Три дни + 1500 лв = диплома

Три дни + 1500 лв = диплома

© Мария Съботинова, СГ/ИИ



Всеки може да стане лекар, финансист, актьор - поне по диплома, ако плати 1500 лева и прояви търпение за 3-4 дни. Обява в сайта diplomite.wordpress.com предлага документ за завършено средно и висше образование "от всяко учебно заведение в страната с успех по ваш избор". От два дни обявата се споделя в социалната мрежа "Фейсбук" - в някои случаи с възмущение, в други - като полезна информация. 


Репортер на "Дневник" поръча диплома чрез посочената електронна поща за контакт - [email protected]. На въпрос какъв е ценоразписът Камен Стоянов, както се представя продавачът, предложи диплома за средно образование срещу 800 лева, за бакалавър - 1200 лева, и за магистър - 1500 лева.


Датата на издаване може да бъде от периода 1996 - 2013 г., като за по-ранни години се предлага услугата "преиздадена диплома (дубликат)". "Всичко по дипломите е същото, както на оригиналните документи, имат всички необходими подписи, печати, холограми и други отличителни знаци", уверява Камен Стоянов.




Срокът за изпълнение на поръчките е до 3-4 дни. Не се изисква предварително плащане, защото "разчитаме единствено на коректно отношение и от ваша страна, че пълното разплащане става при получаването на документа, след като се уверите, че всичко е изпълнено правилно и без грешки".


Предлага се и своеобразна гаранция: "Дипломите са напълно изрядни за използване за всякакви цели, при проблем възстановяваме платената сума." Също така има безплатно подновяване на дипломата при загуба или повреда.


Три дни + 1500 лв = диплома

© Дневник


Когато репортерът на "Дневник" заяви по-сериозен интерес, Камен Стоянов изпрати втори имейл. В него пише, че "покупко-продажбата може да стане само в София", като поръчката се прави по интернет.


Необходимо е да бъде изпратена паспортна снимка, трите имена и EГН, месторождение, от кое учебно заведение да бъде издадена дипломата, каква специалност, годината на завършване, среден успех от изпитите, за бакалавър или магистър, форма на обучение (редовна/задочна) и телефон за контакт.


След този имейл комуникацията се пренася по телефона.


Пред "Дневник" от Министерството на образованието заявиха, че са подали сигнал в прокуратурата.  По-късно изпратиха съобщение до медиите, че министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова е сезирала Районната прокуратура по случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK