Делото за бюлетините в Костинброд ще се гледа по съкратената процедура

Заместник-градски прокурор на София Роман Василев участваше активно в разследването по случая с Костинбродските бюлетини. Той беше преместен от Софийска градска прокуратура в Апелативната специализирана прокурата от Сотир Цацаров в началото на годината. Причината - че Василев иска да се концентрира върху академичната си кариера, в момента пише докторат на тема "Организирани престъпни групи"

© Надежда Чипева, Капитал

Заместник-градски прокурор на София Роман Василев участваше активно в разследването по случая с Костинбродските бюлетини. Той беше преместен от Софийска градска прокуратура в Апелативната специализирана прокурата от Сотир Цацаров в началото на годината. Причината - че Василев иска да се концентрира върху академичната си кариера, в момента пише докторат на тема "Организирани престъпни групи"Делото за отпечатаните в повече изборни бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд  ще се гледа по съкратената процедура, реши Софийският градски съд, след като даде ход на делото, предаде БГНЕС. Обвиняем е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.


По-рано днес съдът даде ход на процеса и уважи искането на защитата на Желязков процесът да протече по съкратената процедура - без признаване на вина и без разпит на свидетели.


Първоначално адвокат Трендафил Трендафилов поиска обвинителният акт срещу Желязков да бъде върнат заради съществени процесуални нарушения, но съдът отхвърли това искане.
Съдът вече веднъж върна обвинението заради това, че то беше формулирано общо и непрецизно, а целта на Желязков неизяснена. Според Трендафилов в новия обвинителен акт държавното обвинение е изяснило съдържанието и възможни форми на бездействия на Желязков, но прокуратурата не е изяснила специалната цел и резултатността. Адвокатът на Росен Желязков поиска, ако съдът не се съгласи с това, алтернативно делото да се проведе по съкратена процедура, при която те са съгласни да не се разпитват някои от свидетелите и вещите лица.


Скандалът избухна в деня за размисъл преди парламентарните избори миналата година. Въпреки зрелищно обявените като нарушения тогава и съобщението на прокуратурата, че завежда дело за накърняване на изборните права на гражданите, седем месеца по-късно обвинения бяха повдигнати само на бившия главен секретар на Министерския съвет по времето на ГЕРБ Росен Желязков.


Според прокуратурата през периода 27 април - 12 май 2013 г. Желязков не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към Министерския съвет във връзка с изпълнението на задълженията на печатница "Мултипринт" ООД в Костинброд.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK