Да се заплаща допълнителният труд на учителите, иска синдикатът

Янка Такева. Снимката е архивна.

© Красимир Юскеселиев

Янка Такева. Снимката е архивна.Проучване показва, че учителите работят по 62 часа седмично, вместо по 40, както е според Кодекса на труда. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, която представи проучването, обясни как е разпределено работното време на учителите.


"Освен нормата "преподавателска заетост" учителят има още консултации, работа с родители, работа с изоставащи, с напреднали деца, педагогически съвети, около два часа от работното му време е свързано с преглеждане на класни работи, тестове", каза Такева.


Годишният отпуск на учителите е 56 работни дни, но те нямат право да почиват по време на учебната година. Синдикатът ще настоява в Колективния трудов договор да се запише самоподготовката за следващия учебен ден на преподавателите да може да се извършва на място по желание на учителя, а не само в училище, обяви Такева.


"Учителят да има възможност през цялата учебна година, когато му се наложи, да си вземе отпуск, защото никой не е застрахован, че неговото семейство трябва да се разболява, или да има нужда и потребност само пролетната, лятната и зимната ваканция. И третото нещо, което ще поискаме: тези допълнителни часове, в които работи учителят, да му бъдат заплатени", заяви председателят на синдиката на учителите.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK