Апелативният съд отмени присъдата на бившия шеф на Агенцията по вписванията

Виолета Николова

© Цветелина Белутова, Капитал

Виолета НиколоваПетгодишната осъдителна присъда на бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше отменена от Софийския апелативен съд. По делото за получените бонуси беше оправдана и финансистката Тотка Стоилова, предаде БНР.  


Ефективната присъда на Николова и условната на Стоилова бяха произнесени миналия октомври от състав на Софийски градски съд с председател Десислав Любомиров. Същият съдия наскоро оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по едно от делата му.


Тогава съдът прие, че Николова е превишила правата си по Наредбата за допълнителното материално стимулиране и така е ощетила държавния бюджет. Тогава Градският съд оправда третата подсъдима Ирина Иванова, също бивш служител на Агенцията по вписванията.
Апелативният съд потвърди присъдата на Градския само в тази оправдателна част. Ефективната присъда на Виолета Николова на първа инстанция беше изненадваща със своята тежест, още повече, прокуратурата поиска условни присъди за трите подсъдими.


Прокуратурата може да протестира оправдателните присъди по т.нар. дело за чиновническите бонуси пред Върховен касационен съд.


Виолета Николова беше уволнена през февруари 2012 г. Причината - че беше получила 73 000 лева бонуси през 2011 г., като  48 000 лв. от тях тя си беше раздала сама.


Николова е обвинена за това, че за  периода 19.07 - 19.12.2011 г. в  София като изпълнителен директор на агенцията при условията на продължавано престъпление като извършител и в съучастие с Райна Иванова – помагач, е присвоила пари от бюджета на Агенцията по вписванията в големи размери – 53 000 лв., които са ѝ поверени, за да ги управлява.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK