Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Избори през юли ще доведат до хаос

Геновева Петрова

© Асен Тонев

Геновева Петрова"Дневник" се свърза със социолога от агенция "Алфа рисърч" Геновева Петрова, която да коментира изказването на лидера на БСП Сергей Станишев от днес, че кабинетът "Орешарски" ще подаде оставка веднага след вота на недоверие тази седмица, за да се проведат предсрочни парламентарни избори в края на юли.


Как тълкувате хода на Станишев?
- Изказването на Сергей Станишев е еднозначно признание за сериозната политическа криза, в която се намира страната. Нещо, което управляващите отричаха доскоро, че съществува. Всъщност въпросът е защо чрез тези изказвания – днешното, и от миналата седмица за задължителното гласуване, като че ли някакси те се опитват да превърнат политическата криза и в институционална.


Отправят се предложения, които са сериозни - както задължителното гласуване, което изисква законодателните и дори конституционни промени, така и предсрочните избори, което биха могли да произведат за такъв кратък срок хаос заради лоша организация и резултати, които потенциално биха могли да бъдат проблематизирани от участниците в тях.
Защо се разбърза БСП?
- Давайки си ясна сметка, че няма никаква възможност БСП като мандатоносител да крепи това правителство, Станишев показа реакция на отчаяние, на търсене на начин да се излезе от ситуацията без да се понесе нужната политическа отговорност. Нормалното поведение в такава ситуация е да се поеме политическата отговорност както чрез персонални оставки, така и чрез оставка на правителството, което хората искат толкова дълго време – вече година. Виждаме, че за персонална политическа отговорност дума и не става, второ – отправят се предложения, които не са най-подходящите, за да се разреши кризата, в която се намираме.


Каква е причината за тази оставка точно сега?
- Предполагам, че тук се намесва както липсата на доверие, така и станалото очевидно за всички недоверие между коалиционните партньори.


Възможно ли е нещата да не се случат така както той ги зададе - незабавна оставка и избори в края на юли?
- Чисто юридически не съм съвсем наясно дали ще се случат избори в края на юли. Не вярвам, че ще се случи така, надявам се да не се случи така, защото въпреки че хората искат избори, това е процес, който трябва да се подготви, трябва да се извърви целият път по подготовката и организацията на вота.


Нужно е време за консултации, за чисто технологични неща като регистрация на партиите, коалициите, съставяне на листите и регистрацията им. Ако има избори в края на юли, това означава лошо организирани избори. Най-подходящата дата за избори е през септември.


На мен вариантът за избори през есента ми изглежда по-реалистичен. Всички основни политически партии открито застават зад идеята за избори тогава. Смятам, че те ще намерят достатъчно ако щете и разум от себе си, да подготвят и организират  всички нужни стъпки да бъде организиран избор според изискванията на законодателството.


Как ще се отрази дата в края на юли на активността?
- При всички положения избори през юли означава ниска активност. Дори и най-твърдите привърженици на партиите няма да успеят да бъдат мобилизирани във вот в края на юли.


На кои партии са изгодни?
- Би било спекулация да се коментира кои партии имат полза от избори през юли. Това може да донесе дивиденти на различни играчи в зависимост от техните позиции. Предполагам, че БСП разчитат на по-добро представяне в ситуация на ниска активност, но определено грешат, защото както видяхме на евроизборите, това не им носи предимство.


Каква е прогнозата ви за резултати от толкова скорошни избори?
- Не бих се ангажирала с прогнози, защото те трябва да се опират на емпирични данни, каквито нямам.


Каква ще е политическата съдба на Сергей Станишев?
- Дори и да приемем, че Станишев в момента се е изплъзнал, мисля, че в дългосрочен план не го чака добра политическа съдба. Ползва се с изключително недоверие към себе си в обществото. Второ, мисля, че и вътре в партията му има недостатъчно недоверие към себе си, макар и до момента да успява да държи позиции. Така че според мен в дългосрочен план, ако не понесе достойно политическа отговорност заради последните избори, не мисля, че го чака успешна политическа съдба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чисто организационно, честно казано, ми се струва доста трудно произвеждането на парламентарни избори толкова скоро.

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1026 Весело

  хахахаха. ОСТАВКА веднага и незабавно, сега - не, не, стойте

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5877 Неутрално

  За политическите трупове - като за мъртвите. Или добро, или нищо.
  По въпроса за Станишев ще замълча убедително...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 685 Гневно

  Няма какво да се бавят. Една година се правиха на откачени - ДА СЕ МАХАТ.
  Ако не стане ще пробваме пак и пак, и пак, докато стане.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Хайде малко социологическите агенции да помълчат/ и се подготвят за предсрочните избори/, сякаш сега с коалиция Тройной положението не е пълен хаос...

 6. 6 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 509 Гневно

  От 09.09.1944 г. в България е хаос.

 7. 7 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Станишев и партийката му, ги чака една много дълга зима!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "adam1966":

  ... сАгласен... още повеке, че ако лани по т'ва време Ореха бе подал остаФка, изборЕте пА щЕха да са до 3-ти или 10-ти август...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на stolar
  stolar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Има ли нeщо до коeто да сe e допрял Станишeв и да нe сe e провалило?

  Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие. Оскар Уайлд
 10. 10 Профил на xaristo
  xaristo
  Рейтинг: 237 Весело

  "Алфа рисърч" по-добре замълчете. След последните ви прогнози за изборите, направо може да се прекръстите на "Алфа кешсърч". Никой не ви вярва, така че МОЛЯ ВИ не се изказвайте "компетентно".

  ОСТАВКА

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Държавата е в политическа криза от една година,но сега се задава икономическо цунами и финансова криза.Местан пръв се усети, а Станишев в момента просто не мисли.Странното е,че и тези около него не мислят.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  За мен обяснението е едно - тотално объркване и паника. В тази бъркотия, Станишев стреля напосоки, в много от случаите в противоположни такива - например: казва избори през юли и го гарнира с задължителен вот. По принцип, без никакви занимания и с мигновена оставка и назначаване на избори, юли е труден, според специалистите, а не обезумялия Станишев невъзможен за постигане срок.
  Но да миксираш този срок с узаконяване на задължителния вот е пълно безумие.
  Но така е в живота, когато Господ реши да накаже някого, първо му взима акъла, после той сам си довършва работата)).
  В конкретния случай, предвид че почти нищо не е имало за взимане ( визирам акъла на Серж), първата част от операцията е минала бързо и безпроблемно и ние просто наблюдаваме заключителния етап на втората част - неговото самонаказание))).

 13. 13 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе защо продължават с това безумие избори през юли? Технически няма как да стане това. Най-рано есента. То ясно, че политиците ни не искат да си развалят запазените почивки по морето за август, ама да си прочетат какви точно са законовите срокове в Конституцията. Цццц

  www.economistbg.com/
 14. 14 Профил на zlatka1
  zlatka1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тъ рече Доган ага:"
  Станишко и Моника наистина завчера се дотътриха до сараите ми в Бояна и се проснаха на килимчето с молба да го подкрепим Станишко да стане премиер на местото на Орешарски...но аз искрено се зачудих и им рекох:" Па защо бе джанъм не го поиска премиерското кресло още преди г. а се скри зад фустите на Моника? А той захленчи...ми трябваше да правим деца с нея..та немах време за дтржавни дела... Ааа не може така рекох аз и му се заканих че ще ги опъна и двамата отзадя на изпроводяк..

 15. 15 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0]Не бих се ангажирала с прогнози, защото те трябва да се опират на емпирични данни, каквито нямам.[/quote]
  Разбрахте ли сега на коя социологическа агенция може да се вярва? Колкото и да плюете, професионалисти са. И впрочем бяха едната от САМО ДВЕ агенции, които не предсказваха победа на БСП на тия избори, така че червените тролчета по-добре се скрийте в дупките си. Знаем кои са агенциите за платена народна любов.

 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Не е странно, той ги издбира по свой образ и подобие.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Само "Алфа рисърч" и "Екзакта"! Долу "Калъп", Кольо и Андрей!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Положението е както в шахмата Цугцванг... т.е. неблагоприятно, не разбира се за въжеиграчите,куклите на конци и зависими "политици",то е неблагоприятно за целият ни народ,за нацията като цяло.Избирателя просто няма какво да избира .Стари муцуни доказали своята некадърност и неспособност да управляват.Избори по жътва , е като сватба по време на мор.Още от сега Борисов започна да се тюхка ,че държавата е пред фалит ,представям си какво ни очаква, ако недай боже отново дойде на власт.БСП раздирана от борба за председателското място,а и оная дърта кукумявка в сарайте която винаги прибира джакпота,все неща които навяват тъга и песимизъм.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 19. 19 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  От една година слушаме "Оставка веднага и бързи избори", а сега вече никой не иска бързи избори. Значи и оставка няма да има. Нема такава държава бе!!!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Станишеф иска да съсипе окончателно държавата и в големият хаос да се измъкне ненаказан.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK