БНБ иска затвор до 5 години за всяване на паника за състоянието на банките

Управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите Калин Христов и Димитър Костов (от дясно на ляво)

© Юлия Лазарова

Управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите Калин Христов и Димитър Костов (от дясно на ляво)Разпространителите на информация за банка или финансова институция, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между две и пет години, предлага Българската народна банка.


Днес БНБ е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.


Предложението е в раздел "Престъпления против паричната и кредитна система" от Наказателния кодекс да се създаде нов член със следното съдържание:
Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.


(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.


Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния, уточнява централната банка.


Оттам напомнят, че  за законодателната промяна е постигнато съгласие на срещата вчера при президента Росен Плевнелиев, в която участваха представители на БНБ, на правителството и на политическите сили, представени в българския и европейския парламент.  


Уважаеми читатели, решихме да оставим форума отворен, тъй като вярваме в необходимостта от спокойна дискусия по същество за ситуацията около банките. Напомняме ви, че заради ограниченията на Закона за кредитните институции, "Дневник" е уязвим при коментари, които могат да се тълкуват като уронващи доброто име на банките и доверието в тях. Всички коментари, съдържащи непроверени факти или твърдения, както и тези, които не отговарят на правилата на форумите в "Икономедиа", ще бъдат изтривани. Ще сме благодарни на читателите, които докладват коментари с неприемливо съдържание през бутона във форума.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK