Военният министър: Работим от четвъртък, от община Варна така и не ни потърсиха

Ангел Найденов

© Красимир Юскеселиев

Ангел НайденовОще от четвъртък започнаха действията на българските военнослужещи на територията на трите най-засегнати области - първо след обаждане на кмета на Велико Търново. И това е една много добра илюстрация на различията в начина и в отношенията, по които действаха различните кризисни центрове. Това заяви тази сутрин в интервю за БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов в коментар за работата на ведомството при наводненията, отнели живота на 11 души във Варна и един в Добрич.


В четвъртък срещу петък придошлата вода във варненския квартал "Аспарухово" помете десетки автомобили, които задръстиха улиците. Кметът на града Иван Портних от ГЕРБ каза, че не е успял да се свърже с министър-председателя Пламен Орешарски, а премиерът му отговори, че Портних е давал интервюта, министрите са работели. Най-силни бяха наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново.


Още от четвъртък съм разпоредил всички модули на Министерството на отбраната да са в готовност и на разположение. Когато и ако постъпят искания от общинските кризисни центрове, те ще бъдат задействани, каза днес военният министър. "Дейностите започнаха, след като беше поискана намесата на наши военнослужещи от военния университет в Търново за наводнения в Килифарево, Дебелец и Асенова махала", каза той.
"Така и не постъпи искане за намеса във Варна от страна на общински кризисен център, ако изобщо има създаден такъв. От 20 ч. започнаха действията на военноморските сили и по-късно беше поискано да увеличим наличния състав и техниката", каза той. Уточни, че не се опитва да оценява скоростта на действията на "една или друга структура или ведомство".


В един момент имаше достатъчно личен състав и техника, липсваше координация и ясно насочване на ресурсите на място към районите, които най-много се нуждаеха от техниката. Липсваше яснотата към кого трябваше да се обърнат хората, за да поискат помощ. В тези случаи тъкмо затова се намесва общинският координационен център, каза Найденов. И добави, че е поискал да види схема на квартал "Аспарухово", за да стане ясно какви сили и техника има там и къде са разположени. Такава схема не видял. " Исках да видя кой знае с какви сили се разполага, аз, разбира, се знам", каза Найденов.


Той обясни, че според закона се започва с действия на кметовете и общинските центрове, областните управители, след това министри, когато е необходимо. "Това, което направихме, е да оценим на място информацията, още повече, че имаме струпване на различни фактори. Това налагаше нашето присъствие на място. Не сме се опитвали да изземем функции", каза още министърът.


По думите му събитията във Варна са резултат от комбинацията между проливните дъждове, четири пъти по-силни от нормалното, и фактори, породени "очевидно от немарливост, нехайство, включително неизпълнени задължения на различни административни структури."


Потвърждение на думите му трябвало да се търси от прокуратурата, която вече разпореди досъдебно производство във Варна. Възможните посоки на развитие са търсене на наказателна и административна отговорност, би трябвало те да се реализират, но аз не мога да кажа нищо за наказателната, каза още Найденов.


Той подчерта, че при работата си екипите на министерството и той лично по никакъв начин не са се ръководили от това от коя партия е кметът на общината. Като пример даде отличната координация с кмета на Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Кой да ви търси, бе, Майо Манолкин! Имате ЗАДЪЛЖЕНИЯ в такива ситуации!

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  на Йовчев водата му виновна, на този общината, на общината държавата и т.н.

  А всъщност само един да си беше свършил работата трагедията щеше да е далеч по-малка

  Не ме търсете преди обяд
 3. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Гневно

  ОСТАВКА БЕ БЕЗДАРНИК! Военен министър! Зимай си там Мая, нали се търкаляте заедно, и изчезвайте завинаги!!!! Бездрарници!!!! Гадове!!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 4. 4 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ох , не е лесно , да имаш в къщи кречетало , вместо жена.

 5. 5 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Той човекът зает да строи втория километър от оградата, вие искате да се дотътри от границата до Варна Най-много да се пречка из краката на тия, дето си вършат работата.

  'Let light surround you' Dream Theater
 6. 6 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#4:"rorikabc"]Ох , не е лесно , да имаш в къщи кречетало , вместо жена.[/quote]
  На снимката гледа като на*кано дете майка си (Мая).

  'Let light surround you' Dream Theater
 7. 7 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Експерт" до "експерта".

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 8. 8 Профил на afrodita1
  afrodita1
  Рейтинг: 571 Гневно

  Хората са в бедствено положение ,а тези ми ти министри, си прехвърлят от един на друг топката..Това не ви е световното брее!!!

 9. 9 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма ли да млъкнете бе, некадърници? Кой да ви търси, като никой не ви вярва!

 10. 10 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 548 Разстроено

  Цялото правителство не става за чеп на каца за зеле, ние чакаме от тях да се справят с бедствена ситуация!

  Колективна оставка!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Хайде взимай, Мая и чемадан, вакзал Масква.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тихо ве ,стига дразнихте народа ,че както ви е набрал .
  Незабавно се махайте всички от там

  В България властва беззаконието!
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  "Той обясни, че според закона се започва с действия на кметовете и общинските центрове, областните управители, след това министри, когато е необходимо. "

  Още един правителствен "експерт" който НЕ знае законите!

  ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ
  Раздел III.
  Координация и ръководство на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи в района на бедствието

  Чл. 29. (1) Координацията на съставните части на единната спасителна система се осъществява чрез оперативните центрове на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР."
  (2) Оперативните центрове:
  1. приемат и оценяват информация за възникнали бедствия;
  2. уведомяват компетентните съставни части на единната спасителна система и координират по-нататъшната дейност на основата на стандартни оперативни процедури;
  3. извършват ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт, съставните части на единната спасителна система и населението при бедствия;
  4. по искане на ръководителя на място, на кмета на общината или на областния управител организират включване на предвидените в плановете за защита при бедствия съставни части на единната спасителна система, както и на допълнителни сили и средства.
  (4) Получената и предадената гласова информация в и от оперативните комуникационно-информационни центрове се записва и архивира с възможност за последващо прослушване.
  (5) Стандартните оперативни процедури по ал. 2, т. 2 се разработват от главния секретар на МВР съгласувано с ръководителите на структурите по чл. 20, ал. 1.

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1032 Весело

  [quote#13:"BlueWater"]Още един правителствен "експерт" който НЕ знае законите!

  ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ [/quote]Чл. 31. (1) Взаимодействието и координацията между частите на единната спасителна система, участващи в спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в района на бедствието, наричано по-нататък "място на намеса", се извършва от ръководителя на място.
  (2) Ръководител на място е ръководителят на териториалното звено на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР или оправомощено от него длъжностно лице, освен в случаите на епидемии и епизоотии.
  (3) В случаите на епидемии или епизоотии ръководител на място е ръководителят на регионалната здравна инспекция или на областната дирекция по безопасност на храните.

  Чл. 32. Ръководителят на място при провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи има право да:
  1. забрани или ограничи влизането на лица в мястото на намеса;
  2. нареди временно извеждане на лица от мястото на намеса;
  3. разпореди незабавно извършване и спиране на строежи, строителни работи, теренни преустройства или събаряне на сгради и съоръжения или части от тях с цел намаляване или отстраняване на рисковете от възникналото бедствие;
  4. поиска от юридически или физически лица предоставяне на лична или материална помощ;
  5. създаде щаб на ръководителя на място с представители на участващите екипи от единната спасителна система;
  6. раздели мястото на намеса на сектори или на участъци, да определи техни ръководители, да им възлага задачи, както и да разпределя сили и средства за тях.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  И този се изказа политически пристрастно, макар столетницата час по час да приплясква, че "в този моент не трябвало да се говори така".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 573 Неутрално

  >>>> ОСТАВКА !!! <<<<

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Военният министър: Работим от четвъртък, от община Варна така и не ни потърсиха[/quote]
  Да им се плаща само при повикване тогава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Министърът на Мая, когото както чета го наричат министър на отбраната какви схеми лично ще гледа? Дали се беше подготвил да ги гледа умно?
  Ситуацията показа, че законът има нужда от промени. Едно е на книга - всичко е наред, но практиката показа, че са необходими промени.
  Разбира се трябва да се извършат от хора които разбират, а не от сегашните управляващи.

  Миша
 19. 19 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Мисля си , че бедствените ситуации са еднакви по сложност на военновременните. Когато военните "модули" не могат да помогнат осезаемо на собствения си народ, ми е ясно как ще ги посрещнат аборигените по разните там мисии.
  Ама на нашата армия не и плащат афганистанците...

  От идиоти отговор не чакам
 20. 20 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Майо манолин и той да се изкаже... И какво точно работехте още в четвъртък, тъпанар? Обличахте си униформите от пустинна буря, нали?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  РЕФОРМИ !
 21. 21 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ... а бе работили... във Варна валеше обилно още от понеделник... а дъждовните "морета" са добре известни на варненци - крайезерния път (до Максуда), бул. 1 май ( в Аспарухово), В и К -то... Конкретно за петък - дъждовния фронт премина от северо-запад на юг (през кварталите - Владиславово около 16 часа, Кайсиева градина и Възраждане - към 16:30 - 17:00, през центъра - към 17:30, за да удари Аспарухово около 18 часа). Има едни сирени, които идиотски ги тестват по никое време, ама когато потрябват - "ни вопъл, ни стон". Кмета - меринджей не може едно паве в центъра да нареди както трябва, а какво остава за сложни мероприятия като наводнения и обилни валежи. То не е като да се изтипосаш с костюм в дъжда и калта, и да пелтечиш, че държавата му пречи. Проблемите на Варна са много и един от тях е липсата на алтернатива на Аспарухов мост (ако някой не знае, само да ви припомня загиналите от потъването на стария понтонен мост). Джанавара беше прекрасна местност - с борови гори. Сега е голо поле. Егати гротеската - да се издавиш на брега на морето, обаче от дъждовна вода. Иначе институциите работят, работят, направо се скъсват от работа...

 22. 22 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трябвало да го търсят и звънят, а ти нe глeдаш ли тeлeвизия, чe 11 души са умрeли в калта?

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 23. 23 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 630 Любопитно

  То ако работехте нещо на входа щеше да пише работилница, а не министерство. Загъни се с нещо да не ти духа. Нещастник.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тя сигурно и Мая не го търси вече, а той чака от Варна да го търсят

 25. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Гневно

  О... ще те потърсят веднага, щом се появи нужда от палячо, който да разнообрази корпоративен купон...

  Свобода за Надежда Савченко!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK