МВР отказа достъп на Хелзинкския комитет до центрове за настаняване на имигранти

Снимката е от протест на бежанци през април.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от протест на бежанци през април.Заместник-директорът на Дирекция "Миграция" към Министерството на вътрешните работи (МВР) Йотко Андреев е отказал достъп на представители на Българския хелзинкски комитет (БХК) до домовете за настаняване на чужденци, съобщиха от неправителствената организация.


Причината е интервю на председателя на комитета Красимир Кънев пред "Дойче веле" от края на април, в което той е подкрепил изводите на Human rights watch от доклада им, в който бяха описани случаи на насилствено отблъскване на чужденци, търсещи закрила по границата и на полицейско насилие.


Андреев смята тезите на Кънев за некоректни и на 30 май уведомява организацията, че няма да допусне екипите им до специалните домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) към МВР.
От организацията прилагат писмото от Дирекция "Миграция", в което пише:


"Бихме искали да обърнем внимание върху Ваше интервю от 07 май 2014 г., озаглавено "Страхът на българската граница". В текста се посочва, че "свидетелствата за побоите над бежанците звучат съвсем правдоподобно" и позоваването на данни за "силови прийоми за контрол и изтезания", събирани от чужденци "настанени в отдалечени един от друг български лагери – от Елхово и Любимец на турската граница до пернишкото село Ковачевци". Приемаме това твърдение като некоректно по отношение на дейността на центровете от затворен тип към дирекция "Миграция" – СДВНЧ и РЦ-Елхово", пише Андреев и продължава:


"Република България поддържа последователна политика на откритост и прозрачност в осъществяване на мониторинга върху дейността на центровете за настаняване на незаконно пребиваващи граждани на трети страни". Андреев цитира извършените проверки през последните години и обявява, че политиката на прозрачност не винаги води до обективни резултати.


От Хелзинския комитет припомнят, че извършват мониторинг в институциите за настаняване на чужденци в рамките на европейски проект "Деца, лишени от свобода в Централна и Източна Европа: между наследството и реформата".


Проектът е съвместен с неправителствени организации от Полша, Унгария и Румъния и целта му е да направи обзор на системите за лишаване от свобода на деца в тези страни в различни контексти, включително и в контекста на задържане за целите на имиграционния контрол.


Отказът е мотивиран от Андреев и заради тезата му, че придружените и непридружените деца, настанени в тези центрове, не могат да бъдат причислени към категорията "деца, лишени от свобода" и съответно не могат да бъдат обект на мониторинга на организацията.


От БХК не споделят това становище и припомнят, че специализираните домове за временно настаняване на чужденци по закон са места, където се осъществява принудително настаняване, което е административна мярка за ограничаване на свобода.


"Мярката е административна, защото не е свързана с извършено престъпление, но задържането се разглежда като лишаване от свобода, тъй като режимът на институцията е затворен и чужденците са настанени там против волята си и нямат право да я напускат", пишат още от организацията.


Според председателя на БХК отказа на достъп е "крайно обезпокоително". "Неправителствените организации не бива да бъдат репресирани за критични изказвания относно правителствени политики и дейности с висок обществен интерес в едно демократично общество. Обект на правозащитния мониторинг са публични институции и българското общество има право да знае как българската държава, използвайки парите на българските данъкоплатци, третира уязвимите групи в тях. Българските институции и в частност МВР не могат да бъдат единствен източник на информация за това", коментира още Кънев.


Той посочва, че ако от дирекцията не са съгласни с тезите на Кънев, могат да се обърнат за право на отговор към медията, за да отразят и тяхната гледна точка. "Българската държава не може да очаква от една независима организация да публикува единствено заключения, които са угодни на правителството", пишат още от организацията.


Докладът на Human rights watch беше посрещнат с много остри реакции от управляващите и отговорните за бежанците институции. Вътрешният министър Цветлин Йовчев нарече констатациите "фрапиращи лъжи", а председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев обяви организацията за измамна и отказа да прочете доклада. От Хелзинкският комитет пишат, че все още не е образувано досъдебно производство за случаите на насилие по българо-турската граница и в пунктовете за задържане на мигранти. 

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 660 Неутрално

  #ОСТАВКА!

  Станахме съвсем полицейска държава под контрола на г-н Заден Изход и министър Овчев...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално
 4. 4 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Че БХК се оглежда във всички други освен в Българите е факт, но да не ги допускат .. ами притеснително е.

  А относно истинноста на въпросния доклад - няма нищо по-лесно от оборване на лъжа. Да го направят, а не да се държат като Министерство на истината!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 660 Гневно

  Станишев освободи от страха бандитите и чиновниците деребеи.

  Този отказ показва, че ние в момента живеем в диктатура !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Разстроено

  Няма страх, прозрачност, възстановихме държавността. Овчев... ти си знаеш...

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Разстроено

  лелее до къде стигнахме.
  МВР - срам ме е от вас

 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В България самият съд не прилага Конституцията, камо ли чиновници/хрантутници !

  Конституция на Република България
  Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин

  Ей ,
  гласуващите за БСП/ДПС/Атака/Бюреков, до къде ще докарате Бъл;гария бе ?!!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БРАВО БРАВО БРАВО

  Мерда Грозев!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 10. 10 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Любопитно

  Еми те от БХК доста се постараха, за да си го заслужат.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всяко действие срещу инсинуациите на БХК е действие в правилната посока.

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  "Ей ,
  гласуващите за БСП/ДПС/Атака/Бюреков, до къде ще докарате Бъл;гария бе ?!!!!"
  ... Тук бих добавил и ГЕРБ. Забрави ли повсеместната полицейщина?!

 14. 14 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хайде още едно загубено от България дело. Тези управляващи върнаха администрацията с десетилетия назад. Пак ще трябва да я цивилизоваме.

 15. 15 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 445 Весело

  Чудесно! Сега да ги депортират и от страната. „Комитета", имам предвид...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  [quote#4:"Канасубиги"]А относно истинноста на въпросния доклад - няма нищо по-лесно от оборване на лъжа. Да го направят, а не да се държат като Министерство на истината! [/quote]
  Ммм ... Вие от Луната ли падате?

  БХК си има нейната международна мрежа, твърдо е вътрешна за местните медии, а опровержението на МВР ще се влачи по институциите тепърва след като изяде България тоягата!
  Да не говорим, че в родните медии най-много да се докопат до пет минути в някой сутрешен блок, а прихълцващите белопери журналистки ще повтарят "доклада" на БХК във всяка емисия.

  Като са некоректни - няма да им подиграват и толкоз!
  БХК да престанат да се правят на богоизбрани и да си въртят спуснатата им отвън политика, която само "прокарват".
  При това с безобразни методи! Миналата година Цацаров ги плесна през ръцете за безпрецедентното ровене из делата на малолетните в досъдебна фаза, което им бяха позволили Велчев, Попова, Дианка ...
  Е, сега наред е това. И с право!

 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Направо ги забранете и изгонете и БХК и другите НПО ...Няма място за такива организацики в БГ.Проверете ,кой ги финансира и издържа.Дайте им по един здрав бурум в задника и да поемат навън...Доколкото знам тези хора са защитавали радикалните ислямисти "цигани" от Пазарджик.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#17] от "diablo3":

  По Путински викаш ...
  Има НПО, има проблем.
  Няма НПО, няма проблем.

  Колко загладени мозъци има на този Свят Божеей.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 19. 19 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 465 Неутрално

  дали е загладен синко или не , ще се разбере , когато сложиш фес , мъжете станат жени и обратното -може и с бради .Пък може да те сюрпризират с конфети и скорострелни бонбонки я в мол, реис, или е така ходещ си по плажа Да ти кажа и разликата между Русия и Америка е , че такава липсва .И 2 са империй на злото.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 20. 20 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Пак ще питам защо т.нар. "правозащитници" още мълчат за скорошния слуачай когато пияни цигани биха лекар, майка и бебето и в Панагюрище

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 21. 21 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ченгесарска логика - не харесвал мнението им затова нямало да ги пусне

  twitter.com/voxybg
 22. 22 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#10] от "galio":

  То според теб сигурно и този, който примерно бива изнасилен, си го е заслужил сам.

 23. 23 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#20] от "vinetu":

  Защото правозащитниците защитават правата на хората, а не спазването на закона.

 24. 24 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 943 Неутрално

  БХК какво и да ги направиш все ще им е малко! Отродници!

 25. 25 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БХК незабавно трябва да организира хуманитарен авиационен коридор за бежанците, които стъпили на българска земя трябва веднага да се товарят на самолетите и да излитат за Германия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и Англия.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 26. 26 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хелзинкският комитет се грижи само за циганите, гейовете и чужденците. Не виждам какво българско има в него.

 27. 27 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#22] от "buzzjn":

  Не знам дали знаеш, но обвинението за изнасилване понякога се оказва чист шантаж.

  Както и в случая.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 28. 28 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  Станишев ли ги освободил беее...Леле, Боко какви изроди докара и постави в администрацията бедна ти е фантазията, явно си някъде на заплатка и нямаш контакт с институциите. Некадърни, тъпи и нагли и недосегаеми. Правят ти сечено, напук, бавят те, тъпи са, нахални са, виждал съм инвеститори, които стигат до ръба и само намеса на охраната предотвратява физическа саморазправа с наглия чиновник.

 29. 29 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#27] от "galio":

  Не знам ти дали знаеш, но давах пример за това колко безумно е твърдението ти.
  Не знам дали знаеш, но виновен да е този, който пострадва, е типично българско изказване и типично примиренческо поведение.
  И защо този полицейски произвол, за който става дума в статията да е "шантаж" от страна на БХК?

 30. 30 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#23] от "buzzjn":

  Надявам се Дневник да обърне внимание на коментара ти и да го направи цитат на деня

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 31. 31 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#30] от "vinetu":

  и аз

 32. 32 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Не знам дали си даваш сметка, че тези, към които е отправен последният ти въпрос, може и да не могат да четат..

 33. 33 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Весело
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  [quote#25:"42"]трябва веднага да се товарят на самолетите и да излитат за Германия, Холандия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и Англия. [/quote]
  А защо не за Русия?

 35. 35 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  комунизъм в действие!
  пишеш срещу нас? съгласен си с чуждестранните критики срещу нашата дейност?
  тогава няма да ти позволим да отидеш да видиш истинското състояние на бежанците!

  ей, тези хора ни върнаха отново в 70-те. сега съм повече от убеден, че дори закъснял, закон за лустрацията е задължителен при ново правителство!

  задължителен! и дори трябва да се помисли всички агенти на ДС и комунистическо-доносническо-предателска измет да не може да заема никакви длъжности в държавната администрация до 2050 г.

  РЕФОРМИ !
 36. 36 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Кои точно са БХК и защо трябва да получават достъп до центровете за настаняване? Нека някой, вместо да цвъка минуси, да обясни, но с текстове от закони, в които пише, че НПО задължително получават достъп, защото текст за преценка на МВР за ограничаване на достъп има в закона.

 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#29] от "buzzjn":

  Нер става дума за произвол. Прочети другите по-стари публикации по темата, за да се влезнеш в час.

  Твърде неграмотен си, за да ти обръщам повече внимание.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#35] от "Rage Against":

  Ти що мислиш, че новото правителство ще има по-различно МВР?

 39. 39 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кои са БХК за да им се дава достъп? Една шайка родоотстъпници.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Абсолютно правилно! АнтиБХК трябва да бъде закрит изобщо, единственото, което прави е да плюе по България и да защитава всякакви паразити.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 259 Неутрално

  На МВР мисленето няма да се промени - няма Европа, няма цивилизованост, няма граждански права, прозрачност, комуникативност...такива концепции не са за тях.

  Цивилизоваността ги мъчи, не им достига...

 42. 42 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Весело

  До коментар [#38] от "Чор":

  Защото като победи демократичната революция и всички ще се хванем за ръце и ще закрачим към светлото си бъдеще ... пред нас са блесна-, блесна-, блеснали жита-а-ата.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 43. 43 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#20] от "vinetu":

  Защото циганите са недосегаеми. Ако бяха го направили българи поне 2 седмици щеше да се дискутира скритият "фашизъм" в българското общество...

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Така разбират поддържането на политика на откритост и прозрачност от МВР. Ако ги харесват и хвалят - има достъп, ако не ги харесват и критикуват - няма достъп.

  Не че тия от БХК са цвете за мирисане, но поведението на МВР е тотално сбъркано!

 45. 45 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#42] от "galio":

  Тази демократична революция все повече започва да ми прилича на една друга "работническа" такава от преди почти 100 години. Още и сърбаме попарата.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 46. 46 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#38] от "Чор":

  аз мисля, че ние сме хората, които трябва да поискаме цялостни реформи в държавната администрация. и вътрешни работи, и правосъдие, и отбрана, и здравеопазване, и държавни финанси, и енергетика, и образование. всичко това трябва да се реформира из основи и да получим най-накрая стабилни и ефективно работещи институции.

  РЕФОРМИ !
 47. 47 Профил на cat_empress
  cat_empress
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако нямат какво да крият защо не ги допускат???????

  «El mundo era tan reciente que muchas cosas carecían de nombre, y para nombrarlas había que señalarlas con el dedo»
 48. 48 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#3:"subaru"]
  Браво на МВР![/quote]
  А бе тия от БХК за какви се мислят. Неква гражданска организация с "неясна цел" ще търси сметка на държавните органи.

  Too much цензура Баце.
 49. 49 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#37] от "galio":

  с този си коментар:
  1. изказваш мнение по статията;
  2. опитваш се да ме засегнеш.

 50. 50 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#42] от "galio":

  Сърцераздирателно!
  Като помисля, че сме на една ръчичка разстоянийце - само Боко да се върне от Америка с американските дупчалки за шистов газ ... И Радан Кънев да докара чичо си от Израел ....
  И Йонко Грозев веднага ще осъди България от името на бежанците и Хелсинкския комитет и ще им плати, нали Куневицата не се сърди и ще е в правителството ...

 51. 51 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Разстроено

  До коментар [#48] от "townboy":

  Имат голямо самочувствие, говорят и действат от позиция на силата спрямо българската държава. Която е разчекната и разкрачена пред тях и пред кучезащитниците ... (забележка: не включвам Зелените в тая групичка, ако те сами не се включат)

 52. 52 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#4] от "Канасубиги":

  Съвсем правилно! Освен това, "лъжите" се оборват с факти, а не с приказки. Ако нямаха кирливи ризи, нямаше да се правят на ощипани моми с БХК и щяха да дадат достъп до лагерите не само на тях, но на всяка подобна организация.

 53. 53 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално
 54. 54 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#3] от "subaru":

  Черно чувство за хумор, може би?

 55. 55 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#46] от "Rage Against":

  И какво трябва да направи МВР спрямо ХК при новия министър?
  Извинявай, ти в България ли живееш (питам за да се ориентирам)

 56. 56 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 544 Неутрално
 57. 57 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#47] от "cat_empress":

  Защото ХК разпространяваха лъжи за МВР (според МВР), а МВР има право да го направи - да реши кого да пусне и кого да не.

 58. 58 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#7] от "buzzjn":

  Интересно, дотук половината читатели се срамуват от МВР, а другата половина: не. Как така?

 59. 59 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#10] от "galio":

  Те се вършат работата. А МВР: не.

 60. 60 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#58] от "st_kilda":

  Не забравяй, че мнозина толкова ги е срам от МВР, че дори не пишат!

 61. 61 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"galio"]Еми те от БХК доста се постараха, за да си го заслужат.[/quote]
  "пооср@ха" е правилното за БХК и за още 20-на организации орбитиращи около донора им.

 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  "От Хелзинския комитет припомнят, че извършват мониторинг" ... къв мониторинг бе? Аз мога ли да отида да си правя мониторинг в германия или франция на нещо си. Като какви правят те мониторинг? Я марш!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#41] от "elibal":

  А за БХК няма права на българи, само на малцинствени групи...

 64. 64 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#26] от "neznaiko_2011":

  "Хелзинкският комитет се грижи само за циганите, гейовете и чужденците. Не виждам какво българско има в него." Ами Незнайко, циганите в България са българи, гейовете по тия ширини също. И лесбийките, и травестите. И очилатите, синеоките, луничавите и къдрокосите. А към чужденците сме гостоприемни. И всички сме хора. БХК иска да проумеем това.

 65. 65 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Весело

  Аз си мисля, че щом ние сме тук троловете ще се махнат - те не обичат да разговарят с нас ...

 66. 66 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#64] от "st_kilda":

  Абе не беше ли на маникюр ти от 18 ч ?

 67. 67 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#63] от "kamenpavlov":

  И тебе да те питам, Камене, какво са за тебе "малцинствените групи"? Извънземни?

 68. 68 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#60] от "Чор":

  Това трябва да е!

 69. 69 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#66] от "Чор":

  Не, на масаж от 20,00

 70. 70 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Крайно време е да се приложат мерки към такива организации като БХК най-вероятно по руски модел. Това, че някой получава финансиране регламентирано и не може да бъде съден за корупция, не прави действието по-полезно за обществото от това при корупция.

 71. 71 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#70] от "anonymousx":

  Нека бъдат оставени да лаят, за да поддържат съзнанието ни будно, но да не хапят - тоест, да бъдат държани далеч от местата, в които могат да вредят. Ако спрат да лаят ще се разглезим и някои по-умни сили ще могат да ни си действат необезпокоявано

 72. 72 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#59] от "st_kilda":

  А защо тези да, а онези не?

 73. 73 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#67] от "st_kilda":

  Леля Айше отсреща се чувства малцинствена, когато й го набиват подобни на БХК. Оркан, точно до нея, ходи на джамия, но яде свинско с мен, като стане време за обща трапеза. Гинчето, циганка, която работи за мои близки, винаги ми помага, като имам нужда. В семейството ми вече има арменка, Мариам, чийто предци, идвайки в България като бежанци са питали какво да работим и как бързо да научим български език. Хората, които приютхме, колкото можем сме се погрижили, не искат да работят, малко от тях искат да учат български език и само повтарят Германия, Дания, Холандия - отговорът защо ще оставя на вас - едва ли е да работят...Когато няма разделение, няма конфликт. БХК би следвало да се интересува от правата на всички, пребиваващи в България. Кражби, изнасилвания и тормоз няма да търпим, защото иначе ще заиграем друга игра...доста по-сурова.

 74. 74 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#35:"Rage Against"]

  комунизъм в действие!
  пишеш срещу нас? съгласен си с чуждестранните критики срещу нашата дейност?
  тогава няма да ти позволим да отидеш да видиш истинското състояние на бежанците! [/quote]
  Напълно си прав. В този дух болшинството от съкоментаторите ни виждат БХК като "враг на народа" (звучен комунистически термин), защото казва нелицеприятни неща и защитава неудобни каузи. Като тази на малцинствата или бежанците. Следователно е спонсориран от тъмен западен субект и заслужава шут или да го обесят. Боже, в жилите ни още бушува септемврийската кръв!

 75. 75 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А МВР не може арбитрарно да решава "тоя ще го пусна, тоя не ми отърва", защото създава недоврие, поне у мен. Защо трябва да има скрито-покрито? Един БХК ли изплаши цялото МВР на България? Ами то тогава наистина е за да плаши гаргите само.

 76. 76 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#71] от "Чор":

  Да си лаят, но да се финансират така, както се финансира гражданското общество - с джобни средства. Иначе има неравноопоставеност в лаенията от различните страни.

 77. 77 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#74] от "st_kilda":

  И досега никой не отговори кои са БХК и за какъв...да им се дава достъп до центъра за бежанци?! Правят мониторинг? А какво ги вълнува МВР мониторинга?! Не съм живял в комунизма, защото съм прекалено млад, съжалявам. Просто не намирам естествената логическа връзка между БХК като структура и неограничения им достъп до центъра. Наистина не я виждам, а са ме учили у дома да чета закона и ако нещо го пише там, да надам глас, ако не го пише, да пия една студена и да кажа на спонсора, че не са ме пуснали със страх, че ще спре кранчето.

 78. 78 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#45] от "tromokrat":

  Тя революцията е една. Започва далеч на Запад с едни гилотини.

  И понеже все не минава, търпи изменения и въвлича нови тълпи.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 79. 79 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#73] от "kamenpavlov":

  Евалата!

  +++

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 80. 80 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#69] от "st_kilda":

  И приятен масаж!

 81. 81 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#50:"Чор"]само Боко да се върне от Америка с американските дупчалки за шистов газ[/quote]

  Всъщност сега идва друго, доста по-ужасно:

  Проект на Овергаз Инк за подземна въглищна газификация
  По тази грантова схема през изминалата година българската газова компания Овергаз Инк в консорциум с партньори от 5 европейски страни подписа споразумение за финансова подкрепа на изследователски проект за подземна въглищна газификация и съхранение на СО2. Това е първият български проект, финансиран по програмата на “Изследователския фонд за въглища и стомана” (RFCS) към Европейската Комисия.

  http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=72&rub=742&id=291

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#20:"vinetu"]защо т.нар. "правозащитници" още мълчат за скорошния слуачай когато пияни цигани биха лекар, майка и бебето и в Панагюрище [/quote]

  [quote#23:"buzzjn"]Защото правозащитниците защитават правата на хората, а не спазването на закона. [/quote]

  Тоест, в правата на циганите влиза и правото безнаказано да бият лекари?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Не знам дали е хелзинкски, ама не е български.

 84. 84 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално
 85. 85 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#29:"buzzjn"]Не знам дали знаеш, но виновен да е този, който пострадва, е типично българско изказване и типично примиренческо поведение. [/quote]

  Грешиш. Такова изказване се среща често в коментарите на англичаните към статии за насилие над жени, включително малолетни.

 86. 86 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#34:"historama"]А защо не за Русия? [/quote]

  Щот там наритаха НПО-тата.

 87. 87 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#47:"cat_empress"]Ако нямат какво да крият защо не ги допускат???????[/quote]

  Щот не мой всеки да се обявява за инстанция. Аз за тез не съм гласувал.

 88. 88 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#76] от "anonymousx":

  Сред спонсорите им е и Отворено общество.

 89. 89 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#84] от "oakleaf":
  До коментар [#82] от "Viva "La Roja"":
  До коментар [#77] от "kamenpavlov":

  Йонко Грозев
  http://www.cls-sofia.org/bg/our-staff/yonko-grozev-28.html

  Интервю с Йонко Грозев, адвокат на ДПС
  http://www.dps.bg/news/media-reviews/171/intervyu-s-yonko-grozev--advokat-na-dps.aspx

  Йонко Грозев: В българското общество има латентен расизъм
  http://novinar.bg/news/jonko-grozev-v-balgarskoto-obshtestvo-ima-latenten-rasizam_MzY5NjszOQ==.html

  Ще се окаже ли партията на Кунева сборище от национални предатели и безродници?
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/13287

  Забраната на етнически партии - сблъсък на два светогледа (Й. Грозев)
  http://politiki.bg/?mod=osf&lang=1&c=cc_osf_heading&m=readDoc&p_id=9&p_inst=436799

  Кой и защо търси справедливост в Страсбург? (частта за мюсюлманското вероизповедание, както и частта "ТЕ ОСЪДИХА БЪЛГАРИЯ"
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=532&aid=12844

  Като Йонко Грозев, зам.-председател на Меглена Кунева по международната политика, който повече от 10 години води непримирима битка за признаването на "македонско малцинство". Благодарение на него през 2005 г. ОМО "Илинден"-ПИРИН спечели две дела и осъди България.
  http://www.duma.bg/node/69395

  ОМО пак кисне България
  http://www.focus-news.net/scandal/0000/00/00/1264/

 90. 91 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#90] от "Чор":

  Благодаря за сведенията. Събрани са и систематизирани по начин, за който аз нямам време.

 91. 92 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#77:"kamenpavlov"]И досега никой не отговори кои са БХК[/quote]
  Ето кои са и списък с донорите:
  http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/
  http://www.bghelsinki.org/bg/za-nas/donori/

  "Българският хелзинкски комитет (БХК) е независима неправителствена организация за защита правата на човека: политически, граждански, културни, социални. Акцент в работата ни е отстояването на правата на най-уязвимите групи: малцинства, хора в неравностойно положение, лишени от свобода, деца, жени.

  Целите на БХК са да насърчава уважение и защита правата на човека, да лобира за законодателни промени за привеждане на българското законодателство в съответствие с международните стандарти, да поощрява обществен дебат по правозащитни проблеми и да популяризира правозащитната идея сред широката общественост."

 92. 93 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Любопитно

  [quote#88:"Чор"]Сред спонсорите им е и Отворено общество[/quote]

  Това лошо ли е? Да не са издирвани за престъпления срещу човечеството?

 93. 94 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#87:"oakleaf"]Щот не мой всеки да се обявява за инстанция. Аз за тез не съм гласувал. [/quote]

  Мога да си представя за кого сте гласувал!!!

 94. 95 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#86:"oakleaf"]Щот там наритаха НПО-тата.[/quote]

  Да, там "наритаха" НПО-та, журналисти, граждани, и всякакви хора с различно от офицалното путино мнение. Ако ви харесва, там ще ви вземат с радост за агитатор.

 95. 96 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Любопитно

  [quote#3:"subaru"]Браво на МВР[/quote]

  Везните се накланят към одобрение на решението на МВР! Сега 80 одобряват "Браво" и 71-не. Нека, одобрявайте, после само да не се оплаквате пак от полицейщината! Всичко трябва с четири очи да се следи от обществеността и да няма скрити неща. Или изпозабравихте лагерите около Ловеч. Под ръководството на поделение 1248 „ВИ“ МВР гр. София, а от лятото на 1961 г. на поделение 10 001 МВР гр. София! Същото това МВР. Тогава бяха в пълна тайна и секрет. Тогава нямаше НПО-та. Въпросът е принципен, ало! Тези органи на властта, оставени без контрол, се превръщат в чудовища. Какво сте се хванали с БХК? Не само БХК, ами всяка гражданска организация трябва да има достъп, ако го поиска.

 96. 97 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#72:"Чор"]А защо тези да, а онези не?[/quote]
  Защото МВР, вместо като цивилизована институция да покажат как са си решили организацията с бежанците, се крият. А БХК си настояват и си пишат доклади, както се очаква от едно НПО.

 97. 98 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 458 Неутрално
 98. 99 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 515 Гневно

  Тия от антибългарския Хелзинкски Комитет трябва да ги експулсират от държавата, ако не и да ги натикат всички по затворите за антидържавна дейност, антибългарски расизъм и дискриминация на етническите българи!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 99. 100 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 525 Гневно

  Защо не отидат в Гуантанамо (Куба) за да видят как са настаненитам затворниците?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK