Съдебният съвет не избра ръководител на Окръжната прокуратура във Враца

Братът на шефа на Столичното следствие Петьо Петров (на снимката) - Емил Петров беше един от кандидатите за поста окръжен прокурор на Враца, но не успя да събере необходимият брой гласове.

© Красимир Юскеселиев

Братът на шефа на Столичното следствие Петьо Петров (на снимката) - Емил Петров беше един от кандидатите за поста окръжен прокурор на Враца, но не успя да събере необходимият брой гласове.Нито един от двамата кандидати за ръководител на Окръжна прокуратура Враца не събра необходимите гласове от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Един от тях беше Емил Петров - брат на шефа на Столичното следствие - Петьо Петров.


Емил Петров е командирован от четири години в Софийската градска прокуратура, а преди това е бил обвинител в Районната прокуратура във Враца. Другият кандидат беше прокурорът от Районна прокуратура Враца - Десислав Начков.


Вчера "Капитал" съобщи, че Петров е представил концепция за участие в конкурса, в която има цели преписани пасажи от концепцията, с която Христо Динев стана градски прокурор на София и която впоследствие Петър Белчев използва при избора му за Районната прокуратура София.
Днес единствено Галина Карагьозова (член на съдебния съвет от парламентарната квота) попита Петров за идентичните пасажи. Той представи пространно изложение по въпроса:


"Прочел съм всички концепции за кандидати, дори на тези за Окръжен съд  Враца. Винаги се стряма да използвам в своята практика неща, които са полезни и доказани. Не вярвам, че някой може да измисли и да ви представи топлата вода. Никой не е патентовал своите виждания. Струва ми се за нормално, да вземеш това, което е най-рационално, което е доказано", заяви Петров.


Впоследствие при дебата между членовете на съвета Карагьозова заяви, че й е трудно да приеме, че са разглеждали концепцията на Петров, защото в голямата си част тя е взаимствана и дори идентична с тази на Христо Динев. Според Карагьозова имало дори части, които били буквално копирани.


"Клеветите в тази страна не бива да се превръщат в истината", отговори Петров на въпрос от Център НПО - Разград защо братму има прозвище Петьо Еврото.


Към Емил Петров имаше въпрос от Светла Петкова (член на съдебния съвет също от парламентарната квота): ако стане административен ръководител на прокуратурата няма ли да му е трудно, при положение, че от няколко години работи в София и не познава колектива.


"Районната и окръжната прокуратура във Враца са на един етаж. Познавам хората и смятам, че ще ме приемат добре", заяви Петров.


В крайна сметка за Петров гласуваха шест души, двама бяха против, а трима се въздържаха. За другият кандидат - Десислав Начков който получи подкрепата в дебата на членовете Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова гласуха осем душа "за", седем бяха против и шест се въздържаха.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK