Прокуратурата е разпитвала управата на КТБ по сигнала на "Протестна мрежа"

Цветан Василев по време на лекция в УНСС преди време

© Юлия Лазарова

Цветан Василев по време на лекция в УНСС преди времеНеопределен брой хора от ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ) са били извикани на разпит. Повод е бил назначената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка по сигнала на "Протестна мрежа" за организирана престъпна група срещу председателя на Надзорния съвет на банката Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия телевизионен водещ Николай Бареков. 


Това съобщиха за "Дневник" от прокуратурата. Ръководството на КТБ е от девет души, като от държавното обвинение не можеха да посочат кои точно са били призовани.


По неофициална информация разпитът е бил в СДВР, но пред "Дневник" и.д. директорът на дирекцията Ивайло Спиридонов категорично отрече членове на ръководството на банката да са били разпитвани.
Към момента оттам не могат да потвърдят и дали Цветан Василев е бил викан на разпит. По-рано днес банката проведе общо събрание, на което Василев в отсъствал. Чрез "Бромак" ЕООД той притежава мажоритарен пакет в банката.


На заседанието е имало представител на оманския инвестиционен фонд, който притежава миноритарен дял в КТБ. Той е имал преводач и е слушал с учудване поставените от дребните акционери въпроси, пише capital.bg


Пред "Дневник" шефът на Столичната следствена служба Петьо Петров отказа да даде информация по случая.


"Знаете, че има пресцентър на прокуратурата, сайт и ако сте забелязали, не давам информация по досъдебни производства, дори на приятели журналисти. В Библията е казано, че всичко ще стане ясно", заяви още Петров.


Сигналът беше подаден в края на февруари и беше подписан от 13 души. В него бяха изложени данни за кредити, които банката отпуска на свои клиенти – свързани лица, в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения.


Преди време главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в сигнала има "твърдения, които изискват много конкретни данни от Комисията за финансов надзор, както и допълнителни данни от тази комисия и от "Банков надзор" по отношение на конкретна банка". Той допълни, че е подписал писмо, с което се иска разкриване на данъчна тайна за част от данните от Националната агенция по приходите (НАП).


Малко след подаването на сигнала стана известно, че Василев е поискал препис от него, но не го е получил. Василев подаде и сигнал за набедяване срещу вносители на сигнала, който е бил изпратен на Софийската градска прокуратура.


В сигнала са включени още информация за декларациите на депутата от ДПС Делян Пеевски пред Сметната палата, данни за имотното му състояние, ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, съмнения за спрени разследвания и търговия с влияние.


Освен това бяха представени факти за неспазената процедура, по която Пеевски се е сдобил с достъп до класифицирана информация. В сигнала имаше и данни за произхода на средствата на движението "България без цензура", оглавявано от бившия телевизионен водещ Николай Бареков.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK