Предизборно ДПС се сети за законови облекчения на пострадали от т. нар. Възродителен процес

Предизборно ДПС се сети за законови облекчения на пострадали от т. нар. Възродителен процес

© Георги КожухаровДПС изненада с два законопроекта при очакваното скоро разпускане на този парламент. След като в два поредни дни отношенията между партньорите БСП и ДПС се изостриха заради поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат да отпадне давността за престъпления по политически причини от хора, свързани с комунистическия режим и с т.нар. Възродителен процес, депутати от движението внесоха и други законови облекчения за пострадали от репресиите в този период. 


Децата на българските изселници преди 1989 г. да могат да придобиват българско гражданство, ако родителите им са го загубили при раждането им, предвиждат промени в закона за българското гражданство, внесени от Четин Казак и Тунчер Кърджалиев от ДПС.


Според действащия преди 1989г. закон "български гражданин от небългарска народност, който се изсели от страната, изгубва българското си гражданство със самото изселване". "Този специален режим, въведен от тогавашната тоталитарна власт, е ярък пример за нейното тенденциозно и дори враждебно отношение към една част от българските граждани, развило се в последствие и придобило чудовищния образ на т. нар. Възродителен процес", посочват в мотивите си вносителите.
Според тях подобен режим не е бил прилаган към нито една друга категория граждани, въпреки факта, че мнозина са се отказвали или са изгубвали българското си гражданство по силата на различни двустранни международни договори или доброволно. Затова от ДПС предлагат още придобиване и възстановяване на българско гражданство и за тези, които са избрали чуждо гражданство или родителите на които са избрали за тях чуждо гражданство по силата на двустранните международни договори между България и бившите социалистически страни, сключвани в периода от 1957 – 1983 г. и прекратени във времето от 1990 – 1995 г.


Практиката показва, че в резултат на допуснати от общините грешки голяма част от хората, към които са приложени правилата на тези международни договори и които живеят в България, са вписани в регистрите на населението като български граждани, издавани са им български лични документи, отбили са военна служба в Българската армия, но не са български граждани по силата на цитираните международни договори, отбелязват вносителите на поправката.


От ДПС предлагат още по облекчен ред да могат да възстановят българското си гражданство (а за техните деца да го придобият) и тези, които са се отказали от него по силата на законодателството на държавата, в която са се установили и което към онзи момент е изключвало възможността за двойно гражданство.


За тях отпада изискването да са пребивавали постоянно или дългосрочно в страната не по-малко от 3 години към датата на подаване на молбата за възстановяване на гражданство. Те ще могат да се възползват от тази възможност в срок от пет години от влизането в сила след промяната на закона, ако изразят желание за това пред Министерството на правосъдието.


"Убедени сме, че днешна европейска и демократична България трябва категорично да заличи всички последици от подобно дискриминационно законодателство, разделящо българските граждани по един недопустим начин", пише още в мотивите на вносителите. Според тях приемането или отхвърлянето на промяната ще е "своеобразен тест за това дали България е възприела истински международните стандарти за недискриминация и равноправно третиране на своите граждани и е престанала да бъде майка за едни и мащеха за други свои деца".


С промяна в закона за политическата и гражданска реабилитация на репресираните от ДПС искат обезщетение за пострадалите от органите на МВР по време на мирни протести срещу репресивни управленски политики на комунистическия режим. Тяхната реабилитация в момента не е възможна въз основа на съществуващите в закона към настоящия момент основания, тъй като срещу тях не е имало нито произнесена наказателна присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани, отбелязват вносителите Тунчер Кърджалиев и Мустафа Карадайъ.


Те посочват и конкретни инциденти - от протестите през 1947 година против колективизацията на селското
стопанство, през 1972 г., 1974 г. и 1985 г. против принудителната смяна на личните имена. "Това са примери за грубо и тежко погазване на основни права на човека, несъвместими с демокрацията. При много такива инциденти е документиран фактът на разпръскване на мирни митинги, от страна на силите на МВР, с огнестрелно оръжие, при което са простреляни протестиращи", пише още в мотивите. Вносителите отбелязват случая от 13 март 1972 г. в село Барутин - Смолянска област, когато при разпръскване на събралите се на протест срещу смяната на имената жители на селото, служителите на МВР използват оръжие и раняват хора.


"Помирението по отношение на неотдавнашното ни минало е ключов елемент за интегритета на нацията, но тази цел не може да бъде постигната чрез мълчание и  забравяне, а чрез споделяне, дискусии и най-вече – чрез политическата и гражданска реабилитация на репресираните лица", пишат още Кърджалиев и Карадайъ.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  От агентурата, която е участвала в него, след целувките с децата на партийците, които го правиха -- това е доста искрено предложение

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  а това значи ли, че бащицата на днешния плужек Сергей, може да бъде осъден? посмъртно? на смърт

  РЕФОРМИ !
 3. 3 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Щото само те са пострадали от комуняяците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Възродителният процес беше дело на партията с която ДПС се води за ръчичка в последните години.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е нали се целуваха пред циганите на Орлов мост? Какво стана?

 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ефенди, ако всички пострадали от комунистите поискат обезщетение, държавата ще мине в частни ръце.
  Но вие сте свикнали да искате и получавате, нали?

 7. 7 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Каквото повикало, такова му отговорило, май!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Любопитно

  В тая държава само глезотиите на цигани, помаци и псевдотурци ли ще изпълняваме ?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Няма да му се плашите, Бойко е с вас! Кофти, че Костов не е в парманта, иначе той щеше да го внесе.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Взех хавлиена кърпа да си обера сълзите!
  Тази ДС партия в единен строй с БКП се сеща както винаги за електората си предизборно. Гнусни са не турците, върхушката им!!!!

 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Само задължителното гласуване ще постави етническата партия на мястото и.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Бе кутевчетата убуу припявате "ще" и "щеше", ама всъщност ще го гласуват само Станишев и Сидеров.

  С глиганите от ДПС най-добре крадат заедно само партийците от една партия - вашата.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Гнусно е, когато подобни мераци се изваждат тенденциозно и предизборно. Говори за егоистичната същност на тази партия.

 14. 14 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Нищо не е забравено и нищо не е простено,явно. Обаче се целуваха и прегръщаха другарите лицемери!

  Дневник-токсичният сайт
 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Любов Цинична и е името.

 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На ДПС не им трябваше изобщо да развалят безпричинно правителството и трябваше да си изкарат с БСП пълния мандат.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Борисов е с всеки, и с никой.

  Той дори със себе си не може.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "От ДПС предлагат още по облекчен ред да могат да възстановят българското си гражданство"
  =========================================
  ДПС с тези промени цели да си увеличи твърдия си електорат

  If you listen to fools, the mob rules
 19. 19 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "socialen":

  Има две основни причини ДПС да се отърве от хунтата на Орешарски, защото това не е правителство - първо,БСП само вреди на ДПС в тая отвратителна коалиция между тях,като воденичен камък й е и на ДПС вече не й трябва, второ, обществото тотално отрича това провалено правителство, чието доверие е около 17 процента. Макар ДПС и БСП по прррода да са преитъпни структури, и дай Боже да ги няма в следващия кабинет поне БСП със сигурност няма да я има, БСП е значително по-вредна от ДПС.

 20. 20 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  ДПС се сетиха, 25 години по-късно... Иначе закона ми се струва необходим, но има и още много да се направи за възстановяването на справедливостта след престъпленията на комунистическия режим.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Това не е вярно!

  Да припомня само -

  Сегашната е БСП.

  Тази, която имаше предвид се казваше БКП.

  Нейни членове са сега във всички демократични партии.

  Бойко Борисов беше член на БКП и се е клел доброволно и тържествено в нейното свещено дело и в идеалите на Марсизъм-Ленинизма и на Комунизма!

  Цецка Цачева завърши с отличие РабФак-а и беше главен секретар на градския комитет на БКП в Плевен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "bizon":

  Дори и да е така, както казваш, то алтернативата изобщо не е розава.

  Последният път, когато Борисов "управлява" той вдигна без никаква обективна причина безработицата с цели 7%, от 6.8% на 13.8%, унищожи по този начин 245.000 работни места, докара опасно ниска, отрицателна инфлация от -3% с наченки на дефлация, спря окончателно икономическия растеж и забатачи икономиката в рецесия, заради което хората го изритаха като Жан Виденов.

  Борисов е виновен за сегашното положение, защото върна икономиката с 12 години назад от призмата на 2013 година.

  Демек на ниво 2001 година!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#21:"socialen"]Нейни членове са сега във всички демократични партии. [/quote]

  Кутевче, я ни напомни коя партия е "приемник" на БКП, в смисъл, че прие партийните структури и партийните имоти?

  Я ни напомни, в коя партия управляват дечицата на Политбюро?

  Я ни напомни коя партия приема вината само с мезета?

  Кутевчетата - лъжльовци безсрамни.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 24. 24 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Откакто прочетох статията си задавам един въпрос!!!
  А, аджеба, дали ДПС иска да се коалира със разсипниците от ГЕРБ? Мисля си че, ако Местан направи тази грешка това ще доведе до много негативи за самото ДПС и електората му! По обясними причини!Пък и не виждам егоистичният Бойко да се спогоди с някой?! Ще бъде доста интересно, ако се случи!?Мисия невъзможна!?

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 25. 25 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А хората които станаха жертви на атентати по време на възродителния процес няма ли да има възмездие. Всъщност не е лошо да се направи по задълбочен и обективен анализ на този срамен отрязък от близката история, свидетелите са още живи.

 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В периода 1984 - 1987 г., в хода на т.нар. Възродителен процес, в България са разкрити 42 нелегални протурски групи; извършени са терористични актове и саботажни акции.

  Някои от членовете на тези групи са осъдени за противодържавна дейност, планиране или извършване на тероризъм - атентати, саботажи и диверсии, контакти с турски задгранични функционери в България.[1] Според следствието на Държавна сигурност само 1 група, разкрита с делото за оперативна разработка "Мерзавците", извършва многобройни убийства с атентати. По нейната тактика - 2 терористични атаки с по 2 едновременни атентата в различни точки на страната и вълна саботажи между тях, нейните актове могат да се определят като терористично настъпление.

  Всички посочени терористични актове и саботажи, с изключение на взривената църква в с. Бенковски, хвърлените гранати пред хотел "Интернационал" в курорта "Златни пясъци", палежите на групата на "Кърлежите" и саботажите на "Хлебаровската" диверсионна група, са извършени само от групата, разкрита със споменатата оперативна разработка. Това сочат документите на Главното следствено управление.

 27. 27 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#25:"baxter"]няма ли да има възмездие.[/quote]

  Еми имаше - една част ги изтепаха, една част ги пратиха в Турция, една част - агентурните - ги направиха началници на ДПС.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 28. 28 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ала,бала... Факта е един - Янаки Стоилов се изпусна: ДПС иска нов прочит на цялата ни история и е готово да го наложи...Уви, а може би нарочно, младия журналист го прекъсна.

 29. 29 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "socialen":

  Много грешиш, ако мислиш, че одобрявам ГЕРБ преди и сега. Трагедията е, че няма друг вариант за управление, понеже след него стана още по-лошо, и просто държавата ни ми се вижда обречена, защото няма кой да подобри нещата.

 30. 30 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#26] от "baxter":

  Терористичните актове са следствие от престъплението възродителен процес, тъй че не са безпричинни.Изглежда Стоилов и другите чугунени глави още не проумяват, че възродителният процес е престъпление.

 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#29] от "bizon":

  Има, но без Борисов и осъденият на 4 годишна ефективна присъда Цветанов.

  Става още по-лошо, защото Борисов наду на катастрофално ниво беработицата, вкара опасно ниска, отрицателна инфлация, спря икономическия растеж и забатачи икономиката в трайна рецесия.

  Високата безработица и опасно ниската, отрицателна инфлация с наченки на дефлация и липсата на политически консенсус за конюнктурни програми за борба с рецесията, съпроводени, разбира се, с нарастване бюджетен дефицит, са бич по време на рецесия!

  Тука Дясното, неолибералното и либертарното е обсебило цялата държава!

  Но и Света!

  Това е и причината, защо вече 6 година има Глобална Рецесия!

  САЩ достигнаха едва в края на 2013, началото на 2014 година нивото на Брутния си Вътрешен Продукт от 2006 година - годината преди избухването на Кризата!

  И макар и безработицата там да падна официално, то резултатите са катастрофални -

  Милиони са с работа, но с ниски доходи и се налага да работят на 2-3 работи, за да оцеляват.
  Стотици хиляди работят в индустрии без бъдеще и Държавата САЩ няма средства да им помогне при трансфера в други, модерни, бъдещи сектори.

  Милиони са загубили надеждата да намерят ново работно място и са изпаднали от статистиките.

  Така не може да се постигне дългосрочен растеж, защото няма Търсене.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално  [quote#30:"bizon"]Терористичните актове са следствие от престъплението възродителен процес, тъй че не са безпричинни.Изглежда Стоилов и другите чугунени глави още не проумяват, че възродителният процес е престъпление. [/quote]

  За тероризма няма оправдание. Няма кауза заради която си заслужава на бъдат убивани невинни хора. Първо се опитай да разкършиш собствения си чугунен мозък и тогава ме причислявай към някого. Един терорист винаги може да намери причина да убива. Кога и как българският народ е нарушил правата на българските турци. Защо трябваше да си отмъщават на невинни граждани, а не се опълчиха като мъже срещу режима. Никой не отрича че възродителния процес е престъпление, както и никой не трябва да отрича и престъпленията на екстремистките групи, които са действали по това време в България. Едното престъпление не може да оправдае другото и нещата трябва да се назовават с истинските им имена.

 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Гневно

  До коментар [#30] от "bizon":

  Оправдаваш тероризъм, вкл. и Буново?

  М@м@ ти безродна, на теб и отрепки като теб.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#32] от "baxter":

  С такива помияри не знам как намираш смисъл да общуваш.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 35. 35 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#33] от "galio":

  Не оправдавам тероризма, а обяснявам, че той беше предизвикан от етническото прочистване на комунистическата партия, която е истинският терорист винаги в историята си. Ако не беше това нейно престъпление, нямаше да има тероризъм, ама ти очевидно си комунист.

 36. 36 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#32] от "baxter":

  Да, но комунистическите тъпоумници и до днес смятат, че във възродителния процес няма нищо лошо, и не го приемат за престъпление, а то е първопричината. Освен с терористични актове турците протестираха и със законови средства, но в тираничния режим на БКП нямаше никакъв ефект. Естествено, че нищо не оправдава тероризма - аз не го оправдавам, а обяснявам.

 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#36] от "bizon":

  Дали безроден глупак като теб има поглед върху асимилационната политка на Гърция, Сърбия и Турция срещу българи?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на bizon
  bizon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#37] от "galio":

  И етническите турци у нас да не би да са виновни за политиката на съседните страни? Никой не отрича, че възродителният процес е престъпление, и тероризмът е вследствие на това - не виждам какво има да се спори. Престъпниците от Политбюро доведоха до престъпници сред турците.По-гадното е, че палачите и жертвите на тия престъпления - БСП и ДПС се прегръщат в името на властта.

 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#36:"bizon"]Да, но комунистическите тъпоумници и до днес смятат, че във възродителния процес няма нищо лошо, и не го приемат за престъпление, а то е първопричината.[/quote]

  От комунистическия режим всеки български гражданин страдаше. Напротив българските турци имаха повече привилегии. Влизаха в университетите с привилегии, всеки учител, лекар и служител, който работи в регионите с турско население получаваше 2 пъти по висока заплата. Българинът не тръгна да взривява и убива невинни. Първопричината за възродителния процес са екстремистките групировки, които се зародиха по това време и режимът реагира като режим - със сила. Историята ще покаже кой е бил по големият престъпник. По това време започна процес, който никой не знае как и до колко ще ескалира. Може би ние, преди Сърбия щяхме да имаме "Косово" Това, което ни спаси е пословичната българска търпимост и разбира се неподходящият исторически момент. Беше още много рано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK