Финалът на авиационно учение паникьоса Пловдив и региона

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаФиналът на най-голямото учение за годината на европейската военнотранспортна авиация паникьоса жителите на Пловдивско, където основно бяха съсредоточени "бойните действия". Разтревожени читатели на "Дневник" от Казанлък също сигнализираха, че над града са прелетели десетина самолета с опознавателни знаци, различни от българските.


От МО уточниха, че днес на летище "Пловдив" с деня за високопоставени гости е приключило започнало на 17 юни учени с участието на 19 въздухоплавателни средства от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция и общо 800 военнослужещи.


В рамките на учените са изпълнявани полети на ниски и пределно ниски височини в групи с прелитане в близост до населени места. Тренировката се е провела на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия.
Министърът на отбраната Ангел Найденов пък се извини чрез медиите на населението в районите, където се е провело учението за причинените неудобства. Основната цел на учението е била да се синхронизират действията при провеждане на съвместни международни операции в отговор на кризи и да се разшири капацитетът на Европейския съюз за извършване на въздушни превози на войски, въоръжения и техника в мирно време.


В рамките на летателната тренировка на летище Пловдив се пребазираха големи транспортни самолети С-130 Hercules, С-27 Spartan, С-297 Casa и С-160 Transall. Самолетите оперираха и от летищата в Граф Игнатиево и Чешнигирово, както и от площадката за десантиране край с. Черногорово.


В тренировката участваха също изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС, F-16 и самолет за ранно предупреждение (АУАКС) на ВВС на Гърция.


Пред журналисти днес министърът на отбраната заяви, че резултатите от провеждането на тези полети в нашата страна се измерват с издигането на престижа за България и с възможността българските ВВС да обогатяват своя опит и да повишават оперативната си съвместимост. От друга страна, домакинството на тази тренировка носи и приходи за България.


В отговор на журналистически въпроси министър Найденов посочи, че елементи от провежданата летателна тренировка могат на практика да се използват при реакции на бедствия като наводнението, което се случи преди дни в нашата страна. Той посочи, че това са полети за транспортиране на товари и спасително-евакуационни действия и припомни участието на военнотранспортен самолет "Спартан", който в първите часове на бедствието е превозил за Варна модули и специализирани съоръжения, необходими на екипите от гражданска защита.


Ангел Найденов каза, че България е кандидат за домакинство на още едно учение на Европейската военновъздушна авиация през 2016 година, но има остра конкуренция между страните, желаещи да го организират. Той допълни, че България се стреми и да спечели домакинство на офис на Европейската агенция по отбрана, като намеренията са домакин на офиса да е град Пловдив.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK