Местан е доволен, че разумът надделял (видео)

Съветът за национална сигурност КСНС при президента решава за предсрочните избори
Владимир Писанчев, Кристиан Вигенин, Бойко Борисов, Лютви Местан, Волен Сидеров

© Юлия Лазарова

Съветът за национална сигурност КСНС при президента решава за предсрочните избори Владимир Писанчев, Кристиан Вигенин, Бойко Борисов, Лютви Местан, Волен СидеровДоволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента, помолен да коментира решението на съвета за предсрочни избори между 28 септември и 12 октомври.


"Ако изразът ви се струва стилистично маркиран и отключва асоциации с пресконференцията на ДПС с онзи знаменит четвъртък, чувството ви не е измамно. Особен съм доволен, че в окончателното становище се съдържат две признания – еднакво верни, че евровотът както непрелегитимира кабинета "Орешарски" с нов кредит на доверие, за да е възможно той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление със силни реформи. Затова наистина е необходимо по-широко обществено съгласие и подкрепа, така наред с това становището на КСНС се съдържа не по-малко вярната констатация, че евровотът не зададе ясна алтернатива", допълни Местан.


При това положение решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори не е израз на признание за провал, а е израз на една друга степен на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес, коментира той.
В началото на следващата седмица остава да определим срочната дата – 28 септември, 5 или 12 октомври. За нас са отворени и трите опции, посочи Местан.


Според него повече коментари са излишни при положение, че е постигнато съгласие за окончателно становище. Би било леко некоректно да се представят и партийни прочити, освен това рискуваме да бъдем уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие, каза още лидерът на ДПС.


Предстоят консултации за определяне на ясни принципи и критерии за номиниране на български еврокомисар, за да разчитаме на силен ресор за България. Освен това предстои очертаването на кръга въпроси важни за държавата, които ще стоят пред парламента и пред изпълнителните власти, както на този кабинет, така и на служебния, тъй като другото нещо, за което се съгласихме, е провеждането на свободни и честни избори, коментира Местан.


Попитан как ще бъде търсена алтернатива, Местан посочи, че консултациите нямат за цел да търсят алтернатива. "Алтернативата се задава и се продуцира като конкретен формат на властта от суверен. Затова са изборите. Политическите сили участват в този процес чрез заявяването на своите политически платформи. Има състезание на политически платформи, това е смисълът на изборите и когото суверенът посочи като субект на властта, той ще е или които политически сили биха се радвали на сериозна обществена подкрепа да формират следващо управление на страната", каза още Лютви Местан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK