Парламентът отново без кворум, ГЕРБ не чу молбата на лидера си Борисов

Сергей Станишев

© Юлия Лазарова

Сергей СтанишевЗаседанието на парламента отново се провали заради поредни проблеми със събирането на нужния кворум от 121 депутати. В 9 часа в залата се регистрираха 104 представители от БСП и ДПС.


В това време групата на ГЕРБ заседаваше за поведението си в пленарната зала, след като вчера лидерът им Бойко Борисов ги помоли през "Фейсбук" да осигурят кворума, за да може да бъде гласувана оставката на председателя на БСП Сергей Станишев като депутат и да замине за Брюксел. "Атака" отново не дойде в парламента.


При втората регистрация на представителите в 9.21 ч. в залата бяха 109 депутати от левицата и ДПС. Председателят на парламента Михаил Миков насрочи следващото заседание за 9 ч. в петък.
С проваленото днешно заседание остава нерешен казусът със заминаването на Сергей Станишев, който обяви в последния възможен момент, че отива в Брюксел. Според правилата на Европейския парламент евродепутатите трябва да подадат в срок от 7 дни преди първото му заседание декларация, че не са в състояние на несъвместимост.


Станишев не може да бъде депутат едновременно в българския и в Европейския парламент, но не може да напусне Народното събрание, без оставката му да бъде гласувана. Мандатът му като евродепутат започва да тече с първото заседание на 1 юли.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK