Архимандрит Симон е новият игумен на Бачковския манастир

Архимандрит Симон е новият игумен на Бачковския манастир

© Мирослав ИвановАрхимандрит Симон е новият игумен на Бачковския манастир. Решението е взето на днешното заседание Светия синод, съобщиха от пресслужбата на Българската православна църква.


Досега архимандрит Симон изпълняваше длъжността игумен на мястото на отстранения Агатоникийски епископ Борис. През февруари Светият синод реши да започне църковно-наказателно дело срещу Агатоникийския епископ Борис заради непристойни за сана му действия.


Епископ Борис беше поставен под запрещение от Светия синод, тоест без право да служи, както и бе изключен от всички листи на достоизбираемите за митрополити на БПЦ. Той беше един от двамата избрани на епархийските избори за Варненски митрополит през ноември и след протест на местните миряни синодът касира изборите, насрочи нови и извади Борис от листата заедно с Провадийския епископ Игнатий.
За времето, в което ръководи Бачковския манастир, архимандрит Симон се прояви като грижовен стопанин и добър духовен ръководител на братството му, с което си спечели доверието на Светия синод, се посочва в съобщението. Със своите действия и поведение новоназначеният игумен успя до голяма степен да възстанови доброто име на древния манастир, който от векове е силен притегателен център за християни от страната и чужбина, търсещи духовна подкрепа и утеха под сводовете му и пред чудотворния образ на Пресвета Богородица Бачковска, посочват още от синода.


Въдворяването на новия Бачковски игумен ще извърши Русенският митрополит Наум на 22 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK