#ДАНСwithme година по-късно: Оставка кога? (хронология)"Приятели, мина една година. Време е да довършим започнатото! Не трябва да позволяваме всичко да се развива по техния сценарий", това обръщение във "Фейсбук" призовава за масови протести днес в цялата страна. Предаваме на живо събитията от мястото, където бяха най-многолюдните протести - пред Министерски съвет.

20.50 часа
Полицаи подканиха седящите на асфалта в средата на моста да освободят пътното платно. Хората доброволно се оттеглиха на тротоара, където продължиха със заниманията си. Пуснато е движението през "Орлов мост" във всички посоки.


20.40 
Идващите откъм националния стадион автомобили могат да минават по Орлов мост в посока хотел "Плиска" и Военна академия. За другите посоки все още движението не е възстановено. В зоната на моста между орлите, хората стоят, говорят си, карат колелета и скейтове.


20.25 часа
Почти два часа и половина, след началото на юбилейния протест, хората започнаха да се разотиват. Останалите на площада играят хоро, под звуците на "Бяла роза". Движението по "Орлов мост" още не е възстановено, въпреки че има малко хора.
20.05 
Иво Божков, който редовно излъчва протеста на живо, прочете декларация на "Протестна мрежа" за незабавни избори и референдум по изборните въпроси. Завършва с това, че натискът, когото се случи, трябва да продължи, независимо, че оставката ще е скоро. 


Хората на площада запазиха минута мълчания в памет на Александър Стамболийски, убит на тази дата. Събралите се изпяха химна. Протестиращи блокираха движението и на "Орлов мост".


20.00
Пред парламента е монтиран микрофон. Иван Станчов пръв взе думата:"Стига България да страда. Време е за промяна. Браво на вас и успех за България", бяха неговите думи. Цветозар Вълков от редовните протестиращи, покани Юлия Берберян като жената, която всяка вечер е на протеста. Хората скандираха "Юлия".


Вълков каза, че мафията се скара и си занимава. Той благодари и на Асен Генов, който създаде първото събитие във "Фейсбук" за протеста на 14 юни 2013 година. Вълков призова също да се събере протест по врем на КСНС във вторник.


Появи се и вечният герой Йоло Денев, който призова за обсада на парламента за 10 дни, "за да ги изгоним".


Александър Кирицов от "Ранобудните студенти", с изписана "Оставка" на гърдите си, каза, че всички са двигател на протеста и ще има същата нетърпимост към всеки, който дойде и не спазва правилата.


19.55 
След доматите, по сградата на парламента полетяха и яйца. 


19.35 
Към сградата на парламента полетяха домати. Хората от предните редици започнаха да удрят и загражденията около сградата. Към полицаите отпред са адресирани виковете: "Пазите престъпници". Гръмнаха няколко пиратки, но сериозно напрежение няма.


19.25 
Протестното шествие стигна сградата на Народното събрание, къде се заформи импровизиран митинг. Виковете "У-у-у-у" и освиркванията се засилиха чувствително. Виковете "Оставка" също станаха по-силни.

#ДАНСwithme година по-късно: Оставка кога? (хронология)

19.00 
Протестиращите, събрали се пред сградата на правителството, потеглиха на традиционното си шествие към парламента. Част от него са около 3000 души.


18.45 
Пред сградата на МС вече има няколко хиляди души. Масовостта напомня силните дни на протестите.


18.30 
Появи се група хора със знамена на БЗНС, които се присъединяват към протеста. Сред хората са част от лидерите на "Републиканския блок" Радан Кънев, Корман Исмаилов, Прошко Прошков, Божидар Лукарски. Движението по бул. "Цар Освободител" от ЦУМ до улица "Раковски" е спряно.


18.15 
Пред Министерски съвет се събраха първите участници в протестния митинг, който отбелязва една година от протестите срещу назначението на Делян Пеевски. За момента, на мястото има около 500 души.


Чуват се виковете "Оставка". От към НС пристигна група от "Ранобудните студенти", които пееха песента "Пацо от дупница шаля-ля-ля". Чува се и рефренът "Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK