Цветанов заподозря, че умишленият провал на сектора за сигурност е свързан с банковата криза

Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Цветан ЦветановБившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заподозря, че целта на управляващите с реформата в сектора за сигурност е била неадекватната реакция при ситуацията с банките в последните дни.


Дали реформата "Бисеров - Йовчев" нямаше за цел "това, което имаме днес"


"Ако имахме нормален парламентарен контрол, мисля, че щяхме да имаме изпреварваща информация за всички процеси в държавата, дори последната една седмица", заяви Цветанов на пресконференция днес и констатира, че управляващите довели до "цялостен провал" сектора за сигурност. По думите му специалните служби са реагирали неадекватно в последните дни. "А знаете, че в ДАНС е и финансовото разузнаване, има отдели, които се занимават точно с всичко, свързано с банковия сектор, и всеки от нас ясно трябва да си даде отговор дали цялостната реформа "Бисеров – Йовчев" не беше провокирана, за да имаме това, което имаме днес?", попита реторично той.
След като Корпоративна търговска банка беше поставена под специален надзор преди 10 дни, миналата седмица МВР и службите за сигурност започнаха разследване за атака срещу Първа инвестиционна банка заради разпращани SMS-и и имейли с призив за теглене на пари от банката. Задържани бяха 7 души, един беше освободен, а на двама бяха повдигнати обвинения.


ГЕРБ отново ще вади ГДБОП от ДАНС


Цветанов обяви, че в края на юли се очаква ГЕРБ да представи управленската си програма за бъдещ мандат в сектора за сигурност. Тя със сигурност щяла да включва възстановяването на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), подчинена на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) с промените в закона за ДАНС от юни 2013 г. С поправките според бившия вътрешен министър възможностите за парламентарен контрол са ограничени значително.


"Защо беше направен този проект ГДБОП да влезе в ДАНС? Защото шефът на ДАНС не подлежи на парламентарен контрол", подчерта той.


Като пример за провала в сигурността Цветанов даде информация от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора. В него се посочвало, че сливането на ГДБОП с ДАНС в България е довело до задънена улица серия от разследвания, свързани с трафика на хора, а по думите на зам.-председателя на ГЕРБ в някои от тях има замесени и политически лица.


Законът за МВР да влезе в сила от догодина


Депутатите от ГЕРБ ще внесат днес поправки в новия Закон за МВР, с които да бъде отложено влизането му в сила за 1 януари 2015 г. Не е ясно как ще стане това, тъй като законът е в сила от днес.


На пресконференцията днес бившият зам.-министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Веселин Вучков, сега депутат от партията, посочи три причини за отлагането на новия закон – в бюджета за 2014 г. няма пари за закона, липсва готовност на държавата да се изготвят в кратък срок близо 100 подзаконови нормативни акта, които следват от него, а и в близките дни – вероятно до края на седмицата, се очаквало да бъде преназначен сегашният главен секретар на министерството Светлозар Лазаров. По думите на Вучков назначението противоречи на идеята, около която се обединили партиите, за "плавен преход към политическа стабилност".


Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов подчерта, че новият закон за МВР е първият, който няма достатъчен срок за узнаване от самата система за сигурност – той беше приет повторно след президентско вето на 19 юни, а влиза в сила дни по-късно. По думите на Ципов последните три закона – от 1991 г., от 1997 г. и от 2005 г., са имали подобен срок от 3 до 6 месеца. "Целта на спешното приемане беше да се спечелят на страната на управляващите служителите в МВР", каза той и добави, че междувременно са правени назначения на всички нива във ведомството, така че то да бъде подчинено на управляващите. Пример за това били многобройните сигнали за нарушения по време на евроизборите през май, които останали без последствия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK