Съдът освободи обвинените за опит за убийство на Пеевски, заради абсолютна липса на доказателства

Двама от задържани на влизане в Софийски градски съд. Впоследствие заседанието се проведе в МВР болница

© Дневник

Двама от задържани на влизане в Софийски градски съд. Впоследствие заседанието се проведе в МВР болницаСофийският градски съд (СГС) не уважи искането за задръжане на тримата, които бяха обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. На тях не им е наложена никаква мярка за неотклонение, защото няма абсолютно никакви доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че са опитали да убият Пеевски.


В четвъртък сутринта, Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов са били задържани още при претърсването в домовете им.  Прокуратурата съобщи пестеливо за случая едва в петък следобед. Впоследствие стана ясно, че от държавното обвинение искат тримата да бъдат задържани за постоянно. Наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов не се появи пред медиите, за да даде подробности.


Съдът  днес дори не е обсъдил дали тримата биха се укрили, ако са на свобода, или биха извършили друго престъпление (каквито предпоставки трябва да са налице, за да се наложи мярка за неотклонение - задържане под стража). Определението на съда, с председател Димитрина Ангелова не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.
На практика съдът е обявил, че не само няма обосновано предположение, че тримата са искали "умишлено да умъртвят" (както пише в прокурорското постановление за привличане) Пеевски, но и не са осъществили никакво действие в тази насока - т.е. не може да се говори по никакъв начин за опит за убийство. Единствената хипотеза е, че става дума за приготовление за убийство - престъпление, което се наказва до три години затвор (и съответно ще е по-трудно да бъде искано постоянно задържане на обвиняемите) и което е подсъдно на Софийския районен съд. Всичко това са хипотези, защото нито прокуратурата, нито пресецентъра на Софийски градски съд са разпространили каквато и да е било информация по случая.


"Съдът беше така любезен да обсъди и факта, че няма нито едно доказателство, дори за административно нарушение, камо ли пък за престъпление. Единствената връзка между обвиняемите е това, че са приятели", заяви след заседанието адвокат Никола Хаджигенов, който защитава Георги Христов. 


От обвинението не са посочили в кой ден тримата са се опитали да убият депутата от ДПС, как, къде и какво им е попречило. В постановлението за привличане на обвиняемите единствено е било посочено, че деянието е незавършено по независещи от задържаните причини - били са арестувани от МВР.


Заседание в интензивното
"По делото няма нито едно доказателство, за каквото и да било. Дори не се споменава думата убийство. Самата правна конструкция на обвинението беше малоумна. Не е възможно в правния свят да съществува опит за убийство в продължение на 42 дни. Твърди се, че опитът за убийство е към май месец, не е ясно кога през май, което към датата на задържане 11 юни означава 42 дни. Не може да съществува опит за убийство, дори и приготовление не може да съществува... Опитвали са до го убият 42 дни ли?", заяви още Хаджигонев.


Той брифира журналистите пред входа на МВР болница, където се проведе заседанието. Това се наложи, защото един от арестуваните – Красимир Методиев е в прединфарктно състояние и е в интензивното отделение още от четвъртък вечерта.  Състоянието му е било толкова тежко, че заседанието е трябвало да се проведе в интензивното отделението на лечебното заведение, за да може Методиев да е на системи. Съдът веднъж даде и час почивка, за да може на задържания да бъдат влети лекарства.


Двам охранители, един анонимен свидетел и няколко СРС-та
Връзката между тримата задържани е че се познават от над 20 години, като четвърти техен познат - Бисер (по непотвърдена информация с фамилия Димов) става свидетел срещу тях. Освен това по делото има приложени специални разузнавателни средства и видеонаблюдение.


Засечените разговори, по думите на Хаджигонев, били обикновени, като на няколко пъти името на Делян Пеевски се споменава, но не и в изречение с убийство.


"Делян Пеевски се споменава в разговор между трети или четвърти лица тип Делян Пеевски това, Делян Пеевски онова. Някакви хора си говорят и споменават Делян Пеевски. Не може да се направи и словесна връзка между името му и убийство. Аз например министъра на вътрешните работи и главния прокурор ги споменавам ежедневно и то не винаги с добро", заяви още Хаджигонев.


Всичко започва от оплакването на двама дългогодишни служители на Делян Пеевски, които по информация на в. "Труд" са охранители на депутата, които подават сигнал до полицията. В него те посочват, че "някой се опитва да им разбие охраната". Отново обаче не става известно кога и по какъв начин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK