Плевнелиев и Кристалина Георгиева ще посетят Варна, бедственото положение във Великотърновско е отменено (обновена)

Наводненията взеха 11 жертви във Варна и една в Добрич

© Спас Спасов

Наводненията взеха 11 жертви във Варна и една в ДобричОтменено е бедственото положение във всички засегнати от наводненията населени места във Великотърновска област, съобщи по обяд областният управител инж. Георги Рачев, цитиран от БТА. Продължават отводнителните дейности в жилищата на хората и почистването на улици и мостове от наноси и кал.


Във Велико Търново са създадени четири целеви групи, чиято задача е да опишат щетите и разрушенията на засегнатите частни имоти по места и на засегнатата инфраструктура, които впоследствие, получавайки лицензирана оценка, да бъдат предоставени за държавна помощ на Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.


Открита е банкова сметка за набиране на средства за всички засегнати и пострадали от наводненията в Община Велико Търново. Тя е BG 43 SOMB 9130 84 24761244, код за вид плащане 44 51 00, BIC КОД SOMBBGSF, Общинска банка АД. Волята на дарителя трябва да е изписанa.
Проходът на републиката може да се възстанови за месец - месец и половина


Градът постепенно се възстановява от наводненията от последните дни, които отнеха живота на 11 души във Варна и един в Добрич. Четири комисии от общината днес ще посетят засегнатите райони в града и в околните Килифарево и Дебелец. С помощта на пожарната се изпомпва водата от домовете на пострадалите. Електроснабдяването в общината е възстановено. Засегнатите райони на Велико Търново са извън обхвата на туристическата дейност. Общината е открила дарителска сметка за подпомагане на пострадалите.


В рамките на месец – месец и половина Проходът на републиката може да бъде възстановен, каза още Панов. Днес се очаква председателят на Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков да посети района. Вчера двестаметров участък от подхода към прохода беше разрушен от приливна вълна.


Три помпени станции са извън строя в Добрич, голяма част от града е без вода


Тежка остава ситуацията в Добрич и областта, въпреки че дъждовете там са спрели. Три помпени станции са извън строя и се набират доброволци за дейностите по отводняването, съобщи БНР. Все още голяма част от града е без вода. Електрозахранването също е нарушено в отделни части на града.


Ситуацията в града и региона се нормализира. Нивото на водата в северната зона на града и квартал "Югоизток", където положението беше най-тежко, започна да спада, съобщи кметът Детелина Николова, цитирана от "Дарик нюз".


От тази сутрин екипи на пожарната и "Гражданска защита" влизат в наводнените предприятия, обществени сгради и домове. Затворени са мостовете към село Богдан. Пътят към селото е изцяло отнесен от пороя, липсва асфалтът, каза още Николова. Тя добави, че снощи кметството е сигнализирало Министерството на регионалното развитие за разрушенията в градския парк, в който от месеци тече ремонт по европейски проект за около 5 млн. лв. Очаква се от министерството да направят одит на щетите.


18 деца и около 50-тина възрастни са прекарали нощта в изградения временен център за настаняване в зала "Добротица" в града, съобщи "Дарик нюз". За всички тях са били осигурени безплатна храна и напитки от големите търговски вериги в града, както и медицинска помощ за нуждаещите се.


Плевнелиев и Кристалина Георгиева ще посетят Варна


Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят за реакции при кризи Кристалина Георгиева ще посетят най-тежко засегнатите от наводненията райони на Варна и Добрич. Ще направят оглед на пораженията във варненския квартал "Аспарухово".


Обстановката в квартала постепенно се нормализира и изминалата нощ е преминала спокойно, съобщи зам.-кметът на района Радослав Коев, цитиран от "Дарик нюз". В целия квартал вече има ток, с изключение на малка част около ул. "Горна студена", където водата вчера отнесе трафопост.


150 доброволци са се включили вчера в дейностите за преодоляване на последствията оти доброволци от Българския червен кръст. "Имаме нужда от помпи за калта и тинята, както и от хора за тежък физически труд", каза още Коев. Постъпилите сигнали през нощта в Кризисния щаб са за почистване на дворове и къщи. Водата в Аспарухово продължава да е негодна за пиене и готвене.


Пред "Нова телевизия" заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев каза, че започва оценка на щетите от бедствието. Ще бъде направена оценка както на общинските, така и на частните сгради, а данните ще бъдат предоставени на Комисията по бедствията и авариите. Общинският съвет ще прецени възможностите за подпомагане на пострадалите с индивидуални помощи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK