Банките ще работят нормално, бордът е непоклатим, съобщи президентът след консултациите (видео)

 

  Банките ще работят нормално, бордът е непоклатим. Парите на гражданите и фирмите са гарантирани. Ще защитим всяка банка. Това са основните послания на политическите сили след консултациите при президента Росен Плевнелиев днес, в позицията прочетена от държавния глава (пълният й текст - четете тук).


Срещата продължи повече от четири часа, като започна в 14 ч. На нея присъстваха политици от парламентарно представените партии и от формациите с евродепутати, но без "Атака". В нея участваха  и управителят на БНБ Иван Искров, както и заместникът му Калин Христов, тъй като
ситуацията с банките беше включена в дневния ред


и обсъждана, за да се вземат мерки и да се намали напрежението преди понеделник сутрин, когато финансовите институции ще отворят отново.


"Политическите партии и институциите декларират своята решителност и готовност за използват целия ресурс за гарантиране на банковата стабилност в страната. Парите на гражданите и фирмите в банките са сигурни и гарантирани", пише в позицията. Банките ще работят без проблеми.


"Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизане на страната в еврозоната", пише още в документа. Запазва се и курсът на лева спрямо еврото, докато не се въведе европейската валута.


Президентът посочи, че банковата система разполага с резерви и механизми, за да се справи с всички опити за нейната дестабилизация. "Политическите партии поставят обществения интерес над политическите различия."


Държавният глава каза също, че ще има


и законодателните промени в подкрепа на банковата стабилност


Все още не е ясно какви точно поправки или нови текстове ще бъдат разглеждани, но се очаква те да бъдат внесени и гласувани още от този парламент. Вероятно една от промените ще бъде свързана с по-сериозни наказания при всяване на паника и разпространяване на слухове, засягащи банките.


Партиите са се обединили около тезата, че


няма банкова криза, а криза на доверието в банките и криминална атака


които трябва да бъдат преодолени. "Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и бързо да покажат резултати", заяви президентът и добави, че поръчителите и извършителите трябва да бъдат намерени.


"Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Няма причини да се поддаваме", пише още в позицията.


В позицията се отправя призив хората да не си теглят парите, а дори и да решат, в системата имало достатъчно средства, за да се гарантират спестяванията им.


В нея се припомня дори официалния курс на еврото, за да няма спекулации с продажбата на валута.


В позицията си партиите се разбраха и за излизането от политическата криза - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK