Синдикатите искат ясни приоритети до края на мандата на Народното събрание

Пламен Димитров, КНСБ

© Анелия Николова

Пламен Димитров, КНСБКНСБ и КТ "Подкрепа" очакват следващата седмица при президента Росен Плевнелиев да има консултации за приоритетите до края на мандата на 42-то Народно събрание. Ако няма законодателни промени, е възможно да се възпрепятства усвояването на евросредства от новия програмен период, смятат те. 


Двата синдиката искат да се определят приоритетите на Народното събрание преди разпускането му и препоръчват одобрение да получат приоритетно закони, свързани с новия програмен период на еврофинансиране, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.


"Два закона, които иска Комисията от нас, са свързани с ключови реформи - Закона за училищното образование, измененията в Закона за основното образование, както и необходимите корекции най-вероятно в Закона за бюджета за Здравната каса. Както виждаме, тя отива "на червено". Ако не приемем тези закони, които са в предварителните условности в тези препоръки от Комисията, дадени онзи ден от съвета, очевидно е, че няма как да искаме да финализираме договарянето на тези 15 милиарда евро, които от 1 януари догодина България ще има възможност да ползва, очевидно няма да може, предвид своята готовност", заяви Пламен Димитров. 
До края на годината трябва да има ясното и за пенсионната реформа, коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "В края на тая година изтича действието на параграф четвърти от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Казано с две думи, от 1 януари категорийните работници трябва да получават пенсиите си от пенсионните фондове, което, както е известно, не може да стане и никога няма да може да стане", каза Димитър Миланов. 


Пламен Димитров също настоява за решаване на спешните проблеми в пенсионната система. В противен случай стаж и възраст ще нарастват от догодина, както бе определено от правителството на ГЕРБ - с по 4 месеца, което е неприемливо за синдиката. "Ново правителство, старо правителство, служебно и всичко останало - трябва да се намери поне минималния консенсус по тези три въпроса - ранното пенсиониране, стажа и възрастта, както и криминализирането на укриването на неплащането на вноски, което ощетява допълнително", заяви президентът на КНСБ. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK