МВР призна, че не може да разпознае маскираните си служители

Практиката полицаи да носят маски беше многократно защитавана от ръководството на вътрешното министерство, като министър Цветлин Йовчев дори стигна до циничното обяснение, че те крият лицето си, защото им е... студено.

© Георги Кожухаров

Практиката полицаи да носят маски беше многократно защитавана от ръководството на вътрешното министерство, като министър Цветлин Йовчев дори стигна до циничното обяснение, че те крият лицето си, защото им е... студено.За протестиращите вече повече от година срещу правителството, а и не само, нощта между 23 и 24 юли 2013 г. ще бъде запомнена като "нощта на белия автобус". Парламентът тогава беше обграден от хиляди , които искаха оставката на правителството и отбелязваха и 40-ия ден от началото на протестите. Тогава полицията се опита неуспешно да изведе блокираните в парламента депутати с бял автобус.


Малко преди 3 часа сутринта започна операция по разпръскване на протестиращите. Не бяха изолирани случаите, при които полицаите, голяма част от които с поставени маски на лицата, използваха сила срещу хора, които се оттегляха мирно от градинката между парламента и Софийският университет. Удари от полицейски палки получиха и журналисти, които отразяваха събитията.


След като кадрите от събитията обиколиха медиите, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че държавното обвинение се е самосезирало и е образувало наказателно производство за престъпления,  извършени от служители на реда.
В крайна сметка на съд беше предаден един  полицай - Веселин Денчев, който работи в специализираните полицейски сили. Година по-късно процесът, който трябваше да започне днес, беше отложен за след средата на октомври.Според обвинителния акт Денчев е превишил властта си на полицейски служител и без предупреждение
нанесъл удари с каучукова палка по главата и по дясната мишница на протестиращия Кирил Димов. Вследствие на това на Димов е нанесена лека телесна повреда. Пред съда и пред журналистите Денчев отказа да коментира случая.


Инцидентът е станал между 2:30 и 3:00 часа сутринта на 24 юли миналата година, когато след неколкочасова обсада на Народното събрание от протестиращите и безуспешен опит депутатите да бъдат изкарани с бял автобус, полицията започна "разчистване" на района около парламента. Така за около половин час и с употреба на сила служители на реда изпразниха градинката между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Народното събрание, откъдето в крайна сметка част от народните представители бяха изведени в коли на жандармерията.


Вътрешното разследване на нощта на белия автобус - пълен хаос
Веселин Денчев е и един от двамата полицаи, срещу които започна и дисциплинарно производство след събитията. Миналия август той е бил наказан с "писмено предупреждение за срок от три месеца", но наказанието е било отменено преди три месеца с решение на Административен съд - София град. Мотивите на магистратите са, че по време на дисциплинарното производство са допуснати множество нарушения и МВР в крайна сметка не е успял да докаже нарушенията на Денчев. От делото става ясно, че подсъдимият полицай е отказал да се запознае със заповедта за уволнението си, което било удостоверено с подписите на трима свидетели.


Нощта на белия автобус

© Красимир Юскеселиев

Нощта на белия автобус


От съдебното решение, с което "Дневник" се запозна, става ясно, че вътрешната проверка по случая е пълна с пропуски и че МВР на практика е в невъзможност да разпознае… собствените си служители, защото е допуснало те да носят "нерегламентирани атрибути" - маски, които да скриват лицето им. 


По време на проверката, която между другото е назначена чак две седмици след злополучните събития, например е изготвена справка за събитията. Тя е приложена по делото в два екземпляра. Съдът обаче констатира, че в уж идентичните екземпляри… има множество разлики. Били са объркани датите на събитието - вместо юли е записано, че събитията са през юни. Различни са и вменените на Денчев нарушения - в единият екземпляр пише, че в противоречие с нормативните изисквания той е прикрил самоличността си с бяла маска, а в другият - че е използвал правомерно помощни средства (гумена палка), но не е изготвил докладна записка за това.


От решението става ясно, че всъщност нито един от полицаите, които са участвали в операцията, не е изготвил такава докладна, въпреки че са имали законово задължение да го направят, а използване на помощни средства в нощта на белия автобус със сигурност имаше.


Най-големият проблем, който става ясен от съдебното решение и доклада на дисциплинарна комисия, е, че тя хем приема, че Веселин Денчев е полицаят с бялата маска от кадрите на Би Ти Ви, хем, че "не може със сигурност да посочи, че именно полицай Веселин Денчев е лицето с поставена бяла маска, което е заснето на репортажа на Би Ти Ви".


Самото вътрешно министерство се е съгласило с доводите на съда и не е обжалвало съдебното решение.


Практиката полицаи да носят маски беше многократно защитавана от ръководството на вътрешното министерство, като министър Цветлин Йовчев дори стигна до циничното обяснение, че те крият лицето си, защото им е... студено.


Подобна законова възможност (за запазване анонимността на полицейски служители) се предвижда само за служители на отряда за борба с тероризма, и то в изолирани случаи. България вече е била осъждана в Страсбург заради невъзможността да бъде установена самоличността на полицаи, участващи в полицейски операции, в които е употребена неправомерно сила.


Източници на "Дневник" в МВР коментираха, че е следвало да бъде потърсена отговорност на началниците, които са допуснали техни подчинени да участват маскирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK