Светият синод настоя за забрана на гей парада

Кадърът е от шествието "София прайд" през  2012г.

© Юлия Лазарова

Кадърът е от шествието "София прайд" през 2012г.Светият синод поиска забрана на гей парада на 21 юни. Синодът се обръща към държавните и общински институции, както и към самите организатори на "София Прайд 2014" с призив те да анулират "този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност", се посочва в съобщението от пресцентъра на патриаршията.


"Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси: Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните? Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот? Откога безчестието "не е срамно"  и  "не е опустошително" за нас и за хората около нас? Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?"


"При това в очевидно противоречие със заповедите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, "Който стана за нас Премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление (1 Кор. 1:30)?"
"Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашето Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог".


А царството Божие, според св. ап. Павел е правда, радост и мир в Св. Дух.


"Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо. Храната е за корема, и коремът за храната; но Бог ще погуби и едното и другото. Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ - за тялото. Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си. /…/ А който се съединява с Господа, един дух е с Него. Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши. Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии" (1 Кор. 6:9-14, 17-20).


"Жадувайки за вечно спасение, ние трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. Затова Светият синод не може да одобри провеждането на събития в центъра на Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие. Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото "Против правилата". Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество", се посочва още в съобщението.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK