Борисов обеща да помогне на Станишев да си реши казуса за Брюксел

Борисов може да спаси Станишев от капана "Пеевски" - през декември Конституционният съд обяви, че Пеевски остава депутат, щом оставката му не е гласувана в парламента

© Велко Ангелов, Капитал

Борисов може да спаси Станишев от капана "Пеевски" - през декември Конституционният съд обяви, че Пеевски остава депутат, щом оставката му не е гласувана в парламентаЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в четвъртък ще осигури работата на парламента, за да бъде гласувана оставката на председателя на БСП Сергей Станишев като депутат и той да отиде в Брюксел.


"Помолих парламентарната група на ГЕРБ утре да влезем в пленарната зала и да осигурим кворум, за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат", написа Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", след като днес парламентът не заседава заради липса на кворум.


Решението на Борисов може да се окаже решаващо за съдбата на Станишев, който обяви в последния възможен момент, че отива в Брюксел. Според правилата на Европейския парламент евродепутатите трябва да подадат в срок от 7 дни преди първото му заседание декларация, че не са в състояние на несъвместимост.
Станишев не може да бъде депутат едновременно в българския и в Европейския парламент, но не може да напусне Народното събрание, без оставката му да бъде гласувана. Мандатът му като евродепутат започва да тече с първото заседание на 1 юли.


Днес председателят на парламента Михаил Миков увери, че няма проблем със сроковете, свързани с оставката на Станишев. Позова се на текст от Изборния кодекс, прилаган през 2009 г. за бившия външен министър Ивайло Калфин – че "мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент". Според някои юристи това означава, че с решението на Станишев да замине за Брюксел автоматично се прекъсва мандатът му като депутат в българския парламент.


Техни колеги обаче припомниха решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски", според което мандатът на народните представители у нас се прекратява с подаване на оставка, която трябва да се гласува от Народното събрание. Такова е и мнението на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова.


Случаят с Калфин е различен - тогава нямаше действащ парламент, който да го освободи, и затова без подадена оставка се приема автоматизъм, коментира пред "Дневник" бившият зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова (ДСБ).


Експерти, запознати с европейските правила, смятат, че проблемът е предимно с българското законодателство. Бившият директор на Европейския институт Юлиана Николова посочи, че декларацията за несъвместимост е препоръчителна и от неподаването й не произтичат правни последици. Юристи се позоваха на европейска практика, че заради различните регламенти в страните членки много често Европарламентът приема за достатъчно, че процедурата е започнала. В българския случай – с подаването на оставка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK