Фондация за благотворителност и БЧК са събрали над 1,6 млн. лева дарения за пострадалите от наводненията

Фондация за благотворителност и БЧК са събрали над 1,6 млн. лева дарения за пострадалите от наводненията

© Анелия НиколоваНа 1 607 460 лв. възлизат направените досега дарения към фондация "Помощ за благотворителността в България" и към Българския Червен кръст за пострадалите от наводненията в областите Варна, Добрич и Велико Търново. 933 469 лв. е събрала до момента спешната дарителската кампания на фондацията - 698 447 SMS-а към 12:00 часа на 1-ви юли и 235 022 лева по банков път. БЧК отчита 673 991 лв. до 30-ти юни.


Според информация на сайта на фондацията засега за нуждите на доброволците се ползват само средства, постъпили по банковата сметка, а тези от дарителските SMS-и ще бъдат налични след като абонатите платят сметките си за юни.


До момента са изразходвани 47 718,29 лв. Решенията как да се харчат парите се вземат от Обществен съвет, който има задачата да гарантира разумното и честно ползване на даренията. В него участват представители на националните медии и публични лица, ползващи се с обществено доверие. За говорител на съвета е избрана Деница Сачева, член на борда на проект DMS България.
Даренията се използват за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот. На този етап фондацията се опитва да осигурява на доброволците необходимите потребности за отводняване, почистване и дезинфекция - ръкавици, лопати, гумени ботуши, колички, препарати и други.


След това планът на организаторите е дарените средства да се инвестират за връщане на хората към нормалния живот - купуване на вещи и домакинска техника от първа необходимост - печки, хладилници, легла и строителство и ремонт на сгради.


Получени и разпределени са десетки дарения на храна, минерална вода, лекарства и дезинфекционни материали.


Три са механизмите за набиране на дарения, които предлага фондацията - със SMS с текст DMS VARNA на номер 17777, по банкова сметка и онлайн през дарителската платформа на ФПББ. Същата е и процедурата на БЧК, като номерът е 1466.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK