"Аспарухово" - хроника на една предизвестена трагедия

Еврокомисарят Кристарлина Георгиена в пострадалия от наводнение варненски квартал "Аспарухово".

© Спас Спасов

Еврокомисарят Кристарлина Георгиена в пострадалия от наводнение варненски квартал "Аспарухово".В шарената сянка на асмата лицата на жените изглеждат избелели като черните им дрехи. Мълчат и гледат ръцете си, отпуснати в скута. Така не забелязват дори касапина, който измъква току-що закланото агне иззад къщата. Провисва го на ченгел в рамката на зелената порта и смъква кожата му. Три улични псета душат страхливо наоколо, а децата хвърлят по тях камъни.


Погребват някого.


На метри по-надолу по улицата е онова място, където през март 2013 г. камерите на "Гугъл" случайно са открили и къщата на възрастната Жана. Там на 19 юни намериха смъртта си шест човека - три жени и три деца. На снимките се вижда само покривът й, защото била скрита в дерето. Сега е изчезнала сякаш никога не е била там. Заедно с нея пороят отнесъл почти цялото семейство на възрастната Жана – дъщеря й, сестра й, три деца – на 3, 8 и 13 години. Все още се издирва 6 годишният Марин. Няма я и Жана. Търсят ги вече пети ден чак до морето, от което рибари извадиха тялото на друга жена, изчезнала в бурята.
До къщата на Жана имало и друга. Вижда се пак в картите на "Гугъл". И тя е в дерето. От нея водата взела 63 годишния Юлиан. Отнесла го заедно с дивана, от който не ставал, защото бил парализиран от инсулт.


От къща на Юлиан е останала само половината – в началото на "Горна студена" - най-страшната улица в ромската махала на варненския кв. "Аспарухово". На нея са живели Тодорка (38 г.), Марин (60 г.) и Магбуле (79 г.). И тях вече ги няма. Отишли са си заедно с Иванка (70 г.) и Йорданка (83 г.) от съседната ул. "Гривица".


Барикадата


В 2 часа сутринта на 19 юни от покривите в "Аспарухово" падат тежки струи. Тъмно. Сините светкавици на жандармерийската кола чертаят пътя на три полицейски коли. Пристигнали са министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светослав Лазаров.


Кортежът спира в ниската част на ромската махала. Шлемовете на пожарникарите, които го посрещат, блесват от заблудените лъчове на два прожектора. Светлината се плъзга нагоре по "Горна студена" и спира. Десетина леки коли са нахвърляни сякаш със злоба в тясното пространство между полусрутените фасади. Няма думи. Няма и хора. Станали са невидими от ужаса. Мълчат, защото още не разбират, какво се е случило. А продължава да вали.


Към 2.30 дъждът се усилва.


Двадесетина метра по-нагоре, във високия край на на "Горна студена", е кметът на Варна Иван Портних. Мокър е до кости в черния си костюм и пита "Къде е държавата?". А тя е от другата страна на "барикадата" от кал, смазани автомобили и страх, която е разделила улицата на две. Но разговорът им минава през сателитни връзки, през студиото на Националната телевизия. Тя току-що е прекъснала предаването си от Световното първенство по футбол, за да остави ефира си чист за сигналите на тревогата. Но вместо SOS в него звучи безпомощността.


"С часове от държавните служби няма никаква реакция. Къде е държавата?", пита Портних.


Отговаря хладнокръвната полицейска ирония на Йовчев: "Ако кметът на Варна е викал за помощ от прозореца на кметството, едва ли ще я получи".


Четири дни по-късно, камбаните във Варна бият на всеки кръгъл час за жертвите на бедствието. "Днес ние сме опечалени, но от действията ни от тук нататък ще зависи дали гражданите ще имат повече вяра и ще се върнат към държавата си или ще останат още по-разочаровани", каза президентът Росен Плевнелиев след заупокойната служба.


Гняв и мълчание


В петък – 20 юни Варна е посивяла. Утрото прави истината трудно поносима. Крайбрежният квартал "Аспарухово" е мъртъв - засипан под тонове тиня, пясък, камъни, гняв и мълчание. В заслоните на спирките хората не разговарят. Чакат автобуси, които не пристигат. Таксиметровите компании също отказват курсове до квартала. Текат мръсни реки, а краят им се губи в канала под Аспарухов мост. Една от тях влачи водите си по улица "Белгород".


Според националния институт по метеорология и хидрология дъждът, който се е излял във Варна, е надхвърлил 75 л. на кв.м. "Не може да стане от дъжда това бе, ма'а му... - мърмори единият от двамата мъже застанали на "остров" след улицата - Все е валяло, валяло е... Ама такова чудо никога не е било!".


"От военния водоем е, казаха - отговаря другия. От него е. Такава вълна няма откъде да тръгне!".


Втората версия води разговора нагоре по деретата на квартала чак до общинския водоем над него. Той също е пълен и прелива. Налага се да го източат два пъти, но водата не престава да тече. Официално потвърждение за съмненията няма. Няма и опровержение. А неизвестността ражда параноя. В средата на деня тя вече е намерила врага: "Циганите ни го спретнаха това!".


В утринното предаване на "Хоризонт" общинският съветник във Варна Костадин Костадинов (избран с мандат на ВМРО, сега независим), обяснява, че причината за трагедията е изсечената от "цигани" гора над квартала. Ден преди това Костадинов е обявил, че създава нова националистическа партия "Възраждане". А в събота, 21 юни, ще публикува в блога си снимка на ромите, чакащи за помощи пред кметството в "Аспарухово" следният текст: "Без дори да са им изкаляни обувките подчовеците нагло твърдяха, че са им съборени къщите и грабеха храна и дрехи".


"Подчовеците" са виновни и за още най-малко две неща – за засипаното с отпадъци дере, което минава през махалата им, и за къщите, които са построили в него. Двуличното бездействие на местните общински власти е смачкано в политическо говорене за "липсата на власт" по принцип. С нея се обяснява всичко, когато не бива да бъде обяснено нищо.


Нито кой е проспал строителство в дерето на ромската махала в "Аспарухово"?


Нито кой е трябвало да го контролира след това?


Нито кой е чистил деретата в квартала и защо е допуснал ромите да изхвърлят отпадъците си там?


Нито кой е позволил пазарът в "Аспарухово" да бъде построен върху друго дере – в центъра на квартала, също пометен от пороя?


Нито защо кметът и областният управител на Варненска област не са реагирали на прогнозата, която Институтът по хидрология и метеорология при БАН им е изпратил три дни по-рано с ясно предупреждение?


Няма "липса на власт" по принцип. Вината винаги е конкретна.


Кадър по кадър


В събота температурата във Варна надхвърля 25 градуса. От сутринта личи, че денят ще е прекрасен.


Информацията на районното кметство в "Аспарухово" остарява за минути. В началото на деня, обявеният брой на доброволците е "около 700". В ранния следобед те надхвърлят хиляда. След това цифрите излизат извън контрол. Има момчета с татуировки и момичета по плажни костюми, цели футболни агитки, гологлави младежи с маскировъчни панталони и "България на три морета" върху тениските. И други – със знаците на Червеният кръст. Дошли са да помагат. Даже "Куката! Куката!" е там и отказва да бъде сниман.


На ул. "Белгород" нещата изглеждат съвършено различно.


Една, две, три, четири, пет, шест, седем, осем... Черните лимузини блокират калното платно пред стръмните стълби, които водят към къщите, потънали в кал и отпадъци.


Пристигат президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Всички са готови за посрещането. Улицата е буквално задръстена от строителна техника. Яркожълтите добре поддържани машини едва се разминават. Според предварително разпространената информация в разчистването на последиците от наводнението са се включили десет от най-големите строителни компании във Варна.


Тук са кметът, областният управител, председателят на общинския съвет в града, народни представители...


Сред посрещащите, само че в ролята на "трудещ се сред народа" е и бившият футболист Иван Петров. През зимата на 2013г. той внезапно се появи като "лидер" на протести във Варна, а след това пак толкова внезапно потъна в задните им редици.


"Стига с тея камери, ве! Стига говорихте с теа журналисти! Тука, тука елате, да чуете народа!, подвиква Петров към Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева. Хванете лопатите, стига приказки! Работа трябва!,


Утихва едва когато президентът и  Георгиева тръгват към него през рядката кал.


Другият списък


Суматохата приключва чак в късния съботен следобед. На ул. "Белгород" Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева няколко пъти са чули, че "циганите са виновни за това, което се случи". Може би затова поемат с кортежа си направо към Варна.


Заедно с тях, в края на тържествения ден, си тръгват и багерите. Така никой не чува другата версия, че в продължение на години ромите от Аспарухово са били насърчавани да секат гората за огрев с обещанието, че "нищо няма да им се случи ако гласуват за...".


До "махалата" са стигнали само доброволците на "Червения кръст" и трийсетина чуждестранни студенти от Медицинския университет във Варна. Ден по-рано един от тях – германецът Йоп каза: "Аз съм истински фен на идеята "Европейски съюз" и смятам, че това, което правим тук днес е част от нея. Хората имат нужда и националността няма значение. Ние сме група от германци, италианци, българи... Всички сме студенти, хората имат нужда от помощ и ние решихме да помогнем. Това е!".


В неделя, в джамията на ромската махала в "Аспарухово" започнаха погребенията. Едно по едно.


В понеделник - денят на траур, камбаните на църквите във Варна биха на всеки кръгъл час.


В джамията прочетоха единайсет арабски имена.


В официалния списък на жертвите след пороя, разпространен от Министерството на вътрешните работи, те са пак единайсет. Но български.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2335 Неутрално
 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Всеки може да разгадае статията различно ! Браво на автора !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1814 Гневно

  Снощи в "Господари на ефира" бяха разнищени всички институции.

  Голяма некадърност и мързел върлуват в територията българия.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Станислав Стилянов
  Станислав Стилянов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кой кого и как в Аспарухово най-обективно ще преценят жителите на квартала, които видяха всичко с очите си. Всичко останало са интерпретации, пречупени през нечие желание.

  КАЙЗЕН
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Гневно

  Аспарухово,Добрич,Велико Търново,Келифарево,Дебелец - това е
  в момента сюрреалистичната картина на "раната" България!
  Доброто е в доброволците и хилядите хора,които поне могат да пратят смс-и на ДМС.
  Лошото е - държава има,няма добри държавници,с изключение на един - Президента Плевнелиев,който напомни на политиците да си свършат работата.

  Tony
 8. 8 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Че адмнистрацията не си върши работата е ясно. Но не може да се твърди че проблемите с циганите се дължат само на администрацията. Когато тя прави опити да им наложи някакво поведение, те реагират на-малкото неграждански. Така че статията е неуместна. Циганите не са деца и си носят лична отговорност както всички останали българи.

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Знаем причинилите го,знаем и допусналите го.
  Сега ще се понапънем и малко-от малко ще помогнем.
  После-пак същото.

 10. 10 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И сега малко гледна точка на човек, който беше на първата къща на "Белгород". Стояха си нашите видни журналисти, които сега пишат умни статии, горе на булеварда, а ние простите хора копаехме кал и тиня от първата къща, поела силно вълната. Същите тези индивиди чаках 2 часа президента и си стояха, и си гледаха, и си чоплеха ноздрите, а сега седнали да ми пишат статии за това колко били чисти обувките на кмета. Аланколу кмета си скъса ...... да помага, а ти какво направи?

 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Причина за трагедията е комбинацията - чиновническо безхаберие и циганска мизерия. Високата част е била буквално забентена от незаконни постройки и боклуци, а гората изсечена. Резултатът го знаем.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#9:"dedo pepo"]Знаем причинилите го,знаем и допусналите го. [/quote] НЕ, НЕ ЗНАЕМ! И горе в статията има поне 4 въпроса КОЙ!? Виновниците са прикривани, вместо да се кажат конкретно - се пише - политиците, администрацията, институциите. Всички тия не са природни феномени, а са съставени от конкретни хора! КЪДЕ СА ИМЕНАТА ИМ?
  Вместо тях стоят имената на Росен, Сталинка.. които паднали от небето и видяли какво е станало?! Че взели и лопата за снимка!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Оказа се,че над незконните къщи има гробище и най-вроятно ,част от него е завлечено при къщите.КОЙ позволи строителство в дерето?

 14. 14 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не се и съмнявах, че след като са изсекли гората и са задръстили дерето с боклуци и незаконните си бараки, а в последствие се редиха единствено на опашката за помощите но не и за лопатите, псевдозащитниците в крайна сметка ще изкарат циганите жертви.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 15. 15 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  И да си отговорим на въпроса: КОЙ ПООЩРЯВАШЕ НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО НА ЦИГАНСКИ ГЕТА?


  БХК: Ако допусне да бъдат разрушени ромските къщи в Бургас България ще извърши тежко нарушение на Европейската конвенция за правата на човека
  | Български хелзински комитет, 22 Септември 2009

  Изявление на Българския хелзинкски комитет

  София, 07 септември 2009 г. - За утре, 08 септември, е насрочено събарянето на 50 къщи в ромската махала на бургаския квартал „Горно Езерово“. В тях живеят най-малко 250 души като в това число влизат десетки деца, старци и болни хора. Тази вечер в 18:00 ч. акцията започва с прекъсването на тока, водата и комуникациите на махалата.

  Причината за утрешното навлизане на булдозерите е, че къщите са строени без разрешения, планове и регулация, т.е. са „незаконни“. Вярно е, че процедурата по премахването им се движи отдавна. Но, от друга страна, тези къщи са единственият подслон на живеещите в тях семейства и ако бъдат разрушени, хората в буквалния смисъл остават на улицата – под есенните дъждове и в калта. Обитаващите тези къщи хора са крайно бедни и това е очевидната причина да живеят в тези, макар и много лоши, но все пак жилища.

  Няма сведения общината или областната управа да са предвидили някакви временни подслони за изхвърляните от домовете им хора.

  Българският хелзинкски комитет заявява, че ако прогонването на хората и разрушаването на къщите се осъществи, с това страната ни ще извърши тежко нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС). България ще наруши – по крайно тежък начин – най-малко три члена на ЕКПЧОС. Това са член 3-ти, забраняващ нечовешкото и унизително третиране, чл. 8-ми, защитаващ правото на личен и семеен живот и чл. 1-ви от Първия протокол към Конвенцията, защитаващ правото на собственост.

  Преди година, през юли 2008 г., в отговор на подобна планирана акция по събарянето на ромското гето „Баталова воденица“ в София, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) определи безпрецедентни в практиката си привременни мерки. Основавайки се на опасността България, като разруши „Баталова воденица“ да наруши ЕКПЧОС и така много сериозно да погази човешките права на гражданите си, жители на този квартал, ЕСПЧ наложи тези мерки, с което спря готвеното разрушаване до окончателното разглеждане на делото.

  Ако новото правителство допусне страната ни да бъде обвинена в такова тежко нарушение на човешките права, граничещо с етническо прочистване, то това, освен че ще лиши стотици хора от покрив над главата в навечерието на зимата, ще ни изложи по много сериозен начин пред международната общност – пред Европейския съюз, Съвета на Европа и ООН.

  Българският хелзинкски комитет призовава правителството и лично премиера Бойко Борисов незабавно да се намесят като или спрат планираното разрушение, или осигурят подходящ алтернативен подслон на хората и тогава да предприемат всякакви други действия. Така може да бъде избегната една човешка трагедия и много грубо нарушение на международното право.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Параграф 22 вече е 44. Ромският електорат извива ръцете на администрацията, щото щом гласоподавателите са лоялни и администрацията е такава след местните избори...

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  [quote#15:"vinetu"]КОЙ ПООЩРЯВАШЕ НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО НА ЦИГАНСКИ ГЕТА?[/quote]
  Разбирам, твоята идея е да се съборят къщите им (незаконно строителство), и да се оставят на улицата заедно с бездомните кучета и котки?
  Да, логично е подобно нещо да се направи, но и да се предложи алтернатива - настаняване в общинско жилище, или нещо подобно. Във всички европейски страни се предлагат общински жилища за по-бедните граждани, които не са задължително безплатни, или почти без пари (което е другата глупост). И къде отидоха милионите, отпуснати по програмите за интегриране на ромите?
  Милиони, усвоени(откраднати) от червените другари с помощта на Евророма и т.н.
  БХК не са усвоили нито лев от тези програми.

 18. 18 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "...Така никой не чува другата версия, че в продължение на години ромите от Аспарухово са били насърчавани да секат гората за огрев с обещанието, че "нищо няма да им се случи ако гласуват за...".

  ... за същия този, който ти и останалите десебета подкрепихте на междинните кметски избори, както обича да се хвали ваш Любо...

 19. 19 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КОЙ, КОЙ, КОЙ ДОПУСНА В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЦИГАНИТЕ ДА СА С ОСОБЕН СТАТУТ И ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ ????????? КОЙ ИМ РАЗРЕШАВА ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО МАРОКАНСКИ СКАКАЛЦИ САМО ЗА ДА ТОЧАТ СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ ??? КОЙ СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ПРЕД ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ??? КОЙ ИМ РАЗРЕШАВА НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО ???? ЗАЩО НЕ СЕ БУТАТ НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ ????? КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЖУРНАЛИСТИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ЗАДАВАТ ЕЙ ТАКИВА ВЪПРОСИ И ДА ИЗТИПОСВАТ ВИНОВНИЦИТЕ ПО ВЕСТНИЦИТЕ С ИМЕНАТА ИМ !!!!!

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  На снимката: пошла, долнопробна пропаганда!
  Повръща ми се!

 21. 21 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Къде са тези от Хелзинския съвет(БХК) ТА НЕ ГИ ВИДЯХМЕ С ЛОПАТИТЕ ДА ПОМАГАТ НА МАНГАЛИТЕ !!!! Майната им на всички НПО-та, които защитават беззаконието в България !!! В моменти като този се крият като мишоци, но решат ли някъде общинарите да спазят закона и да бутнат някоя незаконна барака, тези "защитници" на човешките права веднага се активизират !!! Крайно време е да ги наритаме по задниците и да спрем безобразията !!!

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  [quote#21:"mils5656"]Майната им на всички НПО-та, които защитават беззаконието в България !!! [/quote]

  Можеше и на майка да ги напсуваш, за да бъдеш по-убедителен.
  Или на руски.

 23. 23 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#10] от "japavlov11":

  japavlov11, ти къде прочете за обувките на кмета? Вероятно си объркал или статията или форума. Я да се съсредоточим!
  Колкото до журналистите - на тях това им е работата - да снимат и да пишат.

 24. 24 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Ами това е. Повече няма какво да се каже.
  Сега започват ревове държавата (т.е. ние глупаците, които плащаме данъци, плащаме ток и вода, пращаме си децата на училище и отново плащаме за това, плащаме за здравни и всякакви осигуровки и за неплатен ток за 20 лв. ни го спират и т.н.) да построи къщи на горките роми.....

 25. 25 Профил на Хари Демиев
  Хари Демиев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кой каквото иска да си говори..ние които бяхме там и видяхме с очите трагедията, помагахме и чистихме..само ние знаем коя висша институция беше с нас...това беше единствено кмета..другите министри,, депутати, комисари дойдоха да си направят по една снимка и си тръгнаха!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на yasega
  yasega
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#23:"Спас Спасов"]Колкото до журналистите - на тях това им е работата - да снимат и да пишат. [/quote]

  За да бъдем честни не вярвам всички доброволците да са с професия "копачи", нали?Това че си журналист, не те прави по-малко човек или....?

 27. 27 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#23] от "Спас Спасов":

  Мислите ли, че моята работа е да копая и заради спорта си коментира в дневник? 2 часа стояхте всички и чакахте да дойде президента, развълнивахте се само, когато дойде момичето с късите панталонки. Но иначе сте прав, за обувките е от друга статия, извинявам се. Във вашата пише за костюма. Човека беше мокър до кости, защото помагаше на хората, защото от 19 часа беше на терен, а не сврян в някой кабинет да говори по телефона.

 28. 28 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Ромляните са оставени от държавата да вилнеят и да правят каквото си пожелаят безнаказано, но природата не прощава за неспазването на нейните закони. Съвсем закономерно ромляните си го получиха. Не са деца, възрастни са, могат да отговарят за действията и постъпките си. Сега даже трябва да отговарят за това, което причиниха на останалите варненци.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 29. 29 Профил на vasil_jordanov
  vasil_jordanov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чарли от Позитания#15?":

  Чарли, не си прав мой човек! Ела в Аспарухово да видиш младите, умни и работливи доброволци, които не пестят сили и най-важното знаят как се работи и с лопатата, и с ума си!

  Българите сме умни и работливи, но сме страхливи. Страх ни е точно онова, за което говориш, от некадърните, марзеливи, алчни мутри, дето са се намърдали де що има лапачка и не щат да пуснат кокала! А на можещите и знаещите постоянно се повтаря, че: "Да бе мирно стояло, не би чудо видяло" и "Преклонена глава, сабя не я сече"... Ей това е най-големия проблем на българина страха, страха и че му повтарят непрекъснато колко е некадърен и мързелив! А повечето българчета не са!

 30. 30 Профил на Станислав Стилянов
  Станислав Стилянов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "japavlov11":
  Какво е значението дали е със спортен екип, костюм или фрак? Важното в случая е, че целия беше в кал и вода. Нито обувките му бяха лъснати, нито ризата му беше бяла. А имаше и такива...

  КАЙЗЕН
 31. 31 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#17] от "historama":

  Ако аз не мога да си плащам ипотечния заем ще ми предложат ли алтернатива или ще ме изхвърлят на улицата като куче с цялото ми семейство? Ако аз си построя незаконна барака върху общински терен ще ми предложат ли алернатива или ще изхвърлят като куче и никоя псевдо-защитна организация няма да се трогне. Така наречените "правозащитници" сте най-големите лицемери и расисти.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  [quote#31:"vinetu"]Така наречените "правозащитници" сте най-големите лицемери и расисти.[/quote]
  И кое те кара да ме смяташ за лицемер и расист? За това, че се питам къде отидохапарите за интегрирането на ромите ли?

  [quote#31:"vinetu"]Ако аз си построя незаконна барака върху общински терен ще ми предложат ли алернатива [/quote]
  Някои построиха хотели на дюните, и никой не ги закачи. Около нас има цели незаконно построени етажи, и никой не ги събаря. И съвсем не става дума за хора, които няма къде да живеят.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  [quote#21:"mils5656"]Майната им на всички НПО-та, които защитават беззаконието в България !![/quote]
  Не съм чул за НПО, защитаваща бг мутрите и крадливите комундери.

 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#15] от "vinetu":

  Сега е момента да се види ползата от такава защита на „правата“

 35. 35 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  [quote#32:"historama"]И кое те кара да ме смяташ за лицемер и расист?[/quote]

  Защото подкрепяш политиката на БХК която е точно такава.

  [quote#32:"historama"]Някои построиха хотели на дюните, и никой не ги закачи.[/quote]

  Защитаваш едно престъпление с друго престъпление, изтъркан номер но не върви. По твоята логика тия с хотелите могат да кажат защо искате да ни бутнете хотелите а не пипате незаконното циганско строителство.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Отличен репортаж на Спад Спасов, задава и правилните въпроси, но отговорните или си прехвърлят вината или мълчат.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на Биляна Тенева
  Биляна Тенева
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Защо са чели в джамията арабски имена? По две различни имена ли имат тези хора - за пред държавата и за себе си ли? Ако е така - все едно са живяли в паралелна държава... Май нещо не разбирам?

 38. 38 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "Jessika":

  Jessika Роева, Jessika добринМитева или Jessika Костова?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK