Конституционният съд отмени забраната за сделки с имоти в Студентския град

Дискотека "Амнезия", в близост до която беше убит студентът Стоян Балтов, беше разрушена през 2010 г. Убийството и неяснотата около собствеността на заведението стана повод парламентът да наложи мораториум върху сделките с имоти в Студентски град през 2009 г. и така да се опита да успокои назрялите тогава протести.

© Цветелина Николаева

Дискотека "Амнезия", в близост до която беше убит студентът Стоян Балтов, беше разрушена през 2010 г. Убийството и неяснотата около собствеността на заведението стана повод парламентът да наложи мораториум върху сделките с имоти в Студентски град през 2009 г. и така да се опита да успокои назрялите тогава протести.Конституционният съд отмени мораториума, наложен от Народното събрание върху всички сделки на разпореждане с незастроени имоти в Студентския град в София. Решението е взето единодушно, като делото е докладвано от съдия Румен Ненков.


То бе образувано по искане на гражданската колегия на Върховния касационен съд. Забраната за сделки в Студентски град бе наложена през 2009 г. и в опит да се успокоят протестите, избухнали след убийството на студента Стоян Балтов в края на 2008 г.

Забраната беше наложена до изясняване на собствеността на имотите с цел да се защити държавният интерес, но до този момент нищо не е направено в тази насока. 


В решението на КС се посочва, че липсата на краен срок и неясното формулиране "докато се изясни собствеността" не дава възможност на засегнатите страни да защитят интереса си.
Конституционните съдии припомнят, че правото на собственост може да се ограничава само със закон, и то при определени хипотези, като на Народното събрание не се предоставя възможност да въвежда по свое усмотрение чрез решение вместо със закон ограничение на конституционно право.


Така се заобикаля законодателната процедура, включваща правилата за двете гласувания и възможността за връщане на закона с вето на президента, а тази процедура гарантира задълбоченост и обмисленост на законодателството.


Конституционните съдии отбелязват, че дори забраната да беше въведена със закон, а не с решение, това също би било противоконституционно, доколкото разколебава правната сигурност и пренебрегва изискването за пропорционалност между ограничението на едно основно право и преследваната цел.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK