Съдебният съвет ще избира шеф на Софийския апелативен съд, единствен кандидат е Веселин Пенгезов

Съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд, е призован, за да бъде привлечен като обвиняем по разследване, водено от Софийската военно-окръжна прокуратура.

© Юлия Лазарова

Съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд, е призован, за да бъде привлечен като обвиняем по разследване, водено от Софийската военно-окръжна прокуратура.Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва днес да изслуша единственият кандидат за председател на Софийския апелативен съд - Веселин Пенгезов. Изборът е насрочен за днес, след като за предишната обявена дата Пенгезов представи болничен лист и уведоми съвета, че между 19 и 24 юни е на отдавна планирана екскурзия, затова и помоли конкурсът да се проведе след това.


Пенгезов се кандидатира за втори мандат, въпреки че малко преди изтичането на предишния му и няколко дни след обявяването на конкурса той получи обвинение за злоупотреба с еврофондове по разследване срещу него и председателя на Военния апелативен съд Петко Петков.


Пенгезов и Петков бяха отстранени от длъжност през май, а тази седмица Върховният административен съд (ВАС) отказа да спре изпълнението на отстраняването му. Пенгезов обяви намерението си да се кандидатира, след като стана известно, че ще бъде отстранен заради повдигнатите му обвинения. Тогава на пресконференция той обяви:


"Защо да не може? Ще бъда отстранен, но не губя статута си на магистрат. Единствено в бележката от Националната следствена служба ще пише, че срещу мен има наказателно производство. Някъде да пише, че не мога да се кандидатирам? Нека ВСС приеме, че нямам нравствени качества. Там могат да ме ударят. Аз ще обжалвам решението пред Административния съд, пък каквото сабя покаже. Като ще си играем, да си играем. Те така и аз така. Много весело ще бъде", заяви тогава Пенгезов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK