Прокурори преписват една и съща концепция

Прокурори преписват една и съща концепция

© Георги КожухаровПреди време "Дневник" ви представи как кандидатът (вече избран) за районен прокурор на София Петър Белчев използва концепция за управление, която се припокриваше с тази, с която градският прокурор на София - Христо Динев оглави Софийска градска прокуратура. В двата документа имаше пасажи, които бяха буквално копи пейст. Сходна се оказва и концепцията на прокурора Емил Петров - брат на шеф на Столичното следствие Петьо Петров и кандидат за ръководител на Окръжна прокуратура - Враца. Публикуваме текст по темата от правния блог на "Капитал"


От години Европейската комисия (ЕК) критикува органа по управлението на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС) за това, че произвежда непрозрачни и немотивирани назначения, които не взимат предвид професионалните и моралните качества на магистратите.


Няколко ключови назначения от тази година показаха, че ВСС всъщност не е чак толкова непрозрачен, напротив - стига кандидатът да използва правилните ключовите думи, които са необходими за да мотивира кадровиците на съдебната система.
В началото на годината за ръководител на най-ключовата прокуратура в страната – Софийска градска (СГП) очаквано беше избран свързания с ДПС прокурор Христо Динев, който половин година по-рано беше избран за началник на по-долната районна прокуратура. На негово място, пак така очаквано, беше избран неговия заместник Петър Белчев.


Този четвъртък ВСС ще трябва да избере ръководител на Окръжна прокуратура-Враца. Единият от кандидатите е братът на столичното следствие Петьо Петров - Емил Петров Той е редови прокурор от районната прокуратура в града, който вече четвърта година е командирован в СГП, където работи по едни от най-шумните дела.


Какво е общото между Белчев, Динев и Емил Петров? Фактът, че управленските концепции, които те представят пред ВСС, до голяма степен се припокриват. И не само се припокриват, но в тях има цели пасажи, които са напълно идентични. Или казано по-просто – прокурорите очевидно са използвали "copy&paste".


Изготвянето на управленска програма от кандидатите за ръководни постове стана задължително след промените в Закона за съдебната власт през 2011 г., като две години по-късно ВСС прие правила, които посочват какво трябва да съдържа концепцията – информация за лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебна власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната дейност на кандидата и набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане.


В концепциите на Христо Динев и Петър Белчев идентичните пасажи бяха основно в първата част, която описва състоянието на престъпността в София. Петър Белчев беше пресъздал едно към едно и някои от екзотичните идеи на Христо Динев, като например да създаде център от преводачи.


При просто сравнение на програмите на Динев и Емил Петров обаче се виждат множество идентични пасажи и то в частта, която засяга именно идеите им за управление - при все, че става дума за съвсем различни структури на държавното обвинение.


Емил Петров – от военна полиция до поръчкови разследвания
Братът на шефа на столичното следствие е дългогодишен офицер от българската армия, където започва кариерата си през 1988 г., когато завършва Военното училище във Велико Търново. Той се издига от командир на мотострелкови взвод през командир на мотострелкова рота, а от 1991 г. става началник на служба във Военна полиция – първо във Враца, а после и в София. През 1997 г. завършва право в клона на УНСС в Монтана, а през 2000 г. е назначен за младши прокурор в районната прокуратура във Враца. Две години по-късно става редови прокурор. През 2010 г. главният прокурор Борис Велчев го награждава със служебна благодарност. През същата година той кандидатства за районен прокурор на Враца, но не получава нито един глас от ВСС.


В декларацията за конфликт на интереси Петров е записал, че е член на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" (на базата на което беше основана партия ГЕРБ), както и на казионната "Асоциация на прокурорите в България". Неговата съпруга Мария е втори мандат общински съветник във Враца от ГЕРБ.


В края на 2011 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, където работи в ключовия специализиран отдел за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами, който се ръководи от прокурор Роман Василев. Решението е странно, защото само година по-рано работата му в районната прокуратура е била оценена и той получава "добра" оценка. Последното поставя под въпрос какво точно е мотивирало командировалите Петров да изберат него при положение, че сигурно над 90% от магистратите в България имат по-висока оценка от него.


С избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, Емил Петров отново остава в градска прокуратура при това в ключовия 01 "специализиран" отдел, където се разследват дела от особен обществен интерес, лица е имунитет, заемащи висши държавни длъжности, членове на Министерски съвет, служители на МВР, ДАНС и Агенция Митници.


През 2013 г. Сотир Цацаров го награждава с грамота и почетен знак за "за доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения".


Последно командироване на Емил Петров е от март месец тази година – отново за срок от три месеца, който трябва да е изтекъл. Дали командировката му е продължена не е ясно - ВСС не е изпълнил законовото си задължение да обнови регистъра на командированите магистрати вече повече от два месеца.


Като прокурор в градска прокуратура, Емил Петров е "острието" на някои от най-ярките примери за поръчкови разследвания.


Той например наблюдава делото по казуса за стъкларския завод "Рубин", при който държавното обвинение се намеси по най-брутален начин в обикновен търговски спор. Тогава беше задържан и прекара няколко месеца в ареста акционера в завода Юрий Ангелов, който по това време спореше с банкера Цветан Василев за собствеността на завода. Тогава една от служителките на Ангелов, която е с онкологичо заболяване е задържана, а в прокуратурата Емил Петров и казва, че "трябва да си каже всичко, защото може да бъде посочена и връщане назад няма".


Въпросната свидетелка подава жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, но вместо проверка, той награждава Петров за... "за доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения."


Миналата седмица разследването за "Рубин" е прекратено поради липса на престъпление. Последното е повече от разбираемо, защото през последните месеци банкерът Цветан Василев стане демоде за държавното обвинение.


Братът на Петьо Петров водеше и разследването срещу кмета на Монтана Златко Живков, който беше оправдан на първа инстанция. Негово е и делото срещу директора на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, което също приключи с две оправдателни присъди, а самият подсъдим влоши здравословното си състояние по време на разследването.
Въпреки тези ярки професионални провали, които най-вероятно ще струват стотици хиляди левове обезщетение на държавата, преди месец ВСС поставя "много добра" оценка на работата на Емил Петров. Последното - доказателство за несъстоятелността в оценката на работата на магистратите.


Последното, по-известно дело на прокурора Емил Петров е това срещу изпълнителният директор на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, управителя на "УорлиПарсънс - България" Събин Събинов и двамата последни директори на НЕК - Крум Атанасов и Кирил Лефтеров. Тогава стана ясно, че петима прокурори преди Емил Петров са отказали да съгласуват обвиненията, които са изготвени от следователи, които са подчинени на брат му – Петьо Петров. Ръководството на прокуратурата в лицето на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов тогава защити разследването и каза, че няма проблем, че шефът на столичното следствие и наблюдаващия делото прокурор са братя. Единият от отказалите да подпишат обвинението прокурори – Иван Гешев беше командирован за "назидание" за няколко месеца в Перник.


Въпреки всички тези публично известни факти, според становището на Етичната комисия на ВСС, Емил Петров се ползва "с репутация на компетентен и разумен магистрат" и "притежава висок морал, в съчетание с професионална подготовка". И още - "има силно развито чувство за отговорност и се ползва с авторитет сред колегите си". Комисията не е установила "данни за действия от страна на прокурор Петров, които да компрометират почтеността и благоприличието, или да поставят под съмнение неговата безпристрастност и независимост като магистрат." По сигнали срещу Емил Петров са били образувани четири преписки в Инспектората на ВКП, но всичките са прекратени.


Становището на етичната комисия на ВСС не би следвало да ни учудва. Моралът на мнозинството от нейните членове е в синхрон с този на прокурор Петров. Общоизвестен факт е, че и те като него знаят как да използвaт copy-paste в становищата си.


Резултатът от всичко това - copy&paste беззаконие, подплатено с награда от главния прокурор "за доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Весело

  Тази концепция сигурно е нещо като парола.Щом се появи-избират!Ще изберат и брата на Петьо еврото.

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Браво на прокурорите!
  Научили са копи-пейста.
  Сега остава и да научат и правото...
  Пък и ако спрат да бъдат зависими...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Всичко се прави проформа, понеже трябва да се прдстави някаква концепция. И понеже хем ги мързи, хем не са достатъчно умни да измислят нещо, хем се знае кой ще заеме длъжността не си дават много зор. Така или иначе едните ще бъдат назначени, а другите няма да бъдат назначени, просто като искат концепция ще им дадем. Конкурсно начало - вятър. В МВР Йовчев сувсем го премахна и назначаваше само верни на Партията докато обясняваше как демокрацията е победила и всичко е цветя и рози.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Съдебна система без прокурори работи в пъти по-качествено ( справка UK ). Това не съдебна система, а развъдник за корупция и търговия с влияние.
  Точно зависимата и импотентна съдебна система са главната причина за 25 годишният феодален преход и не състоялата се демокрация. Без промяна на конституцията този омагьосан кръг ще продължава без край.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Разстроено

  В България е така! След подобни констатации не следва да се чудим, че сме на такъв хал. За жалост не се виждат и никакви наченки за промяна. Не се вижда и кой ще се заеме да оправи нещата! Отчайваща работа!

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Еми, толкова си могат, иначе Цацаров хубаво се извинява след това, пък и добри обезщетения се изплащат от съда в Страсбург, матряла плаща.

 7. 7 Профил на mutata
  mutata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  в прокуратурата тябва една гьостерица и един здрав кютек на всичките, там са събрани най-некадърните юристи , като тоя - завъшил в Монтана , преди това -кашик , а всеизвестно е , че в кашимерията отиват най-простоватите , а навремето когато съсздаваха военната полиция , всички началници на поделения нагониха офицерите там , които нестават за нищо и накрая ей това е резултата

 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Двокъкаджии и преписвачи.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ярки професионални провали, които най-вероятно ще струват стотици хиляди левове обезщетение ==
  докато материала търпи такива магистрати, ще им плаща безобразията. Защото нямаше нито един да протестира с въпроса КОЙ? избра Цацаров, и защо!
  Поне няма данни да е сред тия прокурори на Герб, които работят за наркотрафика..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK