Основната причина за бедствието във Варна е огромното количество вода, обяви Йовчев

Основната причина за бедствието във Варна е огромното количество вода, обяви Йовчев

© Спас СпасовПонякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина, а огромното количество вода, каза в предаването "Деконструкция" на държавното радио вътрешният министър Цветлин Йовчев.
"Държавата не може да спре водата. Няма да е в състояние да подпомогне хората и да им коменсира загубите в пълен обем. Може да ги подпомогне, доколкото е възможно. Освен 10 хиляди лева, които отпуска за семействата на загиналите, държавата има възможност да помогне с неголеми суми тежко пострадалите. По най-бързия начин трябва да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени документите за кандидатстване за помощ. Важна е и организацията на доброволците, каза още Йовчев.


По-рано пред Дарик вицепремиреът Даниела Бобева коментира, че скоро щетите няма да могат да бъдат оценени. 


"Като цяло имаме нормализиране на обстановката. Няма пряка заплаха за хората във Варна. Все още има проблеми в Добрич, тъй като има язовир до Добрич, който прелива. Има сравнително високо ниво на водите. Извикани са допълнителни екипи от Шумен, Силистра и Разград. Наблдаваме обстановката и край Русе като там не очакваме проблеми", уточни Цветлин Йовчев.
Министърът обяви, че е впечатлен от работата на Българския червен кръст


Правилно е усещането, че липсваше координация между местната и централната власт в началото, но в този момент няма да помогнем на никого като продължим размяната на реплики, анализира още Йовчев.


Екипите на пожарната и полицията са изцяло мобилизирани. Ангажирани са всички хора и техника. Така беше от самото начало. Веднага са изпратени 9 екипа, после станаха 18. Нещата се задействаха от първия момент. Планът за действие при кризи беше задействан незабавно. Нещата бяха направени както трябва, обясни министърът. 


"Основната причина за нещастието е бедствието. Срещу природата не можем да вървим. Дали е имало човешки грешки не можем да кажем. Но бедствието беше предизвикано от голямото количество вода за кратко време", каза Йовчев на въпрос за водата от дерето,близо до "Аспарухово", която се е изляла в къщите на хората. В процес на обсъждане е възможността България да получи европейска помощ, допълни министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK