Прокопиев: Отговорността за феномена Пеевски - Василев е на политиците

Прокопиев: Отговорността за феномена Пеевски - Василев е на политиците

© Надежда Чипева, КапиталМоделът КТБ е уродливо формирование, което клати цялата държава, защото е хванало в едни и същи ръце институции, които е призвано да се контролират взаимно - медии, съдебна власт, регулатори, политическа власт. Това коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".


Той посочи, че отговорността за създаването на този феномен е на политическите партии, които са го хранели и са го подкрепяли с действията си. Според Прокопиев в това се крие е решението на проблема, като се променят системата и правилата на играта.


"Не е въпросът дали КТБ е лоша или добра, въпросът е да няма повече КТБ схеми. Защото в момента има опити за реконструкция на модела КТБ от всеки един от участниците в спора", посочи той.
Политическата власт с помощта на медии и на други лобистки ресурси генерира финансов ресурс, който се обръща в повече политическа власт и системата става все по-голяма. Такава пирамида започва да се срива от собствената си тежест, когато основата й спре да расте. България в един момент се оказа много малко място, за да може това огромно животно да се храни с ресурсите й", коментира бизнесменът.


Корените на този феномен според Прокопиев се коренят и в недостатъчното съпротивителни сили на обществото и регулаторите, съдебната гилдия, политическите партии. Тази машина има за цел да унищожава политическите конкуренти, които дръзнат да се опълчат, обясни той. Според него схемата е започнала да се създава в края на тройната коалиция. В един момент Пеевски беше уволнен като заместник-министър от премиера Станишев за корупция, а после тотално реабилитиран и с това започна създаването на феномена.


Според Прокопиев и БНБ, и Комисията за финансов надзор не могат повече да мълчат в тази ситуация, а централната банка трябва да провери ситуацията в КТБ. Финансовият надзор пък - "Булгартабак холдинг" след смяната на собствеността неотдавна, когато неизвестно физическо лице купи 80% от холдинга.


Очевидно групата на Пеевски атакува фронтално КТБ чрез някои медии и иска да я разклати. А прокуратурата и финансовите регулатори имат достатъчно основания да проверяват, защото е допусната концентрацията на толкова риск на едно място.


И Василев, и Пеевски не разбраха, че с разрушаването на институциите в България режат клона, на който стоят. "Ако институциите са по този начин подчинени на политическата корупция, всъщност у нас няма нормална бизнес среда и всичките активи, които са изкупили, не им вършат никаква работа, защото няма на кого да ги продадат", допълни Прокопиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK