Външно министерство предупреди търсещите сезонна работа в чужбина да бъдат предпазливи

През 2012 г. стотици български граждани се оказаха в кризисна ситуация, след като отидоха в Швеция да берат боровинки

© Associated Press

През 2012 г. стотици български граждани се оказаха в кризисна ситуация, след като отидоха в Швеция да берат боровинкиТърсещите сезонна работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи, препоръчват в съвместно прессъобщение от Министерството на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора.


През лятото много хора търсят възможности за сезонна работа извън страната, най-често в сферата на селското стопанство. Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване.


Пример за подобна ситуация е добивът на горски плодове в Швеция. Редица фактори доведоха до кризисна ситуация през лятото на 2012 г., когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната, вследствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете, припомнят от външно.
По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2014 г. ще узрее нормално, от средата на месец юли - началото на месец август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски. Изкупуването на плодовете по съвместно решение на заинтересованите страни ще започне не по-рано от 25 юли.


Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие - на трудова експлоатация, предупреждават от МВнР и Националната комисия за борба с трафика на хора.


"Бъдете предпазливи, когато заминавате да работите в чужбина, особено при такъв тип сезонна работа. Рисковите фактори в подобна ситуация са много - отивайки да берете боровинки в Швеция, често нямате предварително подсигурени условия на живот. На много от работниците им се налага да спят на открито и не разполагат с минимални условия за живот", продължава съобщението.


От министерството и комисията предупреждават, че Швеция има категорични изисквания за здравна застраховка, за финансови средства за първоначална издръжка и заделени средства за завръщане в България, в на измама или безизходна ситуация. Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници, с което трябва да сте запознати, за да не станете жертви на трудова експлоатация.


Все повече фирми в по-малките градове наемат хора на работа, с обещание да ги командироват дългосрочно в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят хората, търсещи работа, че за тях няма рискове, предупреждават от външно.


В повечето случаи работодателите взимат документите им за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи.


Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващата седмица или следващия месец. Ситуацията, разбира се, се повтаря и през следващата седмица или следващия месец и така работодателят става "длъжник" на работника с хиляди евро и той може си тръгне, без да ги получи.


Търсещите работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи и към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.


Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели - подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в неприятна ситуация извън страната - без работа, без документи, задлъжнял, в изключително тежки условия на живот и без средства да се върне в страната, предупреждават още от Министерството на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора.Съвети преди заминаване:
-     проучете добре агенцията-посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта;
-     за да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;
-     не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;
-     посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
-     вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с полицията там - вие сте жертва на сериозно престъпление и ще ви бъде оказана помощ.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Всичко хубаво, ама шанса хора, които са застрашени от гореописаното да го прочетат тук и сега, е много малък.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9262 Неутрално

  До коментар [#1] от "rainbou1":

  ама не знаеш колко си прав , въпреки че по нашия край младите ромлянчета се оборудваха с таблети , НО за какво ги ползват - нямам представа .

 3. 3 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Такаааааааа... а ШВЕДСКАТА ПОЛИЦИЯ къде блее? Не знаят ли какво става под носа им? Май знаят, ама щом българи, а не шведи, са прецакани - кучета ги яли.
  А в България шведска фирма купи Кибритената фабрика в Костенец, и наряза машините... Сега внасят кибрит от Турция, и там само го опаковат - ИНВЕСТИТОРИ. А останали без работа, българите ходят да им робуват в Швеция... Абе Европа отвсякъде!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 4. 4 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Търпана":

  И кой на днешно време ще си служи с кибрит като има измислени запалки?

 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Европа за българите -
  българите за Европа +

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK