Второ обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс

Председателят на правната парламентарна комисия Четин Казак и министърът на правосъдието Зинаида Златанова при първото обсъждане на проекта за нов НК през март.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на правната парламентарна комисия Четин Казак и министърът на правосъдието Зинаида Златанова при първото обсъждане на проекта за нов НК през март.Второ обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс (НК) ще се проведе днес в парламентарната правна комисия. В него ще вземат участие министъра на правосъдието Зинаида Златанова и както и представители на законодателната власт, съдебната власт, на адвокатурата и на научната общност.


Подобна дискусия имаше и преди няколко месеца, но тогава реално липсваше дебат, защото според регламента на обсъждането всяка организация можеше да представи становището си в рамките на три минути. Заявка за участие бяха дали над 40 организации.


Проектът за нов Наказателен кодекс беше представен в последния работен ден преди почивката около коледните празници. Впоследствие той  беше приет от правителството изненадващо въпреки възраженията на юристи опасенията на неправителствени организации и уверенията на Златанова, че няма да се бърза. Решението на кабинета беше взето ден след като десет неправителствени организации поискаха удължаване до шест месеца на срока за обсъждане на проекта. 
Предстоящото утре обсъждане на НК е първата досега публична експертна дискусия по проекта, по който е работено близо 4 години в Министерството на правосъдието, като в различно време върху него са се трудили общо 73 експерти.  


Междувременно "Правен свят" съобщи, че прокуратурата още работи върху становището си по проекта за нов Наказателн кодекс, като работата е съсредоточена върху особената част. На 16 април главният прокурор Сотир Цацаров обобщи пред журналисти, че държавното обвинение дава по-скоро положителна оценка на проекта. Тогава той съобщи, че вече е готова оценката на прокуратурата по общата част на НК и се работи по особената.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK