Делото срещу Станишев пак отложено

Делото срещу Станишев пак отложено

© Анелия НиколоваДелото срещу Сергей Станишев, обвинен за изгубването на седем секретни доклада на ДАНС и МВР по времето, когато е бил премиер (2005 - 2009 г.), отново не тръгна в Софийския градски съд. Съдия Александра Йорданова отложи процеса за 29 септември, тъй като на Станишев все още не е връчено постановлението на прокуратурата, с което нказателната отговорност беше заменена с искане за административно наказание.


Според обяснението на юристи проблемът възниквал от това, че постановлението на прокуратурата е с гриф "Секретно" и поради това не можело да се връчи на обвиняемия, а законът пък същевременно изисква той да го получи - без това процесът не може да тръгне в съда. Засекретеното прокурорско постановление било изпратено на съда и на секретното деловодство на Народното събрание, но днес в съдебната зала беше прочетен отговорът на председателя на парламента Михаил Миков, че той нямал право да го връчи на депутата Станишев.


Същевременно пък съдът не може да разсекрети постановлението, за да бъде то връчено на адвокатите на Станишев, това можел да направи само онзи, който е сложил грифа "Секретно", тоест прокуратурата. Съдия Йорданова разпореди на прокуратурата да приведе постановлението "във вид", в който то да може да бъде връчено на обвиняемия Станишев. Неговия адвокат - Васил Василев, уточни, че определението на съдията би трябвало да означава да се изготви копие на документа без грифа "Секретно", а не да се привежда в какъвто и да било друг вид. Наблюдаващият прокурор си тръгна, отказвайки да осветли пред медиите асбурдната ситуация, в която е изпаднало делото срещу Станишев.


................

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK