Милен Велчев: Хората да не теглят парите си, така ще загубят само лихвите по депозитите

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Паниката е основният източник на проблема с банките. Ако можем да търсим целенасочени действия срещу Корпоративна търговска банка (КТБ), то SMS-те срещу Първа инвестиционна банка (ПИБ) не биха могли да срутят такава голяма институция. Паниката идва както от необмислени изказвания на политици, така и от бездействие на държавни институции.


Това коментира в предаването "Всяка неделя" по "Нова телевизия" бившият финансов министър в правителството "Сакскобургготски" Милен Велчев.


"Управляващите карат влака в момента и е много важна позицията им в момента. Надявам се, че са си научили урока. Политиците не са главните виновници за случая с паниката около банките, но са главните действащи лица в предотвратяването на по-тежки последици", подчерта той.
По думите на Велчев каквото и да се е случило досега и с двете банки, никой няма да загуби нито лев от влоговете си. Няма нужда хората да се редят на опашки, те няма да загубят парите си. Само тези, които ще си изтеглят срочните депозити, ще загубят лихвите по тези депозити.


"Залагам репутацията си, и няма да издам тайна, като кажа, че в Тройната коалиция сме обсъждали такова стечение на обстоятелствата - ако се разклати голяма банка. И сме били на едно мнение: не бива да се допуска никога голяма банка да фалира, защото ще се срути доверието към банките и управляващите", каза още Милен Велев.


"По добре е утре да идем на работа, да пием едно кафе и да купим подарък за близките си с парите е от лихвите по депозитите си", посъветва той.


Уважаеми читатели,


решихме да оставим форума отворен, тъй като вярваме в необходимостта от спокойна дискусия по същество за ситуацията около банките. Напомняме ви, че заради ограниченията на Закона за кредитните институции, "Дневник" е уязвим при коментари, които могат да се тълкуват като уронващи доброто име на банките и доверието в тях.  Всички коментари, съдържащи непроверени факти или твърдения, както и тези, които не отговарят на правилата на форумите в "Икономедиа", ще бъдат изтривани. Ще сме благодарни на читателите, които докладват коментари с неприемливо съдържание през бутона във форума.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK