Багери събарят сградата на летище Божурище (видео)

Багери събарят сградата на летище Божурище (видео)

© Цветелина Николаева, КапиталБагери започнаха да събарят хангарите на летище Божурище, съобщи "Фокус", цитирайки местни жители. За проблема потвърди и зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който днес от трибуната на Народното събрание призова депутатите да отидат на летището, както и "всички родолюбци, които се чувстват отговорни за историята на България".


Миналата година беше сформирана временна парламентарна комисия за едно от най-старите летища в света, която да проучи сделката за летището и процедурата по обявяването за паметник на културата. Според инвеститора на обекта "Индустриален парк София" АД не е започвала процедурата въпреки опитите на двама министри на културата - Стефан Данаилов и Вежди Рашидов.


"Фокус" пише, че не е известно по чие нареждане и с чие разрешение се извършват дейностите по събарянето на сградата. "Призовавам всички българи, всички родолюбци, които се чувстват отговорни за историята на България, да отидат на летище Божурище", заяви днес Красимир Велчев и добави, че вчера е предложил парламентът да разгледа точка по случая. "Има ли родолюбци? Случайно ли депутатът от "Атака" изчезна по време на гласуването на доклада на временната комисия, за да бъдат предупредени италианците да дойдат да срутят", попита Велчев.
След това добави: "Ако вашата къща е паметник на културата и трябва да смените керемидите, каква е процедурата през министерството? Сега как това стана за един ден, унищожава се историята на България? Защо не разберете това, че не всичко е кебапчета? Хората, които управляват, са безделници. Вие защитавате техните позиции. Не заставате като граждани".


Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов добави: "Ако в Италия едно камъче се премести, което е национален паметник на културата, директно в прокуратурата".


Теренът, на който се намира едно от най-старите летища в Европа, е заменен през 2005 г. от военното министерство за 50 апартамента, но сделката е дадена на военната прокуратура и в крайна сметка през 2007 г. "Индустриален парк София" АД със собственици италиански инвеститори получава земята с площ 1054 дка срещу 106 апартамента в София и Пловдив и доплащане. През 2008 г. тогавашният министър на културата Стефан Данаилов започва процедура по обявяването на летището за културен паметник, а през 2010 г. наследникът му на поста Вежди Рашидов (ГЕРБ) издава и такава заповед. Тя беше отменена от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) през ноември, а парламентът създаде временна комисия по случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK