шествията от Стара Загора, София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Шумен и други градове в страната искат още причинилите смърт на пътя да остават без шофьорска книжка доживот. Те настояват и за цялостно обезопасяване на зоните около училища, пешеходни зони, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и т.н.


За да станат исканията факт, са нужни промени в Наказателния кодекс, които са от компетенцията на парламента. За момента обаче няма намерения за ремонт на тези текстове.


Народното събрание има готовност да дебатира по промени в Закона за движение по пътищата. Както е известно, старият нормативен акт е променян над 50 пъти. Новите регламенти за движения по пътищата в момента са на ниво събиране на идеи, като тепърва предстои обобщаването им и обществено обсъждане. Този закон обаче не се занимава с деяния по шосетата, представляващи престъпление, каквото е причиняването на смърт при катастрофа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1086 Гневно

  Изродите са способни и да го оправдаят!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 680 Неутрално

  за милиони няма закони

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  ще избяга или няма да го осъдят

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Явно е че в България няма съд, ние гражданите, трябва да започнем да си носим по едно въже и като видим нещо подобно на място да се организираме и да окачим виновника на най-близкото дърво!
  Иначе няма да стане, само да си чакаме и накрая след 10 години дела им дават условни присъди, а живота и здравето на роднините на жертвата съсипани.

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дали вече ударихме дъното: вече и прокуратурата протестира срещу решенията на колегите си? Оф, дано!

 6. 6 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не са ни виновни законите, а изродите като този, за които няма правила. Затвор доживот. Горките родители!

  София без паметник с шмайзери!
 7. 7 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Как така от 3 до 10 години затвор и какъв домашен арест, този човек трябва да прекара остатъка от живота си в затвора за това, че причини смъртта на невръстно дете и почерни живота на семейството му.

 8. 8 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Гневно

  Засега апелативният съд в Пловдив може да пострада само от тежките родителски клетви. Съболезнования за близките...

 9. 9 Профил на A hombros de gigantes
  A hombros de gigantes
  Рейтинг: 480 Неутрално

  При условие че си смазал някой (в този случай ДЕТЕ) НА ПЕШЕХОДНА ЗОНА наистина присъдата трябва да толкова жестока, колкото и самото подаяние.

  Хора, бъдете внимателни и пазете останалите на пътя !

 10. 10 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Какъв цинизъм е да убиеш дете и да имаш очи да застанеш пред хората и да кажеш, че са те били, спукали са ти тъпанчето", пита майката.

  В България властва беззаконието!
 11. 11 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Говори се същият този "бизнесмен" е прегазил и убил 14 годишно циганче преди време. Не знам, доколко не са само слухове,но явно в Бг на хората с "възможности" им е трудно да попаднат в затвора независимо от тежестта на престъплението....

 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "paf":

  принципно съдът трябва да е равноотдалечен от двете страни, в случая прокуратурата и обвиняемия. Така че, е нормално всяка от страните, която не е съгласна с решението на съда, да го атакува на по-горна инстанция.

 13. 13 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  сложен юридически казус??

 14. 14 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Разбира се, пак никой не се е сетил да поиска строг контрол. Сиреч, полицаите да започнат да работят, вместо да седят под дебели сенки.

 15. 15 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Ако наистина са го били - малко са го били.
  Човек, който убива дете, не може да заслужава милост. Но Европа иска да сме благосклонни към убийците на децата ни и за смъртна присъда не може и да става дума.

 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 647 Неутрално

  За шофьорът убиец трябва да има най-тежко наказание. Поддържам идеята за увеличаване на максималното наказание - най-малкото за създаване на квалифицирани състави какъвто спокойно може да бъде настоящия случай.

  Искам, обаче, да обърна внимание и на следното - помислете всички вие колко често нарушавате правилата за движение по пътищата, без значение дали сте шофьор, колоездач или пешеходец? И колко често децата са заедно с вас, когато нарушавате правилата? В България незачитането на правилата е масово, липсата на правосъзнаие също е масово, ние родителите възпитаваме със собствените си действия хора незачитащи закона. А именно незачитането на закона е истинският проблем и този проблем можем да решим само ние - в собствените си глави и собственото си поведение, собствената ни нетърпимост към нарушенията. Това е истиската превенция, защото наказанията идват след нещастието, а ниекое наказание не може да бъде достатъчно изкупление за погубен човешки живот, още повече на едно малко ангелче.

 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#11] от "thepirineagle":

  То и ти да станеш медийно известен с обвинение по някакво престъпление и за теб ще измислят разни неща дето се говорят Иначе относно мярката - ами какво казва закона? Казва, че такава мярка се налага, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, И доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Това и означава, че двете предпоставки трябва да са налице едновременно - кумулативно - т.е хем да се наказва с лишаване от свобода, хем да има доказателства, които да сочат ще съществува РЕАЛНА опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Вие знаете ли доказателствата какво сочат? Такава реална опасност е налице, когато:
  1. лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, извършено повторно или при условията на опасен рецидив - такова не е налице до колкото медиите щяха да гръмнат;
  2. лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление и е осъждано за друго тежко умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода не по-малко от една година или друго по-тежко наказание, чието изпълнение не е отложено на основание чл. 66 от Наказателния кодекс - до колкото знаем лицето не е осъждано за друго тежко умишлено престъпление преди съответно и тази предпоставка отпада;
  3. лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от десет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание - за това престъпление се предвиждат ДО 10 г. затвор и би могло да се разсъждава натам, но от данните по делото вероятно се вижда, че обвиняемия има постоянна работа както и добри характеристични данни и може съдът да прецени, че налагането на най-тежката мярка за неотклонение не е оправдано ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#11] от "thepirineagle": и пак е бил с болно ушенце и спукано тъпанче, отработено и тогава е сработило
  Когато гони джипа в пешеходната зона е здрав сега май оглушавал

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на tt60
  tt60
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#19] от "avalon2468":

  Най-искрено ти завиждам, пич! Аз бях достатъчно наивен да си помисля, че в тая държава нещо може да се промени към по -добро и момента го пропуснах. Ако съм на твое място даже и в български сайтове няма да влизам!

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  Този не го ли е страх от съдията Линч!?
  За по-сигурно да бяга в затвора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "shileto":

  Защо дават шофьорски книжки на глухи.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  ... А автомобилите си преминават през същата пешеходна зона. Дори газят цветята, оставени в памет на Паоло. Защо не? Възможно е някой по-буен гражданин да се опита да ги спре или да заплаши шофьорите. Но полицията е на 100 метра, ще ги защити. Реалности! В България ...

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#10] от "kimche":

  А бе той скочил да се кара с бащата на детето, защо го бил оставил без надзор. Детето и бащата са в пешеходната зона и оня тиквеник влетява с над 40 км.в час, дори не усеща удара, хората наоколо правят стена итой спира ще не ще. Вижда какво е направил и в пешеходната зона тръгва на саморазправа с бащата на детето, че на бащата не го бил държал за ръка.

 25. 25 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "zenola":

  пешеходеца ( мъничкия) е вървял по пешеходна "пътека", по правилата за пешеходец.

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#23] от "zhivko6461":

  ,,.. А автомобилите си преминават през същата пешеходна зона. Дори газят цветята, оставени в памет на Паоло.,,

  Как няма да минават, ми директорът на държавната банка как ще се излага да паркира джипа си в паркинга на банката извън пешеходната зона и да извърви някакви си трийсетина метра да влезне в банката. Те дори имат специален вход и изход до сами паркинга, ама пусто тщеславие, нали трябва да го видят как влиза през парадния вход. Че и малко по на запад има друга банка и там същото

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#25] от "sortero":

  Не е вървял а е играел заедно със сестричката си близначка около родителите.Карал д0етско колелце. Това е в самата пешеходна зона забранена за всякакъв вид МПС. Тоя тиквеник влита в зоната с над 40 километра в час, щял да сгази и двете деца но майката с риск на живота си спасява момиченцато, близначката. Оня като видял какво е направил тръгва да се саморазправя с бащата на децата, защо не ги бил държал за ръце.

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#19] от "avalon2468":

  Благородно ти завиждам и ти казавам. Живей си живота там в бялата страна, за тази дума ,,бялата страна,, съм се крил като мишка у трици през седемдесетте години беше това. Та живей си спокойния живот и да прекараш добри и спокойни старини. Дори да чуеш, че тука в България са потекли реки от злато и улиците са застлани със златни павета не идвай чуваш ли, не идвай.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Гневно

  Жалко за детето!
  Отчайващо нелеп инцидент, резултат от действията на безмозъчна твар!

  Но, прокуратурата да си размърда скоростно задните части и за такива "твари", дето "сгазиха" бъдещето на ВСИЧКИТЕ ни деца!!!!
  Започвайки с Христо Бисеров например....
  Стига ПР!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK