Роман Василев вече не иска да е прокурор

Роман Василев по време на брифинг в прокуратурата през 2013 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Роман Василев по време на брифинг в прокуратурата през 2013 г.Доскорошният заместник-градски прокурор на София Роман Василев е поискал да напусне съдебната система. Днес молбата му беше разгледана на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), като в нея той е посочил е лични мотиви.


В заявлението си той е поискал освобождаването му да се счита от пети август, заради нерешени от него преписки. Молбата му беше уважена с 15 гласа "за" и един въздържал се.


В началото на годината Цацаров премести Василев от СГП, където той оглавяваше стопанския отдел, в Апелативната прокуратура. Мотивът беше, че Василев искал да се концентрира върху академичната си кариера, защото пише докторат на тема "Организирани престъпни групи"
Днес на въпрос на журналист Цацаров намекна за развитие на кариерата на Василев. Попитан от Сашо Диков "Защо Ситнилски уронва престижа на съдебната власт, а Роман Василев не?", главният прокурор обяви: "изчакайте края на заседанието".


Кой е Роман Василев?


Василев става заместник-градски прокурор на София през 2006 година, като често водеше шумните акции на МВР и ДАНС (след създаването на агенцията той отговаряше за връзките със звено). Той е считан за близък до банкера Цветан Василев (заедно с ръководителя на столичното следствие Петьо Петров, Василев има кредитна карта от "Корпоративна търговска банка", която по принцип не финансира физически лица), а през 2010 година стана известно, че играе на борсата. Тогава той поиска прокуратурата да провери декларираните от него 80 хил. лв., като проверката не откри нищо притеснително.


Василев беше сред прокурорите, които проверяваха сигнала на лидера на БСП за незаконно подслушване от МВР, случаят с бюлетините от печатницата в Костинброд, проверката в разгара на зимните протести от 2013 година срещу трите електроразпределителни дружества. Василев и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов бяха водещи обвинители при разследването срещу братята Николай и Красимир Маринови - известни като братята Маргини, които бяха оправдани по обвинението, че са поръчали убийството на Иван Тодоров - Доктора.


Василев е може би най-известен с репликата "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги като за всеки престъпник долу на земята", отправена от него при ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Тогава съдебният съвет го наказа с най-лекото наказание "порицание".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK