Прокуратурата влезе в офиси на Цветан Василев (обновена, видео)

Цветан Василев

© Дневник

Цветан ВасилевОфиси на фирми, свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се претърсват от следствени органи. Действията са по прокурорска проверка - тази информация успя да потвърди "Дневник" от свои източници.


От прокуратурата отказаха официално коментар. "Дневник" научи обаче, че МВР оказват съдействие на държавното обвинение по водена от него проверка.


По-късно през деня от Софийска градска прокуратура разпространиха съобщение в отговор на медийния интерес, че има обиски и изземване на документи по досъдебно производство, което тече и че за тях има издадени 19 разрешения от Софийски градски съд. Те не споменават имена, фирми и причина за проверката, но стана ясно, че се отнася за проверката срещу Василев.
Бизнес сграда на бул. "Цар Борис III" 159 е била обградена от полиция тази сутрин. В нея се намира ТВ7, но има и офиси на КТБ и застрахователно дружество "Виктория". И към 12:30 пред двата входа на сградата има полицейски автомобили, а служители на реда проверяват всеки влизащ, видя репортер на "Дневник".


ТВ7 и КТБ: Не проверяват нас


В обедните си новиви ТВ7 съобщи, че при тях няма полиция.


От КТБ разпространиха официално съобщение, че "банката не е обект на проверки и помещения на банката не са обект на претърсване и изземане, каквито неверни твърдения се излъчват в публичното пространство".


Те настояват още "прокуратурата незабавно да информира медиите и обществеността, че предприетите процесуално-следствени действия не са насочени срещу банката".


Полицията пред сградата, в която има офиси на КТБ

© Дневник

Полицията пред сградата, в която има офиси на КТБ


Не е ясно във връзка с кой сигнал се извършва проверката


- дали по този на "Протестна мрежа" за Василев, Николай Бареков и Делян Пеевски или по друг.


Малко след информацията за обиските се появи и друга - че банкерът е проверяван за поръчано убийство на Пеевски (повече - четете тук).


Сайтът "Клуб Z" съобщи, позовавайки се на своя информация, че има и задържани "хора от близкото обкръжение на банкера", но това не е официално потвърдено. Към 15 часа източник на "Дневник" каза, че засега няма задържани.


В четвъртък стана ясно, че Цветан Василев ще бъде разпитван, след като се завърне от чужбина по проверката по сигнала на "Протестна мрежа". Той би редовно призован, но не е ясно кога ще е в България. От прокуратурата обявиха, че са били извикани 12 души на разпит, сред които от ръководството на банката, охранители, архивари и други служители.


Снощи КТБ реагира с официална позиция, в която заяви, че има "обосновани съмнения", че прокуратурата се използва в кампания срещу нея.


В тази сграда има офиси и на ТВ7, но за тях няма потвърждение да се претърсват

© Дневник

В тази сграда има офиси и на ТВ7, но за тях няма потвърждение да се претърсват


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK