Борисов обяви война на управляващите и се закани: "реваншизъм до дупка" (видео)

Бойко Борисов и Сергей Станишев се здрависват преди вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

© Велко Ангелов, Капитал

Бойко Борисов и Сергей Станишев се здрависват преди вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че толерантността му към управляващите е изчерпана и им обявява война. След като демонстративно напусна пленарната зала в знак на несъгласие с БСП и ДПС, че днес трябва да бъде обсъдено ветото върху новия закон за МВР, Борисов каза, че двете партии и "Атака" са се отметнали от приетите договорки на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за приоритетите на парламента до разпускането му.


По-рано тази сутрин при обсъждането на седмичната програма на парламента Борисов предложи да отпадне разглеждането на промените в Наказателния кодекс, свързани с давността на дела по престъпления от комунистическия режим, които се подкрепят от ДПС. Обсъждането влезе в дневния ред по искане на ГЕРБ и с гласовете на ДПС. В замяна Борисов поиска управляващите да се откажат от обсъждането на ветото на закона за МВР, което те направиха по-късно.


Изказването на Борисов пред журналистите в кулоарите на Народното събрание.

"Предложих най-толерантните неща от трибуната на парламента. Те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера. Те редактираха целия този ден заедно с Мишо Миков", заяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти в парламента. Според него гласуването на ветото е в противоречие с уговорката първо да бъдат приети приоритетите на законодателната и изпълнителната власт. Това обаче щяло да стане във вторник, когато лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан са свободни. Станишев е в Брюксел до четвъртък, а Местан отсъства в четвъртък и петък.


"Цялата толерантност, която проявих... Оттук нататък – война", заяви Борисов в кулоарите. "Те не заслужават толерантност – реваншизъм до дупка", закани се той и демонстративно скъса лист, който по-рано сочеше, докато говореше за споразумението от Консултативния съвет за национална сигурност. И заяви, че партията му ще се бори "дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, прието от този парламент, да бъде съборено. Те се подиграха с мен".
На БСП, на ДПС и на "Атака" вяра не може да се има, продължи Борисов. И настоя управляващите да се извинят публично за направеното днес. "Видяхте, вчера пръв осъдих, че им изгориха знамето. И съм два пъти пръв за една година! И проявявам цялата толерантност", каза още той.


След отлагането на разискванията по закона за МВР, предложено от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов, от "Атака" поискаха почивка, за да може БСП, ДПС и ГЕРБ "да се разберат".


В почивката депутатите от БСП се събраха на заседание на парламентарната си група, водено от Янаки Стоилов, заради отсъствието на Станишев. Било им обяснено защо се правят тези маньоври в седмичната програма - за да се види дали Борисов ще спази думата си да оттегли поправките в Наказателния кодекс, както е обещал, срещу отлагане на ветото.


Депутатите се подразнили на партньора ДПС, който на председателския съвет преди заседанието на парламента е подкрепил исканията и на ГЕРБ, и на БСП. Депутатите от левицата се разбрали още веднага да започнат консултации с останалите групи за гласуване на ветото, за чието преодоляване са нужни 121 гласа и според сроковете в парламента до 15 дни от постъпването му трябва да влезе в дневния ред на Народното събрание. Според тях не трябва да се чака следващата седмица, когато се очаква парламентарните партии да седнат на една маса и да дискутират по приоритетите до края на това управление.


Изказването на Борисов от парламентарната трибуна.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред журналисти, че на срещата при президента вчера не е обсъждано ветото на държавния глава, а са се разбрали следващия  вторник да се консултират по приоритетите на парламента до разпускането му. Предстои такава среща, но ако някой вече е обявил война и реваншизъм, това е политика, в която ДПС няма да участва. "Ако някой търси повод да обявява война, това е негов проблем, нас в такава игра ни няма", каза още той. И добави, че ако в българското общество има разбираеми реакции срещу едни или други коалиции, то авторитарните рефлекси, които се събуждат, също не са алтернативата, която ще изведе България към по-добро.


След почивката зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов обяви, че в този парламент текат странни пазарлъци между БСП, ГЕРБ и ДПС. "Борисов в своето изказване заяви, че тук имало някакво съгласие и бил постигнат някакъв консенсус по формулата, която предложил и изложил Местан. За нас това е абсолютно недопустимо. Вижда се, че съгласието продължава по закони, които започвате да приемате на първо и второ четене", каза Шопов по повод обсъждането на промените в закона за военноинвалидите, който левицата обяви за свой приоритет. "За нас ще е много важно кой ще прави кворума в тази зала, защото това ще е елемент от тази сделка и пазарлък, който се основава на формулата на г-н Местан", каза още Шопов и поиска поименна проверка, след което депутатите му напуснаха залата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK