Октай Енимехмедов остава под домашен арест

Дело срещу Октай Енимехмедов.

© Красимир Юскеселиев

Дело срещу Октай Енимехмедов.Софийският апелативен съд не уважи искането на Октай Енимехмедов мярката му за неотклонение да бъде променена от домашен арест в подписка. Енимехмедов е подсъдим по обвинение, че се е опитал да убие почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред януари 2013 г., когато на конференция на движението младият мъж насочи газов пистолет към главата на Доган и се опита да стреля.


През февруари Софийският градски съд осъди Енимехмедов на три години и половина затвор, като прие, че той не се е опитал да убие Доган, а само се е заканил. Нападателят остана в ареста повече от година, като след постановяването на присъдата му Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест.


Според адвоката на Октай Енимехмедов –  Борянка Аврамова, няма никаква опасност Октай Енимехмедов да извърши друго престъпление и да се е укрие. Тя поиска от съда да наложи мярка за неотклонение "подписка", защото младият мъж от година и половина няма доходи и няма да може да заплати парична гаранция.
Според прокуратурата обаче Енимехмедов може да извърши други престъпления, защото има предишни осъждания. Освен това от държавното обвинение изтъкнаха, че няма промяна на обстоятелствата, за да се иска промяна на мярката.


Пред съда Октай Енимехмедов поиска промяна на мярката му за неотклонение, за да може да бъде пълноценен гражданин.


Съдът определи, че мярката "домашен арест" е адекватна и законосъобразна, както и че задържането му за година и половина не е било извън разумния срок. Съдът посочи още, че Енимехмедов има четири предишни осъждания– две докато е бил неполнолетен, по които е реабилитиран, едно по чл. 78а и още едно осъждане за хулиганство. По последното той е бил осъден на глоба, но няма данни към този момент да я е платил.


Оставка още днес


"Ако това правителство още днес не си подаде оставката, то най – вероятно нищо добро не чака България", заяви Октай Енимехмедов пред журналисти, извън залата, който традиционно коментира политическата обстановка и ДПС.


"Когато хората се оплакват от това какви са управляващите, по – скоро трябва да обърнат внимание на себе си, защото какъвто е народът, такива са и управляващите", заяви още Енимехмедов. Младият мъж заяви, че не иска да създава политическа формация, но по думите му би бил полезен, ако участва в законодателната дейност. "Няма партия. Най-вероятно като независим", уточни Енимехмедов и посочи, че с времето като вижда човек какво се случва, губи все повече желание, но той вярва, че в тази страна има доблестни мъже. 


"Ако по някакъв начин съдът сега ме беше освободил, щях да имам възможност да изляза и да участвам активно в събитията", заяви Енимехмедов.По думите му отговорите на въпросите, които журналистите са в главата на Доган.
"Може би го е страх от вътрешнопартиен преврат в ДПС. Ние младите вече си отворихме очите" .


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK