Местан: Цинични са мотивите, с които ни се предлага задължително гласуване

Местан: Цинични са мотивите, с които ни се предлага задължително гласуване

© Надежда Чипева, КапиталСамата идея, че чрез реформа на избирателната система можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична, да не кажа илюзорна. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод искането за национално допитване по изборните въпроси, внесено от граждани и което трябваше да се обсъжда днес от парламента.


Според Местан заради характера на въпросите, които се поставят на референдума – за мажоритарен избор на депутати, за задължително и електронно гласуване, които променят изцяло избирателната система на страната, наистина има необходимост от много сериозна разяснителна кампания, за да е информиран вотът на гражданите. Той да не е продукт на конюнктурни настроения, защото българското общество през последните 14-15 години, дори и повече, е в постоянен режим на търсене на спасителни идеи, на месиите. Умората от месиите персони сега сякаш се трансформира в търсенето отново на месии, но вече не персони, а под формата на спасителни идеи. Тук е най-тежката заблуда, смята лидерът на ДПС.


По думите му в рамките само на ЕС има изключително качествени политически системи, които стъпват на мажоритарния вот (Франция), на смесената пропорционално-мажоритарна система (Германия), но и на пропорционалната система (преобладаващият брой страни в рамките на ЕС). Ако моделът на избирателната система бе панацея и мажоритарната система е панацеята, с която ще излекуваме политическата система, би трябвало да са качествени само политическите системи, които стъпват на мажоритарната избирателна система, коментира още Местан. Според него пороците на политическата избирателна система са продукт на недотам качествените партии, а не на самата избирателна система.
Нека да подходим към промените в избирателната система отговорно, без да нагнетяваме нови месиански очаквания в гражданите, защото разочарованието ще бъде толкова по-силно, колкото по-високо са предварително нагнетените високи очаквания, призова Местан.


"Най-вероятно референдум ще има, защото пред очите ми се разгръща едно много мило съгласие. Не знам кога", заяви още той.


Според Местан един от мотивите, с които ни се предлага въвеждане на задължително гласуване, е циничен - че по този начин политиците и избраните институции на България щели да си осигурят висока представителност. "Това е наистина цинично, защото ако има проблем с представителността на партиите и на институциите, то вината за това е преди всичко наша – на партиите и на институциите за това, че не сме достатъчно адекватни, атрактивни, ако щете причината е, че не сме достатъчно модерни. Затова се "радваме" и на ниска представителност, на ниска избирателна активност. Ако вината е в нас, прехвърлянето на тази вина върху гражданите с идеята да ги задължим да гласуват, за да осигурят на нас по-висока служебна представителност, наистина е цинично", аргументира се той.


"Това е фалшива представителност, продукт на принудата върху свободната воля на българските граждани. Като либерал, не мога да приема това", продължи Местан.


Според него уж всички искат референдум, ама май не съвсем, защото не правят необходимото това да се случи. Ако са искрени в тезата си парламентът да приеме решение за референдум и той да се проведе в законно установените срокове, то би трябвало да бъдат така добри да направят елементарното, а именно да се осигури кворумът в пленарна зала, за да е възможно разискването и взимането на това решение, посочи той.


Местан настоя да се чуе принципната позиция за референдумите, заради това, че при провеждането на допитване се прехвърля известна отговорност от партиите върху гражданите, които чрез референдума се ситуира като единен политически субект. "Ако взетото решение има задължителен характер, въпросът е чия е отговорността за последствията на взетото решение. Не искам референдумът да бъде заместител на политическата отговорност, а да бъде тържество на демокрацията", подчерта той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Екзактно! И аз съм съгласен, че задължителното гласуване е тирания, НО още по лицемерно е агент на ДС да говори за морал? Не ли?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 1 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ех, сякаш беше вчера когато се цАлувахте и извинявахте?!

  the more we learn, the more we die...
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Местане, га ядахте кифтета със Станиша ни рава. Кога се мляскахте на площада със Станиша пак ни рива.

 4. 4 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  а мотивите на ДПС да подкрепи правителството и сега да го свали не са?

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Между цинични политици, провеждащи цинична политика, цинично заблуждаващи и лъжещи електората, е съвсем в реда на нещата цинично да се прекарат един друг.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  БСП и президентът-ЗА.
  ГЕРБ и ДПС- против
  Ще има ли референдум?

 7. 7 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До някъде е прав Местан. Нивото на правене на политика обуславя в не малка степен ниската избирателна активност в България. Но нека да не се прави, ако обича, че ДПС не допринася за общия циничен тон и за лошите политически практики в страната. Можем да се върнем само един ден назад и да си спомним, че Йорд. Цонев заяви в прав текст, че всичко, което е разрешено от закона е морално!!! Това не е ли ЦИНИЗЪМ??? Да не подхващаме темата за етническия и контролиран вот и феодалните практики на ДПС в "смесените райони"...

 8. 8 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 454 Любопитно

  Цинично е, щото ако е задължително гласуването, сте аут братле...И мангалистанът може да има шанс и да се пооправи...

 9. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  В същност истинския цинизъм, е, че с принудително заведени под строй избиратели да повръщаш от власт.

 10. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Ритайте се по кокалчетата с БСП. Още може. Добре е за България. А аз ще гледам сеир

  Няма шики-мики.
 11. 12 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Не виждам смисъл от задължително гласуване..... Ако е само да се отстрани ДПС от властта, няма нужда от задължително гласуване. С ДПС скоро партия няма и да си помисли да прави коалиция.... Виж електронно или гласуване по пощата и т.н. е друга работа...... Пък според мен не гласува много ниско качествен материал.................. Експеримента е опасен....Да не си скубем косите......

 12. 13 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Самата идея, че чрез реформа на избирателната система можем да реформираме политическата система като пряко, абсолютно неизбежно следствие, е доста проблематична, да не кажа илюзорна."

  Жалкото е, че само Местан е адекватен. И прав. избирателната система няма как да оправи политическата криза

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 13. 14 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всяко действие което може по някакъв начин да промени статуквото се коментира като безсмислено от Местан. Много ми се иска в следващия парламент с четрири годишен мандат да няма нито един представител на ДПС и техните производни. Тогава ще ми е интересно какво ще се случи.

 14. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЦИНИЧНО е медийното затъмнение по случаите с само/убийството на Емин Ахмед, принудената оставка на Христо Бисеров, народните представители на дпс обвиняеми и подсъдими за финансови измами в огромни размери,

  Цинично е самодоволството и демонстративната недосегаемост на кликата, а задължителните избори са само дъвка, време да минава...ластици и мерене

 15. 16 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Притеснението на екзактния ме радва, защото показва, че България е на прав път. При такъв висок брой контролирани, купени и страхувани избиратели нямаме друг избор в момента, освен да преглътнем задължителното гласуване.
  Цинични и нагли сте вие, които крадете парите и бъдещето ни с помощта на контролирани избиратели!

 16. 17 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "....Местан настоя да се чуе принципната позиция за референдумите....."

  ????????
  25 год. минаха, пич, 25....
  Това е разликата между швейцарец и османец....


  "Това е фалшива представителност, продукт на принудата "....
  Сега сте още по-фалшиви

 17. 18 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Както винаги- наративен, иносказателен и НИЩО казателен!

 18. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Цинично е изказването ти Бостане !
  ДуПеСе винаги е извеждало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и ПОД СТРОЙ своите гласове ! ! !
  И понеже не можете да изкарате още ваши ""последователи"",
  не харесвате задължителното гласуване !
  А ако се въведе и образователен ценз ?
  А ако се въведе и електронно гласуване ?
  Тогава вече наистина ще имате НИСКА представителност !
  От това те е шубе !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Кажи за пАтока бай Местане, за`би другото!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 21 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  [quote#15:"ana_ni"]ЦИНИЧНО е медийното затъмнение по случаите с само/убийството на Емин Ахмед, принудената оставка на Христо Бисеров, народните представители на дпс обвиняеми и подсъдими за финансови измами в огромни размери,
  Цинично е самодоволството и демонстративната недосегаемост на кликата, а задължителните избори са само дъвка, време да минава...ластици и мерене [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 21. 22 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1628 Весело

  "Местан: Цинични са мотивите, с които ни се предлага задължително гласуване"

  А цинично ли е че откакто е създадена ДПС турският пролетариат гласува под строй задължително на всички избори дори автобуси от чужбина имат? Но когато и други трябва да гласуват задължително става цинично? Лицемер

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 22. 23 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Гневно

  Против ДПС съм от както тази етническа патия е на политическата сцена в България! Но в случая Местан е прав и всеки трезвомислещ би го поткрепил в тези му разсъждения! Друг е въпросът,че не е искрен в словата си и ако мислеше за електората нямаше да сме на това дередже! Изводът е,че проблемът е в партиите които ни управляват,а не в избирателната система! И все пак по демократично е да няма задължително гласуване и в това отношение сме по демократични от Белгия,макар,че една държава се определя демократична не само по избирателната система!Според мен трябва да изберем модела на избирателна система която ще е най-работеща! Моето скромно мнение,че такава избирателна система е на Германия! И задавам риторичен въпрос-добре ли се живее в Германия? Защото един гологлав шоумен зададе такъв риторичен въпрос-добре ли се живее в Белгия?Аз му отговарям добре се живее където политиците изпълняват предизборните обещания които са дали на избирателя,а не от избирателната система!

 23. 24 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Партията на Бареков предлага в Изборния кодекс да се допълни член, който да гласи: "Всеки гражданин, отговарящ на условията по чл. 243 (условията за гласуване - бел. ред.), е длъжен да упражни правото си на глас в съответствие с разпоредбата."
  Това е дървено желязо. Няма как някой да задължи някого да упражни право, защото то затова е наречено право. Правото означава свобода на индивида да избере да се възползва или не от него.Още повече в Конституцията правото на избор е записано в "права", а не в "задължения" на гражданите. Така че с промяна в Изборния кодекс не става. Става с промяна в Конституцията.
  Местан е абсолютно прав. В момента и не само той е единственият от т.нар. "палитическа класа"/каста/, който се държи като истински политик! За съжаление!

 24. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1931 Гневно

  Партиите получават по 11 лева за всеки глас
  = за това някои искат задължително гласуване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 26 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#22] от "zuk_trombon":

  Със задължително гласуване ние които не гласуваме за ДПС ще бъдем като електората на ДПС! Това ли иска ти???Под строй да гласуваме и да вдигаме рейтинга на провалените партии!

 26. 27 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Айде турците и мангалите пак ще ги транспортират на референдума като добитък да си пуснат "вота" срещу задължителното гласуване. Наистина активността на референдума трябва да е изключително висока за да не може фесовете да продължават да се гаврят с България.

 27. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  циничното поведение на "партията" ДПС води до пропорционално по циничност отношение, но той много добре го знае, прости смята, че това си е част от далаверата, нали са партията която не е етническа

  Birds of a feather flock together.
 28. 29 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Местане, предателю, вярно ли е , че подкрепяното от теб правителство, е подписало договор с Газпром два дни след евроизборите?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 30 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Всичко "задължително" е продукт на старо и недемократично мислене.
  Насила хубост не става, а и да става не бива !
  /турска поговорка/

  Stupid people make me sick
 30. 31 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Коментарът е много точен за разлика от "вижданията" на преоблавадващата част от "българските" партии и партийки.
  Мажаритарният прицип не ни ли донесе най-много разочарования? Така се появиха партии месии и изчезнаха след това. Сега ще се появят личности месии и те ако се появят неминуемо ще изчезнат. Ще продължава да блуждае електорална надежда за нещо по добро.

 31. 32 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#15:"ana_ni"]ЦИНИЧНО е медийното затъмнение по случаите с само/убийството на Емин Ахмед, принудената оставка на Христо Бисеров, народните представители на дпс обвиняеми и подсъдими за финансови измами в огромни размери,

  Цинично е самодоволството и демонстративната недосегаемост на кликата, а задължителните избори са само дъвка, време да минава...ластици и мерене[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Който първи прекрачи границата, губи.
 32. 33 Профил на lpberia
  lpberia
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Референдумът барка в мозъците на БСП и ДПС, ето защо всичко свързано с него е ,, цинично'' !

 33. 34 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  прав е, само забрави да спомене, че основният проблем е, че изборите са нечестни (може би заради 'приноса' на партията му). едни нечестни избори няма да станат честни като станат по-масови, напротив ще станат още по-нечестни.

  Истината ни прави свободни.
 34. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Всъщност за задължителното гласуване е прав. Проблема с избирателната активност е на партиите, които участват във властта (най-вече ДПС) и които предпочитат по-голяма тежест на платения вот. Би трябвало да каже, че в регионите, където ДПС има влияние гласуването е двойно задължително. Първо да се гласува и второ да се гласува за ДПС. И наказанията предполагам са действащи - например не назначаване на работа, не изкупуване на тютюн и др.п.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 36 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  мажоритарното гласуване също е недомислица и е пълно противоречие с по-голяма представителност и по-голямо доверие в политиците - при мажоритарен вот голяма част от избирателите ще бъдат непредставени поради простата причина, че биват избрани само тези които имат най-много гласове (или 50% + 1 на втори тур). всички останали гласове са напразни - това ще отблъсне още повече гласоподаватели.
  префернциалният вот който имаше на евроизборите е идеалният вариант - гласуваш и за партия и за личност. не съм чул нито един аргумент против преферианциалното гласуване.

  Истината ни прави свободни.
 36. 37 Профил на Rumen Yankov
  Rumen Yankov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цинично е че отказвате на хората референдум. Те решават дали ще е задължително или не, а не вие продажни копелета.

 37. 38 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  по отношение на електронното гласуване, не е ясно какво се разбира - най-вече дали става въпрос за присъствен вот (с машини вместо с бюлетини) или за гласуване от разстояние (по интернет). има голяма разлика между двете. според мен при гласуване от разстояние има огромни възможности за контролиран и купен вот - например в Бобов дол всеки който отива да си вземе заплатата гласува на един компютър пред свидетели за който трябва...
  затова може да е машинен, вместо с бюлетини, но трябва да е присъствен - в избирателните секции.

  Истината ни прави свободни.
 38. 39 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Именно тази избирателна система позволи да има 20-30 партии от по един файтон хора гласуването за които доведе до разкъсване на представителността на българина в Парламента. Не може всеки Сульо и Пульо да си прави партия и да се кандидатира за избори и и да вземат по 0.014% от вота и накрая нито влиза в Парламента нито представлява интересите на избирателите... Но като въведат задължителното гласуване тези на практика изгубени гласове ще се консолидират и всичките тези измислени "партии" от кол и въже ще се разпаднат. Феса го грози същата опасност.

 39. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За задължителното гласуване Местан е много прав. Просто е цинично, защото партиите насила искат да си лигитимират властта.

  Но референдум трябва да има, даже и по този въпрос. Ако народа го иска - нека му е задължително гласуването. Сигурен съм, че не го иска де.

  Аз лично, почти винаги съм гласувал, но ако е задължително... ще ме хванат за... Най - мразя някой насила да ми вменява права.

 40. 41 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Задължителното гласуване те задължава да отидеш да урната и да пуснеш бюлетина. То не те задължава да гласуваш за когото и да е. Просто този, който не иска да гласува ще пусне недействителна бюлетина, но ще се брои гласувал и така избирателната активност ще е по - висока, което пак е от полза за партиите защото суверена/народа/ ги легитимира, макар и да не ги иска.

 41. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Цинично е в чужбина да гласуват хора, които от 24 години не са в България.

  Задължително гласуване и забрана за гласуване в чужбина и от хора с двойно гражданство!
  И избори през юли!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#38] от "Forrest Gump":

  гласуването от разстояние няма да увеличи купения вот. Той така или иначе съществува и то в гигантски размери в БГ. Реално който иска да си продаде задника, го прави и в момента, наистина малко ще се улесни, ама какво от това.

  Така, че довода - електронното гласуване ще увеличи купения вот издиша. Няма да го увеличи, ще си остане същия като абсолютна бройка. Но ще намалее относително, защото пък определено количество негласуващи, ще гласуват електронно и некупено. Реално това е за хората в чужбина, в страната е без значение.

 43. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  Конфигурацията от три пръста нали я знаеш как изглежда. Това получаваш по всичките си искания. Ха на бас?

 44. 45 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1184 Весело

  Много, много го е страх Местан. Най-големия страх на ДПС - задължително гласуване. Интересно беше по-скоро как днес ГЕРБ подкрепиха новия си коалиционен партньор като не се регистрираха

  Разни хора - разни алкохоли!
 45. 46 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#40:"niakoi_si"]Аз лично, почти винаги съм гласувал, но ако е задължително... ще ме хванат за... Най - мразя някой насила да ми вменява права.[/quote]

  Гласуването трябва да е задължение а не право. Аз разбирам пословичния български инат, да правиш нещо напук дори и да не е в твой интерес, но това деградивно мислене и балкански манталите трябва да се елиминира ако искаме България да пребъде. Много хоро явно не осъзнават че тук става въпрос за оцеляването на България като държава и предотвратяване на съществуването й като турска територия накъдето вървят нещата.

 46. 47 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Местане, а стига квичал и ти?!? цинични били мотивите... вие се разпорихте да купувате гласове, да организирате изборни екскурзии, строили сте си електората си си осигурявате почти 100% активност от турците, мюсюлманите и огромна част от ромите. и смяташ ли че, с 5% от избирателите в България имате право да управлявате в интерес на кръговете си?

  аз не смятам! затова трябва да има нови правила за избори и за гласуване. личното ми мнение е, че изборите не може да са задължителни. но това е отделен въпрос... просто ДПС трябва да бъде унищожено. нито малцинствата са заплашени от каквото и да, нито правата и свободите им са отнети.

  РЕФОРМИ !
 47. 48 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално


  [quote#38:"Forrest Gump"]според мен при гласуване от разстояние има огромни възможности за контролиран и купен вот [/quote]

  ТО ЩОТО СЕГА ВОТА НЕ Е КУПЕН!!!

  Само си помисли , защо ДПС е против? Вместо да вози с автобуси турците ще си гласуват в Турция.Хем ще им е по евтино хем че имат повече гласове.
  Не е ли по лесно? Да ама не.
  ДПС са против защото искат не да се повиши турската активност , а да оставят българската НИСКА.

 48. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#37:"bulcore"]Цинично е че отказвате на хората референдум. Те решават дали ще е задължително или не, а не вие продажни копелета.[/quote]
  Как си го представяш?Ти си хората,а аз не съм,и ти ме задължаваш да гласувам?
  Сигурен ли си че болшинството е винаги право и може да вменява задължения на малцинството?
  С уговорката че аз си гласувам винаги.На парламентарни и местни избори.На президентски не гласувам.

 49. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тук платен е 8-10% от вота, а по електронен път ще е платен 80-90%. Нещо повече, тук може да се осъди някой, поне на теория, но в чужбина фалшифицирането на вота в България не е престъпление и при средна чена от 50 лв. и 1.5 млн. българи по докувенти из света можем да обявим конкурс за организатор на гласуването. Предполагам в САЩ ще спечели Коза Ностра, в ЕС албанската мафия и т.н.

  Вие как си представяте технически да става гласуването?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 51 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Любопитно

  [quote#1:"Къти"]И аз съм съгласен, че задължителното гласуване е тирания,[/quote]
  Интересно. Значи Белгия и Гърция (л*лката на демокрацията), Аржентина и Бразилия са все тирании...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 51. 52 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Местане, а какво е да караш насила към урните бедни и неуки трудолюбиви хорица да гласуват за някой, който не са и чували?

 52. 53 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ЦИНИЧНО е това, че антиконституционното ДПС изобщо СЪЩЕСТВУВА!!! Цинично е това, че през май 1992 шестима конституционни съдии гласуваха да се ЗАБРАНИ ДПС, петима конституционни еничари подкрепиха ДПС, един конституционен плужек не участва в гласуването... и... ДПС остана, въпреки че МНОЗИНСТВОТО гласува да се забрани!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 53. 54 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "1_bulgarin":

  Защо да си скубем косите???? От този паррламент не може да има по лош...

  Моля, не ме свързвайте.нито с Позитано ,нито с ГЕРБ.... Свободен съм да пиша това което мисля....
 54. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Гласувам защото аз го искам.Убедено.
  Ако ме задължат,ще ме отвратят.

 55. 56 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хайде, бе. Има ли по голям ц да ти пропомням ли какви ги приказмваше в деня за размисъл. Само това че не си подсъдим по случая е по-голям цинизъм.

 56. 57 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Агент Павле, . . доностнико, цинично е че въобще си някакъв политически фактор!! След 9-ти/44, твоите идеологически наставници разстрелваха без съд и присъда даже за неблагоразумието да си малко по заможен. Днес, навлекли вълчите кожи на 'демократи' се вживявате в ролята на корифеи. Корифеи на какво!!? На несъизмерими за цялата човешка история - наглост и лицемерие!! 222 000 жертви на комунистическия терор няма как да дръннат камбаната, на теб и подобните ти, на нещо което ви липсва по рождение. Нарича се СЪВЕСТ!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 57. 58 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  За мен пък е още по-цинично, че предимно ДПС ( но не само ) си осигуряват изборните "победи" чрез системно и много добре организирано зарибяване и купуване на гласове. По принцип съм против задължителното гласуване, защото не е демократично, но настроенията ЗА са разбираеми - ЦИРКА С КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ трябва да се закрие ( както и "агитката" на Орешарски и с-ие).

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 58. 59 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "пороците на политическата избирателна система са продукт на недотам качествените партии, а не на самата избирателна система." - Факт!

  "Ако ... мажоритарната система е панацеята, с която ще излекуваме политическата система, би трябвало да са качествени само политическите системи, които стъпват на мажоритарната избирателна система"

  Тук вече го е усукал. Качествени са всички политически системи, които стъпват изначално на демократични принципи. Мажоритарните избори, без да са панацея, са средство за принудително демократизиране на партиите, а на нас тъкмо това ни трябва.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 59. 60 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  В античните гръцко полиси "гражданин" е титла и се е давала срещу задължението да взимаш отношение и да гласуваш по всички въпроси на полиса обсъждани на форума. Ако НЕ то значи сам си се самойзключил и такива хора са прогонвани от полиса. Да напомня че в античноста освен граждани има и друга голяма прослойка -"роби" Няма как да се случи демокрацията ако всички не вземат отношение и "правото" на гласуване е особенно и по същество задължително -беше коментара на онази конституционна съдийка -ако искаме демокрация де

 60. 61 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мисля, че като цяло няма смисъл от подобен референдум. Просто задължителното гласуване трябва да се приеме, без никакви допитвания до гражданите. Друг е въпроса административно как ще се организира. За мен най-правилно е да се създадат електронни списъци в секциите, които да са свързани директотно с НАП за да може веднага щом дадено лице гласува да се отбелязва в системата и съответно на края на деня глобата за негласуване да се начислява към данъците на лицето. Освен това трябва да се създадат и мобилни секции, в които всеки да може да гласува (да не се изисква да се ходи в секция по адресна регистрация), защото на много хора не им се занимава да си променят адресната регистрация заради едните избори (или да си правят временна такава). Когато системата е вързана онлайн, няма как някой да гласува в две различни секции, защтото веднъж отбелязано ЕГН-то в системата би следвало да не може да бъде отбелязано втори път. За валидност на бюлетината системата трябва да генерира номер и да го печата на фискален принтер (като касова бележка). Този номер се прикрепя към бюлетината и са валидни само бюлетини с прикрепен номер. При онлайн гласуването това изобщо няма да се прави. Като единствено изискване там е добре да е задължително да се използва електронен подпис, които ще гарантира самоличността на лицето, което иска да упражни правото си на глас. При една добра организация всичко това може да се подготви за 3-6 месеца, дотогава спокойно може да управлява служебен програмен кабинет, на който да му бъдат поставени ясни задачи... Просто е безсмислено да се създават изкувствени казуси!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 61. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Референдумът, ако се проведе самостоятелно, ще бъде невалиден, защото няма да събере 50%. Затова искат да го пробутат заедно с изборите. Но тогава даже и да има резултати, те ще важат за следващи избори. Затова към момента не е актуален.

 62. 63 Профил на nereus
  nereus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По добре на 4 години веднъж задължително гласуване,отколкото през месец на трудови бригади и манифестации !

 63. 64 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар № 30:"Хакуна Матата !" "Всичко "задължително" е продукт на старо и недемократично мислене.
  Насила хубост не става, а и да става не бива !"
  Ех, ние много бързо "помъдряхме" затова ли сме последни в Европа защото мангалите и пенсионерите определят кой да ни управлява ??? Щом не сме дорасли за демокрацията, се налага всеки да си каже мнението според това под шапката и то е справедливо !!! Далеч съм от мисълта ,че няма изобщо пак да има купен или корпоративен вот, но ще е незначителен !!! Дори трябва да се мисли за ограничаване на неграмотниците да гласуват !!!

 64. 65 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Ако взетото решение има задължителен характер, въпросът е чия е отговорността за последствията на взетото решение." - То сега защото има някаква отоговорност, като решават политиците. Аз лично не съм видял през тези 25 години политик да понесе някаква отговорност, особено заради некадърни и средни за държавата и народа решения, а те са изобилие.

 65. 66 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#60] от "rug35313719":


  ++++++++

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 66. 67 Профил на dr.m
  dr.m
  Рейтинг: 450 Весело

  Релакс бе ага.Нали правихте цуни - гуни.

 67. 68 Профил на Rumen Yankov
  Rumen Yankov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#49] от "vjacho":

  ДЕМОКРАЦИЯ
  Мнозинството решава.

 68. 69 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 959 Весело

  [quote#68:"bulcore"]ДЕМОКРАЦИЯ
  Мнозинството решава.[/quote]
  Знам,така е.Затова и не съм много голям привърженик на демокрацията,а предпочитам правовата държава.Но червените още през 1990 год. ни дадоха да разберем какво ги устройва.Знаеха си те че демокрацията без упътване за употреба най-добра работа ще им свърши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK