Плевнелиев: Влизането в спиралата на трайна нестабилност днес е най-голямата заплаха за България

Съветът за национална сигурност КСНС при президента решава за предсрочните избори

© Велко Ангелов, Капитал

Съветът за национална сигурност КСНС при президента решава за предсрочните избориДатата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Сега е необходим здрав разум, за да не се компрометира волята на суверена. Това заяви в началото на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев. Изказването му беше разпространено от прессекретариата на държавния глава след края на срещата.


Влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България, добави той.


Плевнелиев призова за анализ анализ на най-важното, което трябва да се свърши в следващите месеци от парламента и изпълнителната власт, за да се осигури плавен преход към ново, по-високо ниво на стабилност и легитимност на институциите. "Трябва заедно да оценим рисковите проекти и да набележим необходимите мерки. Необходима ли е актуализация на бюджета? Възможна ли е газова криза в страната покрай конфликта Русия – Украйна; рисковете пред приходната и разходната част в бюджета също трябва да се адресират. Как да мотивираме общините и бенефициентите да ускорят усвояването на еврофондовете в най-решителния момент", смята той. 
Плевнелиев постави въпросите около проекта "Южен поток", който трябва да се приведе в съответствие със законодателството и добрите практики в Европейския съюз, за споразумението за партньорство с ЕК за 2014 – 2020 година, което не търпи отлагане.


Ето пълния текст на изказването на държавния глава в началото на заседанието на КСНС:


Свиках днешното заседание, защото съм уверен, че в сегашната усложнена политическа ситуация е важно да излъчим ясен сигнал към нацията, към пазарите и към партньорите, че политическите сили и институциите в България работят за стабилност. Политическите кризи са част от демократичния процес, имало ги е и ще ги има, но е важно как ги преодоляваме. Липсата на диалог и самоцелното политическо противопоставяне със сигурност ще задълбочат тежката ситуация, в която се намираме, и няма да решат нито един от наболелите проблеми. Затова апелирам за национално отговорно поведение. Нека оставим партийните страсти на заден план и покажем на народа друго, по-конструктивно лице на политическия елит в страната. 


През последните седмици партиите, поддържащи правителството, както и опозицията, по недвусмислен начин дадоха да се разбере, че в рамките на настоящия парламент е почти невъзможно структурирането на работещ и устойчив кабинет, който да е в състояние да проведе все по-неотложните реформи и да преодолее критично ниското доверие на гражданите. Настоящата политическа криза трябва да бъде решена бързо, защото се отразява негативно на  хората, на бизнеса, на икономиката, на държавата. Доказателство за това е сваленият преди дни кредитен рейтинг на България, за пръв път от много години. Важно е да покажем друг, различен и отговорен подход, като  излъчим сигнал за смирение и за сътрудничество поне по стратегическите национални приоритети. Да покажем на народа и партньорите, че работим за стабилност и знаем как да я постигнем.


Затова е важно да постигнем съгласие дали и кога ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Необходимо е достатъчно време за подготовка, за да не поставим под съмнение легитимността на изборния процес и изборните резултати. За мен е особено важно и какво ще се случи след тези избори – ще имаме ли стабилно Народно събрание и правителство, което да се ползва с доверие и подкрепа,  за да може успешно да проведе необходимите реформи.


Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Сега е необходим здрав разум, за да не се компрометира волята на суверена. Влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България.


Нека дадем пример и покажем стремеж за съгласие и решаване, а не задълбочаване на кризата. Да направим анализ на най-важното, което трябва да се свърши в следващите месеци от парламент и изпълнителна власт, за да осигурим плавен преход към ново, по-високо ниво на стабилност и легитимност на институциите. Трябва заедно да оценим рисковите проекти и да набележим необходимите мерки. Необходима ли е актуализация на бюджета? Възможна ли е газова криза в страната покрай конфликта Русия – Украйна; рисковете пред приходната и разходната част в бюджета също трябва да се адресират. Как да мотивираме общините и бенефициентите да ускорят усвояването на еврофондовете в най-решителния момент.


Тук са въпросите около проекта "Южен поток", който трябва да се приведе в съответствие със законодателството и добрите практики в Европейския съюз. Споразумението за партньорство с ЕК за 2014 – 2020 година също не търпи отлагане. Има отдавна нереформирани сектори, които генерират трайна нестабилност – например здравеопазване, енергетика и др. Има критични и много рискови проекти, които могат рязко да дестабилизират финансите на държавата – например потенциална загуба на делото за АЕЦ "Белене", кредиторите на БДЖ да удовлетворят вземанията си, продавайки мотрисите, дефицити и не разплатени задължения на болници и общини, както и замразените от Европейската комисия плащания по две оперативни програми. 


Прочетох внимателно последния Доклад на Европейската комисия, забележките по Договора за партньорство, препоръките на МВФ за България и решението на Standard&Poor’s  да намалят кредитния рейтинг. Надявам се и Вие да сте ги прочели. Обобщавам казаното от тях в едно изречение – политическа нестабилност и липса на реформи. Все още не е късно да стартираме важни и необходими за страната реформи, но след две до три години ще бъде фатално късно. Толкова е скъсен хоризонтът.


Секторите, които трябва да се реформират са ясни – посочват ги и Европейската комисия, и МВФ, и Световна банка, и кредитните агенции. Давам си сметка, че изпълнението на неотложните реформи е свързано със съответната  политическа цена и затова залагам на обединението, като предлагам текст на декларация за политическо съгласие за реформи. Ще се радвам да я подкрепите. Надявам се всички съзнаваме, че най-тежката цена при липса на реформи ще я плати народът и нашите деца за десетилетия напред.


Поставям и темата за българския комисар в следващата Европейска комисия. Не си представям днес да дебатираме конкретни имена, но се надявам да излъчим към гражданите и към европейските партньори ясен сигнал, че България може по един достоен начин да определи своя комисар. В тежката ситуация, в която се намираме, на замразени плащания по две европейски програми и недобра репутация в Брюксел, е важно да излъчим безспорна кандидатура с доказани качества, с висока репутация на европейската сцена, за да получим добър ресор и защитим ефективно българския национален интерес.


Надявам се на конструктивен диалог. Има много важни решения за взимане и неотложни задачи за вършене. Има и приоритети, които ни обединяват. Основната задача е да се успокои нацията. Народът не е разделен, но има голяма опасност моделът на взаимна неприязън и тежка политическа конфронтация да промени това. Призовавам за повече добронамереност и диалог, за спокойствие и стабилност, като оставим тежкото партийно противопоставяне зад нас и гледаме напред. По важните за обществото въпроси оттук нататък е необходим национално отговорен подход. Народът има усет. Той лесно разпознава популизма, партизанския подход и тези които задълбочават проблемите. Вярвам, че успешни ще бъдат политиците, които предлагат работещи решения и постигат резултати по тях. Дневният ред на обществото не е политическото противопоставяне и кой - кого. Реалните проблеми на народа са работа, доходи, пенсии, здраве, демография, справедливост, корупция.


Затова намирам за особено важно днес да излезем с ясно послание към всички във и извън България за това какво предстои оттук нататък. Знам много добре докъде се простират правомощията ми като президент и по тази причина няма да посоча дали и кога правителството да подава оставка, но също така знам и своята отговорност пред нацията. Трябва да излезем пред гражданите с ясно послание и отговори на въпросите, които днес вълнуват всички. Продължава ли правителството да работи, с каква парламентарна и обществена подкрепа ще се ползва? Ако да, тогава няма какво да дискутираме и да се състезаваме в политическо остроумие. Управляващите да си носят отговорността и да решават проблемите. Ако това е невъзможно, то може ли в рамките на 42-ото Народно събрание да се постигне друг формат и състав на стабилно правителство? Ако не, то по правилата на демокрацията предстоят избори. Само след като дадем отговор и решение на този въпрос, можем да пристъпим към други важни стъпки, гарантиращи плавния преход към новото 43-то Народно събрание.


Днешното заседание по правилата на КСНС се квалифицира като извънредно, най-малкото защото редовно заседание се свиква с 15 дни предизвестие. Не разполагах с такова време, защото обявих свикването на извънредно заседание преди седмица, в деня, в който мандатоносителят изненада всички, като посочи възможна дата за избори в края на юли. Опозицията отговори с дата 28 септември, а коалиционният партньор посочи три варианта, от които най-вероятен – края на ноември. Четвъртата парламентарно представена политическа сила предложи 20 юли.


Сега разбирате защо в този ден заявих, че в ситуация на непредсказуемост и тежка политическа криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят, е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания и дати за избори. Свиках днешното заседание, защото вярвам, че КСНС е добро място за дискусии, за постигане на единомислие и намиране на отговорни решения. С по-малко пропаганда и с повече добър тон и мисъл за хората, ще стигнем далече. Искам да ви уверя, че съм готов да бъда част от решението, но то зависи преди всичко от мандатоносителя и управляващата коалиция.


Сега ще чуя всяка една от парламентарно представените политически сили, като ще си позволя за последен път да подчертая, че настоящата политическа ситуация не може да продължава още дълго, а българският народ със сигурност ще оцени отговорното ни поведение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK